Част Първа: Първанов за избори 2 в 1

За Изборния кодекс, ГЕРБ и политическата зима
Обновена: 11 ное 2011 16:17 | 11 ное 2011 16:17,
213
Част Първа: Първанов за избори 2 в 1
Георги Първанов. Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов свика днес медиите, за да коментира проведените избори. Той започна с това, че се е въздържал от публични коментари до момента, с ясното съзнание за позицията си на държавен глава и че не трябва да отговаря на всички нападки, „независимо дали имат обиден характер“.

Нов изборен кодекс

„Трябва да бъде направен анализ и да започне запълването не просто по пробойните на Изборния кодекс, а подготовката на нов такъв, който да позволява провеждането на гарантирано честни демократични избори след година и половина. Нещо, в което аз все по-дълбоко се съмнявам“, заяви президентът.

Той се мотивира с няколко аргумента в полза на необходимостта от нов изборен закон.

„Когато се приемаше Изборният кодекс, аз заявих, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, за съжаление – някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра.

Случилото се по места на изборите потвърждава тази прогноза и тези процеси не могат да бъдат оправдани само с технически пропуски”, коментира държавният глава.

Възможно е изборният хаос по време на изборите да се дължи на некомпетентността на недостатъчния административен капацитет за избирателните комисии или на факта, че за първи път се провеждат избори в такъв формат, коментира президентът.

Според президента по време на изборите е имало смесване на институционалните и политическите функции на национално и местно ниво.

„В това число и ситуирането на МВР не като на безпристрастен и контролиращ орган, а като страна в изборния процес“, каза Първанов.

„Значи президентът може да стои и да пази авторитета на институцията, мълчейки, дори да не отговаряйки на преки обвинения, а вътрешният министър става ключовата фигура в изборния процес. Такъв случай в българската история няма“, заяви още той.

„Остава обаче съмнението и аз изразявам също това съмнение, за безпардонна преднамереност, целяща победа на една политическа партия на всяка цена”, каза Първанов.

„Ние си мислихме, че демокрацията е нещо веднъж завинаги постигнато. Оказа се, че връщането назад на изходната точка не е невъзможно, макар и във други, а може би и по-уродливи форми”, заяви той.

„ГЕРБ създаде една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвика се програмиран и контролиран хаос”, подчерта той.

„Политическата отговорност за този характер на предизборната кампания носи министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Така както и аз, като партиен лидер, съм си носил отговорност, независимо кой е бил председател на предизборния щаб“, заяви президентът.

„Партизански решения по всички нива на йерархията има, и тук е заложен рискът с преяждането с власт“, коментира президентът концентрацията на властовия ресурс в ръцете на ГЕРБ.

„Има партии, които дълги години са на гладна диета“, анализира темата с „преяждането с власт“ Първанов. Според него взимането на цялата власт не води автоматично до "преяждане".

"И СДС, и БСП, са имали подобен властови ресурс. Въпросът е как ще се реализира той. Виждам стремежа всички решения да бъдат партийно изгодни. Моделът "Румяна Желева" се възпроизвежда на всички възможни нива”, каза президентът Георги Първанов.

На въпрос как ще коментира поисканото касиране на президентския вот от БСП, Първанов отговори, че това е продължение на темата „Кой спечели изборите“.

Той уточни, че не е виждал мотивите им, но от медиите е разбрал, че основните критики на червените са свързани с Изборния кодекс, а той вече е имал президентско вето и е минал през Конституционния съд.

„Няма как сега да се атакува Изборният кодекс. Както казва римската поговорка: „Законът е за бдящите, не за спящите“, коментира Първанов.

Ако бъде уважено искането им за касация на президентския вот, това ще създаде прецедент, който може да се използва от всяка следваща политическа сила като оправдание за загуба на изборите, обясни президентът.

„Телевизорът победи хладилника“

„Един от основните изводи е, че телевизорът победи хладилника. Без да подценявам формите за пряк натиск по места“, коментира победата за ГЕРБ на изборите президентът.

Според него опозицията не била припозната в достатъчна степен като алтернатива, а хората все още не свързват надеждите си за по-добро с други политически партии.

„Масовото пропагандно въздействие на управляващите си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза“.

Тъй като не са се сбъднали прогнозите, че управлението ще се срине след „Бойковата зима“, Първанов даде съвет на останалите партии: „Лидерите на тези партии трябва да разберат, че, като стоят под дървото, ябълката на властта няма сама да им падне“.

