290 лв. минимална заплата от април 2012 г.

Обсъждат предложението със социалните партньори в четвъртък
Обновена: 24 окт 2011 13:25 | 24 окт 2011 13:07,
135
290 лв. минимална заплата от април 2012 г.
Тотю Младенов. Снимка: Булфото

Минималната работна заплата да се увеличи от 270 на 290 лева от 1 април 2012 г. Това е предложил министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на закрито заседание на Министерския съвет.

Предложението ще бъде обсъдено със социалните партньори в четвъртък, каза Младенов пред журналисти.

Ако решението залегне в бюджета за 2012 г., увеличението ще се отрази с около 23 милиона лева.

Не се предвижда обаче увеличение на пенсиите, които не са пипани от 2009 г. Единствено вдовишките пенсии бяха вдигнати с 6,5% през юни тази година.

Очаква се бюджетът на социалното министерство за догодина да бъде същият.

Няма да има промяна и в бюджетите на транспортното и здравното ведомство, съобщиха ресорните министри след днешното закрито заседание.

Министърът на културата Вежди Радишов пък заяви готовност да напусне поста си, ако парите на ведомството му бъдат орязани.

Той каза, че се надява на същите средства като през тази година, а "ако има намаление, ще го усетите по моята оставка".

Още по темата

Шансовете да се стигне до това обаче са малки, тъй като финансовият министър Симеон Дянков вече заяви, че в Бюджет 2012 се предвиждат повече пари за образование, култура и спорт за сметка на сектора "Сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Почти всички страни в ЕС са с по висок дефицит от България , но ..на въпроса ти кои страни са с бюджтен дефицит 3 пъти и повече от нашия ще ти кажа- Испания 9.3%- Португалия 9.8%- Великобритания 10.3%- Гърция 10.6 - Ирландия 31.3%А с около два пъти по висок дефицит от България /3.1%/ са много страни като Франция, Румъния , Словакия , Полша , Латвия и дрБюджетния дефицит е едно от малкото неща които не ни подреждат в лошите примери , а напротив.
114
6
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Да напълно те разбирам. Имам друго предвид.Много казват асфалт не ядем, да така е , но ти казваш че стигаш от Враца до Видин за 3.5часа.Аз сега стигам от София до Бургас за 6 часа , с 2часа задръстване около петолъчката.. Живот и здраве от 6 часа ще стигам за 3 , след това ще започнат да строят и Враца-Видин ти ще пътуваш вместо за 3.5 за 2часа , но едно по едно стават нещата , няма как трябва време и търпение за жалост, но е важно да сме на прав път,а не да мрънкаме .Това са реалностите.
113
2
 
6
 
! Отговори
за 112 преди 12 години
Кои страни са с дефицит над 10 % ???? Кой ни дава за пример ???Ти помниш ли какво беше в страните от бивша Юхославия преди 10-15 г., а знаеш ли че от началото на 2011 г. минималната работна заплата в Босна и Херцеговина е над 160 евро и забележи, тя е необлагаема там :)
112
2
 
0
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Виж , аз също уважавам твоето мнение ..Но всичко много зависи как и какво се сравнява и с кой се сравняваме , каква е цялата обстановка на другите.. как са живеели те преди 5-10-15 години , как сме живели ние.Ние 97г бяхме стигнали дъното , нормално е след това да има ръстеж , но е нормално и ръстежа ни да бъде повлиян от Световната криза след 2009г.Защо ни дават за пример като една от 3те страни в ЕС с най малък дефицит. При нас за 2011 година е 3.1% , а на повечето страни е близък и над 10%
111
1
 
4
 
! Отговори
jj преди 12 години
за държава , в която 30 процента работят , 30 се правят че работят , а другите са пенсионери по болест или с ТЕЛК и на помощи ... даже и това е похвално ! КОГАТО НАРОДА ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ , ТОГАВА ЩЕ ЗАБОГАТЕЕ !! ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ , РАБОТЕТЕ , ИЗНАСЯЙТЕ .. И ВСИЧКО ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ... ИНАЧЕ НА ПОМОЩИ И НА МАМА И НА ТАТЕ : ) ДОКАТО НЕ СТАНЕТЕ МАМА И ТАТЕ ВСЕКИ ЗНАЕ ;)
110
1
 
5
 
! Отговори
хумор и сатира сте преди 12 години
290 лв. минимална заплата ,500 лв. ср. заплата и 800 лв. много висока заплата ! Та дори и повечето начерно работите на по-ниски според договора заплати и получавате малко повече ,понеже не ви отдържат данъци ! И какво печелите като бягате от данъци?! Цените ви са страшно високи ! С 800 лв. как се живее в Бг?! А могат ли всички да получават 800 лв. , колко ли са тези с 400 лв.?! Само това мога да ви кажа ,от Етиопия сте малко по-добре !
109
0
 
