Нищо не е предрешено за вота

Разликата между Плевнелиев, Калфин и Кунева намалява
Обновена: 19 окт 2011 19:32 | 19 окт 2011 19:23,
881
Нищо не е предрешено за вота
Снимка: Reuters

Резултатът от президентските избори в никакъв случай не е предрешен и са възможни всякакви пренареждания. Това твърди директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев.

Дистанцията между първите трима претенденти за „Дондуков“ 2 – Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, се скъсява до около 6%.

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват 29,8% от избирателите, Калфин получава 23,2%, а Кунева – 17,1 на сто, сочи национално изследване на „Медиана“, проведено в страната в периода 13-17 октомври сред 1007 души.

Следват лидерът на Атака Волен Сидеров с 4,9%, синият претендент Румен Христов с 2,5% и кандидата на РЗС Атанас Семов с 1%.

Седмица преди изборите общо около 38% от българите продължават да се колебаят за кого да гласуват. 

Има и огромно количество „скрити избиратели“, които не желаят да участват в социологическите изследвания, което прави изненадите още по-вероятни.

Отделно една четвърт от онези, които са се съгласили да бъдат интервюирани, се страхуват, че свободната им политическа изява може да им навлече неприятности, коментира Кольо Колев.  По думите му такъв страх у хората не е имало от преди 20 години. Той е изявен най-силно в малките населени места в страната. 

Все пак социологът не очаква драматично преобръщане на вота. Изненадите ще са по-скоро в чувствителното снижаване на разликата между първите трима, смята той.

За последния месец и тримата кандидати с най-високи резултати увеличават подкрепата си, сочат резултатите от изследването. Най-много е дръпнала Меглена Кунева, която е натрупала допълнителни 3% в сравнение със средата на септември. След нея се нарежда левият кандидат Калфин, който е спечелил 1,3%, а при Плевнелиев ръстът е незначителен – 0,7%.

Кандидатът на управляващите е чиста партийна кандидатура – той почти не лови гласове извън симпатизантите на ГЕРБ. За сметка на това обаче ГЕРБ-избирателите са твърдо консолидирани около неговата кандидатура.

Ивайло Калфин частично успява да разчупи рамката на чисто партийната кандидатура и привлича гласове „отвън“. Меглена Кунева пък е „меката“ алтернатива на всички останали, но проблемът при нея е, че това са традиционно несигурни избиратели.

„Битката, която предстои, няма да е римейк на изборите от 2009 г., когато противопоставянето беше основно „ГЕРБ срещу БСП“ и „ГЕРБ срещу тройната коалиция“. Сега наблюдаваме протестен вот на базата на оценката на икономическата ситуация в страната и личното материално положение“, обясни Кольо Колев.

Според него по-меката форма на протестен вот се насочва към Кунева, а по-острата – към Калфин. Така например 81% от избирателите на Калфин и 68% от тези на Кунева твърдят, че в последната една година живеят трудно или едва свързват двата края. Половината от подкрепящите Плевнелиев пък казват, че живеят много добре.

Бившият вокалист на "Хиподил" Светльо Витков пък обира младежкия протестен вот. Той стои учудващо добре в проучването с подкрепа от 0,7 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


881
Още по темата: избориМедиана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
850
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Росен Плевнелиев - новият президент на България!
849
0
 
1
 
! Отговори
ив преди 12 години
Плевнелиев е номер едно и това е !!!
848
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласуваш за Плевнелиев - виждаш Трактора и Трактористите в затвора. Плевнелиев няма да съботира закона за Специализирания съд, до като Калфин ще пречи по всякакъв начин и не само за тоя закон, той ще пречи за всяко демократично действие на правителството. Човекът на агента Гоце другаря Калфин ще бъде прът в колелото на България, тръгнала най-после по пътя на демократичните промени, които истински започнаха с идването на ГЕРБ на власт!
847
0
 
0
 
! Отговори
България преди 12 години
23.10.11Няма да платим цената на Доганавтор(и): Труд, прочитания: 5614, коментари: 19 Държавен глава на България ще бъде избран на втори тур, но кой ще бъде той зависи от българите, които не отидоха да гласуват на първия.ДПС отново иска да е брокер. На 23 октомври привържениците на Ахмед Доган целенасочено и организирано бойкотираха президентския вот - в смесените райони активността на местните избори беше с 10-20% по-голяма. Така Доган обяви цената си. Вероятно му се присънва, че тя ще бъде така висока като при избора на президента Желев преди 20 години.Цената ще бъде незначителна, ако до урните отидат онези 50% от избирателите, които тази неделя се въздържаха. Няма значение защо са го направили. Важното е на 30 октомври да покажат, че бъдещето на България вече не зависи от политически брокери, които държат в подчинение привържениците си.Заради непукизъм, недоволство или дори отчаяние не си заслужава да оставаме в Азия, когато принадлежим към Европа.
846
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Братя Българи в неделя нека не разпиляваме гласовете си, всички за Росен и ГЕРБ, за да приключим още на първи тур.
845
4
 