„ГЕРБ се изгради на ефективна машина на избори, основаваща се на система от йерархии и зависимости – икономически, която създава мрежа за печалба на избори“, заяви държавният глава.

По думите му ГЕРБ не доказа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори. „Каква е дългосрочната цена, която плаща демокрацията у нас, е въпрос, върху който трябва да се замислим. На тези избори умря политиката“, заяви президентът.

„Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори“, обясни той.

„Изборите отминаха, идва зимата“

„След края на октомври ние се отдалечихме доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня“, каза президентът Георги Първанов.
Заради кризата виждаме, че понятието „национално съгласие“ е ключово в цяла Европа, заяви той, но не и в България.

„У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме, че се работи на парче. Ето, БДЖ днес, утре друго. И на този фон виждаме един български парламент, в който ситуацията е всеки е срещу всеки“, заяви той.

„Досега най-последователната политика от страна на правителството и министър-председателя е била за футболните клубове“, коментира президентът.

„Ако искаме да имаме футбол, основан на подкрепата на държавата, да е еднакъв за всички. Рано или късно, някой ще търси отговорност за това пилеене на държавна пара", каза Първанов.

Рейтингът на парламента е паднал до ниво под това от времето на Виденов, когато протестиращи замалко не превзеха Народното събрание, коментира държавният глава.

„Нека, когато приемаме едно или друго политическо решение, да мислим, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант – правителство на националното единство или сходен – да не дава Господ – правителство за националното спасение“, коментира той, визирайки ситуацията в Гърция.

Мерките, които трябва да се вземат сега, макар и закъснели, се нуждаят от широка политическа подкрепа, а вместо това виждаме остра конфронтация между участниците на политическото поле, коментира още Първанов.

В момента политическата изолация на партиите ще се задълбочава, заяви президентът.

„Не виждам БСП и левицата да са припознати като партньор от другата страна на политическото пространство“, заяви той.

„Намираме се на Рубикон. Може и да се продължи постарому, пък да става каквото ще, но това не е отговорната политика“, предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
0
 
! Отговори
ема преди 12 години
колко грозно някои хора се изразяват в тези коментари.Крайно време този народ да бъде единен при избори,да се избират заслужили и кадърни хора да ни управляват,а не като този път стана.Желаението беше ГЕРБ на всяка цена да остане на власт,КАРТИНАТА ОТ ТЕЗИ ИЗБОРИ Е ГРОЗНА.Всичко това е за сметка на нашия живот,който не е цвете за мерисане.нека всеки вече да се вземе поука и да мисли трезво за нашия живот в бъдеще.
204
1
 
2
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Това, което Първанов казва за изборите преди него го казваха политици от всички партии без ГЕРБ. За пореден път на тия избори бяхме на опашката на цивилизованите държави с министър на вътрешните работи за председател на предизборния щаб на управляващата партия. Това може и Кадафи да не го е правил.
203
2
 
2
 
! Отговори
за 208 преди 12 години
Ако беше спечелил майор Збогом това щеше да е принос към демокрацията ?!? Много странно мислене имате....
202
3
 
3
 
! Отговори
realist преди 12 години
до 193: НЕ СИ ПОЗНАЛ!С победата на ГЕРБ СПЕЧЕЛИ "другаря доносник"...Колкото по-зле за демокрацията - толкова по-добре за него!Истински потърпевшите сме всички ние, които хранехме толкова години илюзии, че в България ще има демокрация!
201
1
 
0
 
! Отговори
На изпроводяк преди 12 години
Един от нас, българите, за президента на Кремъл....
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЦЕ, ЗАЩО МЪЛЧА, ГОЦЕ? ЗАЩО УНИЩОЖИХТЕ БЪЛГАРИЯ , ГОЦЕ? ........... а имахме възможност да станем поне средноевропейска .
199
2
 
3
 
! Отговори
хохомайтап преди 12 години
Всичко представя наопъки. Типично за комунистите - те са ученици на Оруел.(Романът 1984).
198
4
 
3
 
! Отговори
qwer преди 12 години
НЕ! Той е президент на БКП и подражател на Тошо и Путин. Винаги си е превишава правата, но не е имало кой да го спре.
197
4
 