8
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Човече,някак дразнещо е,аз живея в северозападнал град и държа да ти кажа,че това е точното му определение,защо говорим само за София,Варна,Бургас и още няколко големи града,аз лично не се оплаквам,имам си занимание,от което мога да кажа,че изкарвам за да не живея в мизерия,но по-голяма част от населението на градовете(за селата ме е страх да си помисля),живеят в абсолютна мизерия,а ако ти ходиш от София до Бургас за 3 часа,аз ходя от Враца до Видин за 3,5ч. на места шосето е почти офроуд...
108
0
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Виж сега, мойте уважения към теб но ще ти кажа следното.Това правителство е първото от 1997 г. при което имаме дефицит, и ние не просто имаме дефицит, ние вече имаме дефицит в продължение на 3 последователни години, аз съм чел доста и мога да се сетя само за една страна в световен мащаб, която си е позволила да има дефицит в условията на валутен борд, повече от 2 последователни години и това е Аржентина .......... поинтересувай се за Аржентинския борд и прочети
107
3
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
Ок ..И аз не съм доволен от стандарта на живот на българите НО..- В света живеят около 7млрд , над 4 млрд от хората живеят по зле от българите като , цяло.- много е важно с кой се сравняваме , от какво ниво сме тръгнали и особенно важно е да не се забравя , че през 96 година от цяла европа , само в българия беше истинка мъка, борба за живот , за оцеляванае , без хляб, горива, сухари ядяхме и средната заплата бе стигнала 10 долара . В момента е около 400-500 долара средната заплата в България
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23 милиона са смешна тежест за българският бюджет,който мисля че беше 80 милярда.
105
1
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Ами виж аз съм ти дал пример със счетоводител, счетоводител има във всяка работеща фирма и по принцип професията е много показателна за една икономика, за това дали е във възход или спад.Има такива професии, търсенето на които е в пряка обвързаност с инвестиционните намерения на компаниите и с техните очаквания за икономически ръст.
104
2
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
ОКхаресвам ми , че водим нормален разговор .. всички искаме да живеем по - добре.Само казвам , че дай да теглим чертата в края на мандата им.Какво са обещали , какво са направили , какво е положението в съседните нам държави , какви са там ръстовете , дефицитите им , ползваме ли заеми, пътуваме ли до Бургас за 3 часа по магистрала,пътуваме ли до работата си не за час в задръствания, а за 15 мин с метро.. и много др неща.Но нека бъдем реалисти - свършеното от тях и алтернативата им
103
2
 
0
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 12 години
Прешно се правиче. Шалку каде му клеар писанията. Геен на шуле.
102
0
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
До 96Ти знаеш ли , че преди няколко месеца при отварянето на офиса си в Младост от ЧП, не си попълниха местата и то с начални заплати от 2000 лева..важни са изискванията за дадената позиция , бонуси , кола , квартира и много др неща:)Но това са единични случай като твоя който си дал. За чужда компания .Много е субективно , каква е компанията , каква е областа й на работа, каква е позицията и т.нЧистачка в министерство взема повече от счетоводител в малка фирма , но това не е показателно .
101
0
 
1
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
ти правиш ли разлика между абсолютни цифри и относителни показатели ??????Станишев и Царя са ясни, избирателя каза достатъчно ясно, че 90 лв. е малко увеличение ...................... иска се по бърз ръст на доходите, и когато стане 50 лв. увеличението тогава ще го коментираме, засега е само 20 лв. ...... толкова :)А оправдания на неумещи управленци винаги могат да се намерят, но целта на всяко едно управление е да увеличава благосъстоянието на хората ........ няма кризи няма мризи, това е :)
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 94.Това си е личен техен проблем и нас нито би трябвало да ни засяга,нито пък да се утешаваме,че видиш ли имало и по-зле от нас или като нас....А като гледам цифрите за увеличение на заплатите ни от всички правителства,направо настръхвам,не обяснимо е как не сме поне милионери , за сегашното с двйсетуна до година(не е сигурно де) оставам без коментар...дано всички хора които са учили,да напуснат тая държавица и никога да не се и сетят за нея...за останалите...тук ни е мястото на всички....
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 90Вярно си манипулатор.Казваш, че 2009 година заплатата е била 240, а в момента е 270 с решение за 290 и не била се вдигнала и с един лев
98
0
 
0
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 12 години
И не ми обяснявай как се пише, погледни във подлеза какво има нарисувано.
97
1
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 87 преди 12 години
Хич не ни е цел да докажем дали знаем даден език или не ! Отковорът ми беше конкретно към 80 ,който беше писал нещо много прешно на немски ,за да се направи на отворен ! Жалко ,че му изтриха написаното на немски ,за да видиш колко е жалко и смешно да се правич ,че знаеш нещо ,а всъщност не го знаеш !А дали ще напуснете Бг. или не ,това не ме вълнува много ,това си е ваша работа ! Тука сме понеже е интересно ! В немските сайтове почти няма коментари ,не обичат много да клюкарстват !
96
2
 
4
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
Сега ще ти отговоря :) защото работя за западна компания с офиси в Белград и Букурещ :)2009 г. отваряхме офис в Белград, за една позиция при обявена заплата 500 евро се явиха 164 кандидата, точно преди няколко месеца за същата позиция в Белгарад при обявена заплата от 580 евро се явиха само 3 кандидати без особен практически опит :) В същото време, май месец в София за счетоводител с основна заплата 900 лв. имаше за два дни над 100 CV-та Ти направи разликата, аз няма да коментирам :)