EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012

Нямало обаче да се пипат парите за социалните сектори
Обновена: 10 ное 2011 16:09 | 10 ное 2011 16:00,
356
EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012
Симеон Дянков. Снимка: БТА

След прогнозатa на Европейската комисия, че през следващата година Европа ще е в рецесия, трябва и ние да помислим за по-консервативен от предложения бюджет за 2012 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков преди началото на съвместното заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия в парламента, които гледат бюджетa за догодина на първо четене. 

Прогнозата за икономически ръст, отразена в Бюджет 2012, може да бъде променена между първо и второ четене на закона за бюджета в парламента, заяви Дянков. Заложеният растеж е 2,9%.

Вицепремиерът се оправда, че когато е било подписвано споразумението със зърнопроизводителите, икономическата ситуация в Европа е била различна.

В последните седмици коренно се промениха очакванията за 2012 и 2013 г. Двама премиери си дадоха оставката, няколко други държави са в постоянен спад, цялостно за ЕС прогнозите са, че през 2012 г. икономическият растеж ще бъде една трета ръст от това, което се очакваше през лятото, изреди Симеон Дянков. Той предупреди, че положението в Европа става много тревожно.

Ситуацията е много по-трудна, отколкото очаквахме, и отговорното поведение е да се направи такъв бюджет, че той да е отговорен към всички сектори, а не само към някои, заяви Дянков.

Още по темата
Той отбеляза, че прогнозите на ЕК са за икономически растеж на България през следващата година от 2,3% вместо очакваните 3,7%.

От ЕК ни дават доста положителна оценка, а бюджетът е правен при прогнозен ръст от 1 на сто, така че стига растежът да е над 1 процент, бюджетът ще издържи, категоричен е министърът.

Все повече обаче, имайки предвид новините и от  Италия, аз започвам да се съмнявам и да мисля, че рецесията в  Западна Европа ще е толкова силна, че може би трябва да се помисли за по-консервативен сценарий на държавния бюджет, посочи Симеон Дянков. 

Ако се наложи да се свиват разходи обаче, образованието, здравеопазването и социалните плащания няма да се пипат,  увери финансовият министър. Както и да бъде преработен бюджетът, дефицитът от 1,35 на сто няма да бъде увеличаван, каза още Дянков.

Той подчерта, че решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата си остава, мислело се и за скок на пенсиите.

Иначе съвместното заседание на трите парламентарни комисии започна със скандал.

„Изключително несериозно е три комисии на едно заседание да разглеждат три бюджета”, заяви в началото на заседанието червеният депутат Румен Овчаров. „Ако се изкажем всички 70 човека, ще стоим 24 часа“, каза и Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието присъстват и министрите Трайчо Трайков, Стефан Константинов и Тотю Младенов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: Симеон ДянковБюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам спешни мерки за справяне с кризата в Европа и в частност в Бг:1. Откачалката ДянкОфф с еднопосочен билет да се изпрати в съседна Гърция и реши проблемите там.2. Капи ди тутти капи в Бг. да заеме немедлено овакантения пост на Берлускони на Ботуша.За Бога Братя не унивайте...............
296
5
 
8
 
! Отговори
нора преди 12 години
до тези които слагат минуси -за голямо съжаление това е истината,шайка ***-т.н. европейски политици докараха всички нас до това дереже и лъжа ли е ,че герберската тиква се прехласва по тях и те са му светъл пример
295
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна Гърция е нормално по-бедна от южна. Вероятно заради близостта си с България хаха
294
4
 
8
 
! Отговори
нора преди 12 години
а тази вечер мой приятел се върна от гърция ами доста тягосна обстановка,и то в северна гърция,не се строят магистрали,всичко е затихнало,а *** герберчета стройте сега и една тоалетна в детска градина няма да ремонтирате,на ви власт -задавете се с нея
293
1
 
5
 
! Отговори
до 297 преди 12 години
Нормално, все пак Сицилия е най-бедния район в Италия.
292
3
 
6
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 295.Еми щом са доказали,че трябва да разчитаме само и единствено на себе,тогава ЕЦБ да забрани плащането на данъци,ДДС,ДОД,акцизи,винетки,застаховки и т.н.След като сам ще се оправям и сам ще мисля за себе си защо трябва да издържам мекерета,които не мислят за мен?Аз мисля,че при този вариант ще сме по-добре нали така?
291
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз пък разчитам на работодателя си да не се подведе по Дянков.
290
7
 