3
 
! Отговори
Гласоподавателите на преди 12 години
Двата милиона гласоподаватели на г-н Първанов са 900 хил. турци (за което Ахмед Доган получи орден "Стара планина"), 800 хил. *** осигурени от приятеля му Цветелин Кънчев (наркоразпространител и побойник) и 300 хил. пенсионери с промити от времето на комунизма мозъци. Считате ли, че той може да се нарече президент на България?
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мнооооого ги боли комунистите, мнооого. И най-вече че българите не се оказаха толкова първосигнални колкото ги мислеше сергейчо и предпочетоха бавното разритие на България в правилната посока на ред законност и стабилност пред това да се натъпчат до насита за един обяд и след това да гладуват вечно.
195
2
 
5
 
! Отговори
dogan bei преди 12 години
M A Z N I K
194
3
 
6
 
! Отговори
Капо де тути капи преди 12 години
Тоз на снимката е кръстника на мафията. Съветниците му ги избиваха един след друг, спонсорите му са в затвора или поне осъдени. Негови хора са силоваците трактора и сумиста.............викат че Бойко бил мутра - типично за кумОнанистите -крадеца вика дръжте крадеца
193
6
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмерний преди 12 години
Намираме се на Рубикон." След като чул тази фраза, боко и изпуфтял и казал: "Кой пЦуваш ти, ве?!? На кой казваш "Рубикон" ти, бе?!?
192
4
 
6
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Гоцка, оди си в Сирищник да садиш картофи.......дано ти простят рашките,че излъга за големия Член и им взема парите, че знаем как гръмнаха Луканов
191
2
 
6
 
! Отговори
между редовете преди 12 години
С това си изявление Гоце много ясно каза:-Връщам се в политиката./отнася се за Станишев да му стане от стола/-Целта ми е да стана премиер./отнася се за Бойко да освобожда мястото докато е време/
190
15
 
8
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Първанов трябва да получи доживотна присъда, заради връчването на орден "Стара планина" на Ахмед Доган и още пет години за убийството на защитен животински вид.
189
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце, каже нещо за двата мезонета и единия хипермаркет, дето ги купи със заплатата си на президент. А уж беше декларирал само 15 000 лева спестени..Тц-тц-тц, срамота. Хем си доносник, хем лъжец - 2 в 1, точно както искаш
188
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗБОГОМ, ДРУГАРЮ ДОНОСНИК!!!
187
7
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Време е отиващият си Президент ПЪРВАНОВ, След като най-после разбра, че в България няма тюрки, защото държавата Тюркия е създадена през 1923 година да го признае и НА ИЗПРОВОДЯК да изпрати една приятелска декларация до братската тюркска нация...:Декларация" - Дами и Господа,Като живели заедно във Византийската и Османската империи и съюзници от Първата световна, ние Ви подкрепяме и разбираме... желанието Ви да станете нормална държава За целта, ние искаме Турция само...:- Да стане Демократична...- Да зачита човешките права...- Да спазва законите... Все лесни работи...!!!1. В Турция се правят избори..., добре има демокрация...2. Човешките права ли..., още по-лесно е...:- Признайте правата на Кюрдската партия за права и свободи... и правото на кюрдите на държавност..., както и Вие е Ние признахме Косово Сега е ред на Кюрдистан!!!- Извинете се на Армения за геноцида и подпишете договор, като Ангорския, с който плащате "кръвнината" на арменците...- Незабавно се изтеглете от Кипър..., подписвате договор, като Ангорския, плащайки 10 милиарда на Кипърската държава за терора и жертвите...3. За спазването на законите...- Международните действащи договори са Закони за подписалите ги...!!!- Плащат на България задължението си от 20 милиарда по Ангорския договор...- Меджалиса се извинява писменно за геноцида срещу Българския, Арменския, Гръцкия и другите клани народи от Азия и Европа и..., можете да ни помолите, да се съгласим да влезете в ЕС..., а ние Ще видим!!!Все лесни работи...Колко му е...16-та икономика в Света... Какво са 20-30 милиарда между приятели, живели заедно в Османския бейлик
186
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президентът Георги Първанов свика днес медиите, за да коментира проведените избори.А БЕ ДОНОСНИКO ОТ ДС, ЩО НЕ ГИ СВИКА МЕДИИТЕ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ КОГАТО ИДВАХА АВТОБУСИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И КОГАТО НАСРОЧИХА ИЗБОРИТЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ЛЯТОТО (ЮЛИ МЕСЕЦ) , И КОГАТО МЛАДИТЕ ХОРА РАБОТЕХА НА МОРЕТО И НЕ МОЖАХМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ, А САМО ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ ОТИДОХА ДО УРНИТЕ???