2
 
! Отговори
фен преди 12 години
Плевнелиев дръпна яко напред - вече е 44 %,Калфин онемя а Кунева забрави дежурното си йес
844
2
 
2
 
! Отговори
Гласувам за Кунева преди 12 години
От гледна точка на България и българската нация, най-доброто решение е Меглена Кунева.Крайно време е да се промени политическият модел и гражданското мнение да определя дневния ред на политиката. Крайно време е да се върнат достойнството, морала, родолюбието и честността като принципи при устройството на обществото.
843
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напротив, защото безспорно най-подходящата и достойна кандидатура е тази на Плевнелиев и Попова
842
3
 
9
 
! Отговори
X Man преди 12 години
Току-що гледах дебата на кандидат-ГАДОначалниците по БТВ. Фандъкова беше ЖАЛКА. Учителката по руски език не отговори, защо столична община дава 100 лв. за заловено куче - толкова, колкото се дава за новородено дете? Защо дава по 1 милион лв. за тролей, който струва 600 000 лв? Защо са поръчани и платени 30-годишни трамваи от ГДР? Защо са дадени 280 милиона лева, за да се разкарва *** на софиянци из страната? ТОВА Е ЛИЦЕТО НА КОРУПЦИЯТА - ГЕРБ! Долу ГЕРБ!!! Изборите не са предрешени.
841
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От началото на социологическите проучвания до сега, два дни преди изборите, Плевнелиев и за минута не е отстъпил първото място. Нека бъде така и на 23ти вечерта и занапред!
840
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Резултата е повече от ясен - Плевнелиев президент.При толкова излагации на калфин, как иначе!
839
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Изборите ще бъдат реални и ГЕРБ ще спечелят !
838
1
 
0
 
! Отговори
1.bg преди 12 години
v tozi sait napravo se 4uva glasat na naroda.Bravo na administratorite.Mai e edinstvenoto mqsto bez cenzura.
837
7
 
3
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Все пак Плевнелиев ще остане на първото място до края на изборния ден, той го заслужава най-много.
836
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ БИЛИ НА ПРЕДИЗБОРНА СРЕЩА С ГЕРБ-МЛАДЕЖИ В ЕДНО СЕЛО. ГЕРБАДЖИИТЕ ЕНТЕЛЕГЕНТНИ МОМЧЕТА , ПОПИТАЛИ:-БАТ БОЙКО А БЕ ВСЕ КАЗВАШ АМА КАКВО Е ТУЙ НЕЩО ИНФРАСТРУКТУРА ?БОЙКО ОТГОВАРЯ:- МОМЧЕТА ВИЖТЕ СЕГА , ТО НЕ ВСИЧКО РАЗБИРАМ ОТ ТОВА КОЕТО ПРИКАЗВАМ , АМА ЕТО ОНЗИ ДЕН ЧЕТА : .........И БЕ ВИНЕТУ САМ В ПРЕРИЯТА 3 ДНИ И 2 НОЩИ ........ АМА КОГО ИБЕ , КАК ИБЕ , ПЪК И САМ ...ВЪОБЩЕ НЕ РАЗБРАХ.
835
0
 
0
 
! Отговори
Импала преди 12 години
Една кръв,еднааааааааааааа кръв
834
5
 
5
 
! Отговори
The END преди 12 години
Социализмът го осрааха ръководителите от БСП, защото с многото си привилегии живееха по капиталистически и като мафиоти! Не караха трабанти, а мерцедеси. Не носеха докови панталони, а дънки от КОРЕКОМА, на хората по 120 лева заплата за тях доларите от Либия, за хората лимонада, за тях капиталистическа КОКА-КОЛА. За хората нямаше стока, за тях всичко дефицитна стока. За хората марципани, за тях мазни истински шоколади тоблерони ....Айде стига
833
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ти малко сам си отговори на въпроса защо са в челната тройка- "клуб по интереси и дори мафиотска структура"
832
2
 
6
 
! Отговори
Re-Джуди преди 12 години
Интередно кой ги съчинява тия класации като тази горе? Отворете коя да е анкета в нета и ще видите за кого гласуват и кого предпочитат образованите и интелигентни хора! Светльо Витков е предпочитан, защото е РОДОЛЮБЕЦ, не е крадльо, не робува на НИКОЯ ПАРТИЯ /=клуб по интереси и дори мафиотска структура/, защото е умен и с чувство за хумор и САМОИРОНИЯ! А не като повечето сухари-кандидати с празнословни словосъчетания, заучени в АОНСУ!
831
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а като се прибави и масовото изключване на хора от списъците (неправомерно, поради неверени данни в ГРАО - около 150-200 хиляди човека няма да могат да гласуват за кметове, щото някой не си е свършил работата и не е актуализирал данните за настоящ адрес, въпреки че за това има документи)... не разбирам как, като се подава заявление за документ за самоличност, в който няма как да не се впише постоянен и настоящ адрес, това не се отразява никъде из въпросните "масиви" , с които борави ГРАО