БАН ще съди правителството в Страсбург?

Причината – подготвеният "бюджет на ликвидацията"
Обновена: 27 окт 2011 14:56 | 27 окт 2011 13:29,
307
БАН ще съди правителството в Страсбург?
Българска академия на науките. Снимка: Булфото

БАН започва протест с черни знамена по прозорците на сградата на Академията, а на 1 ноември учените ще излязат на вечерно шествие със свещи. Те обявиха още, че обмислят да стигнат до крайност и да съдят правителството в Страсбург.

Решението за това беше взето от Общото събрание на институцията, от където се обявиха срещу плановете на кабинета да намали бюджета им догодина с 8%.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда Българската академия на науките да получи с 5 млн. лв. по-малко спрямо субсидията през 2011 г., т.е. парите за Академията ще са близо 55 млн. лв.

От БАН продължават да отстояват правото си на нормално съществуване и затова поискаха бюджетна субсидия за 2012 г. от 95–98 млн. лв. за 2012 г.

„През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души“, съобщи председателят на Академията акад. Никола Съботинов и уточни, че в момента там работят 6700 души.

„През 2011 година месечно напускат по 45 души“, конкретизира главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Той се оплака, че докато субсидиите за университетите догодина ще са увеличени средно с 4%, то тази на БАН е намалена с 8%.

“От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн. лв. през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.”, предупреди Хаджитодоров и определи новата субсидия като „бюджет на ликвидацията“.

Още по темата

Учените продължават да излизат в неплатени отпуски, а в някой звена на Академията работното време е намалено принудително, обясниха от БАН.

Стана ясно също така, че повечето проекти, които Академията ще бъде принудена да спре, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Аргументите на ръководството на институцията обаче не бяха чути от правителството и днес, защото поканените министри Сергей Игнатов и Симеон Дянков не присъстваха на заседанието на Общото събрание на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 34: Наука трябва да се прави в университетите, БАН следва да има контролиращи/регулиращи/стандартизиращи функции, друже. ;)
41
7
 
12
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Ами да оставим само пожарната и полицията тогава.....!!!! То за кво ни е образование,стига ни да можем да държим маркуча и пищова.....Срамота !!!! Наука трябва да има,трябва да има образование,медицина /макар не в такъв уродлив вид,какъвто е сегашния/...но с такива бюджети тук ще останат само аутсайдери и неудачници.....
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23, ако бАН имаше открития на световно ниво щеше да има и приходи от бизнеса! Уж правели неща на световно ниво, но никой не иска да им ги купи! Ако никой не иска да ги купи знаи тези неща са безполезни за българския народ!
39
4
 
3
 
! Отговори
за 36 преди 12 години
ще не вземе на направиш една тутурутка на вожда и да се успокоиш
38
4
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Науката не е само приложна, има и фундаментална, за това не се правят само проекти, които са бизнес ориантирани, а и не малка част от проектите, просто не са успешни, но това е друга тема. Да в БАН има и плява, но има и много умни и успешни учени и е нормално държавата да ги подкрепя, а за подкрепа от бизнес и т.н. е необходимо и законите да го поущряват. И от двете страни не са прави и трябва да се търси реформа, чрез нормално и финансирани и поставяне на ясни цели, а не просто да се реже
37
5
 
7
 
! Отговори
Забелязва се... преди 12 години
Тия от БАН са толкова добри учени, че ни изкараха в челните научно-технически редици в света. Евала. Отдалеч се виждат плодовете на труда им, кипящ от 9.IX.1944 насам.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни 100 човека учени стигат то от тия 6700 досега нищо не е излязло и заплати да им дават на свършена работа я кажете какво работи БАН.
35
5
 
7
 
! Отговори
vini преди 12 години
След като толкова хора са напуснали значи бюджета ще ви стигне
34
10
 
15
 
! Отговори
ПВК преди 12 години
Ситуацията с БАН е толкова смешна,колкото и правителството.За наука и образование трябва да се инвестира.Това е ясно дори и на Дедо Пешо от селото!Но мисията на ГРОП е ясна,*** народ,лесно се манипулира!Неможе един учен от БАН да получава 450 лв заплата!Неможе да инвестираш пари в обучение на някой и после е така ,с лека ръка да го оставиш да забегне навън!Правят подбор,некадърниците и лапачите вън от БАН!Правителството да си свърши работата,а не да ги закрива!
33
5
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
- Ламбо, ти ли се, неграмотнико? След "Збогом" е ред и на "Згради"*** партизанскиАма то всички от БСП сте все такива
32
8
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Лекари напускат, защото няма пари за тях, за да има за тези безполезни в голямата си част 6700 човека, за да има за пенсии, тъй като фондовете отдавна са разграбени и прочие....
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17, метеоролозите не трябва да получават един лев държавна субсидия за заплати! Има достатъчно вестници, телевизии и организатори на мероприятия на открито които могат да си плащат за прогнозата за времето! Държавна субсидия могат да им дават максимум за по добро оборудване!
30
6
 
10
 
! Отговори
за 24 преди 12 години
Не е вярно, просто тука има един *** който пише срещу Бан от чиста злоба. А най-вероятно човека е платен плювач.
29
9
 
3
 
! Отговори
?! преди 12 години
БАН вместо да съдят българския народ, да вземат да си сменят ръководството най-после и новите да си намерят по-адекватен мениджър
28
3
 
14
 
! Отговори
за 23 преди 12 години
няма смисъл да им говориш, милиционерите акъл нямат
27
12
 
13
 
! Отговори
учЕн от БАН преди 12 години
В БАН се ходи само за "ха-хо-хи-хи", да оплакнеш окото в някоя млада секретарка, да пийнеш някое и друго кафенце, да си припомниш с носталгия "Доброто старо време" с наборите и да се подпишеш за заплатката. Рационализациите и изобретенията сме ги оставили за младите мозъци, те да се доказват. Ние вече каквото дадохме, дадохме. Ей на, на колко ТНТМ-та ядохме и пихме при Тодор Живков.
26
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН са като военните,само смучат кръвта на народа.
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да да се закрие БАН. Във зградите колко много модерни милиционерски участъци могат да се разкрият.
24
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как за две години простотията сътворена от ГЕРБ СЕ ВИЖДА НАВСЯКЪДЕ!От 7 коментара няма нито един свестен за защита на учените!Всичко се чалгализира!Затова учени лекари,хора с по-висок умствен потенциал напускат България!Или с три думи ИЗТИЧАНЕ НА МОЗЪЦИ!Но за сметка на това страната ни е първо място в света по намаляване на населението!
23
4
 
24
 
! Отговори
брей преди 12 години
Какви са тези апели да се затваря БАН, дейност можеш да отчетеш ама ти и една статия през живота си не си прочел номер 4. Погледни Института по Полимери, какъв процент от наноовлакняването в световен мащаб прави, колко статии и какъв импакт фактор имат,проверете името Илия Рашков, който се нарежда сред 100 най-влиятелни учени в световен мащаб. Института по биофизика с нейният уред за електрохимично третиране на меланом, който се използва тук и по целият свят. Чалга ***!!!!!!