9
 
! Отговори
нора преди 12 години
снощи брат ми се обади от месина сицилия -същото положение са като северозападна България,пътувал е по пътища на които в пункнатините е прораснала трева,дупки по пътищата,хора които се щурат безсредства и така е в калабрия,около Матера има движение само по крайбрежието,нещо да ми кажете *** ,гнусни герберски помиярчета,нали вашата тиква се прехласваше по италиянската тиква а гадове ,не знаели истинското състояние чакаха да минат изборите гадове
289
3
 
7
 
! Отговори
трам преди 12 години
И аз разчитам на себе си. Но работя и живея в Германия.
288
4
 
8
 
! Отговори
до 292 преди 12 години
Не искам да те убеждавам в нищо, ако беше чел внимателно щеше да го видиш. Да, в България има Капитализъм, но хората все още не искат да го приемат. Ще ти кажа едно проучване на ЕЦБ, което четох преди 1 година в статия за Гърция. Питат хората на кого разчитат, за тяхното благоденствие- на себе си или на държавата. Резултатите: На себе си разчитат:Германия: 42%Франция: 38%Холандия: 43%САЩ: 57%.... Гърция: 11%....Стана ми интересно и потърсих къде е България..резултатът: 7% :)Лека вечер:)
287
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие платихте ли си Дянъците? :)))
286
2
 
8
 
! Отговори
до Свилен преди 12 години
Мозъкът ми не е промит, защото съм учил и чел доста повече от теб (през времето, когато ти си "пил"). Няма да споря с необразовани деца като теб...изкарал си макроикономика 1 и 2 и вече мислиш, че знаеш много...имам доста ученици като теб. Истината е, че в реалната икономика макро моделите не могат да са напълно реалистични, защото те са ceteris paribus, тоест доста променливи се приемат за фиксирани. Навлез малко по-навътре в науката, изкарай един докторат и тогава спори. Съвет: пий по-малко:)
285
3
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 287.Ти сега какво???Искаш да ме обедиш мен и други,че тук няма капитализъм ли???Сега аз ще ти кажа при нас от 20 години се вихри такъв-див,необуздан,алчен.ненаказан КАПИТАЛИЗЪМ,че този който го е измислил ако можеше да види до какви размери е стигнал нямаше да повярва.Ти знаеш ли какво е капитализъм без държавност????Аз ти отговарям това е БЪЛГАРИЯ.И бъди сигурен ако зависи само от капиталистическите ЕРП-та тока щеше да ти е 1 стотинка за киловат,умен си умен.Голям смях
284
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДЯНКОВ - *****РАСТ
283
2
 
5
 
! Отговори
kir mixalaki преди 12 години
6u ouuuuuuuuuuuu ne6to mi zamirisa na ako
282
2
 
7
 
! Отговори
Свилен до 287 преди 12 години
Гърция и Италия не са точен пример пич! Ефектът макроикономически не би харесал на никого, с няколко големи но.. 1. Въпреки че е на прага на технически фалит на Гърците ще им се размине, дори и да излязот от ЕС!!! Но с промития си мозък ти едва ли ще разбереш товаАйде със здраве че отивам да пия
281
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България ще бъде едно по-добро място за живеене....като останат само мутрите и ***.
280
5
 
9
 
! Отговори
do 282 преди 12 години
Това, което казваш вече го пробваха в Гърция, Италия, Португалия и т.н., ефектът харесва ли ти? Не е работа на държавата да създава работни места и да стимулира икономиката, нейната работа е да създаде условия за бизнеса да прави горепосочените 2 неща. Всъщност това е и смисъла на Капитализма, за съжаление повечето хора в България все още имаме промито комунистическо мислене и чакаме държавата да ни дава пари и да ни намери работа. Редете минусите, по-умните и образовани знаят, че съм прав. :)
279
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Всеки който е против Герб, е против законността и държавността!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
278
1
 
7
 
! Отговори
Попов преди 12 години
Десети ноември, о ден на ГРАБЕЖ, на гняв на народа оглозган до кост ...