Част Първа: Първанов за избори 2 в 1

За Изборния кодекс, ГЕРБ и политическата зима
Обновена: 11 ное 2011 16:17 | 11 ное 2011 16:17,
213
Част Първа: Първанов за избори 2 в 1
Георги Първанов. Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов свика днес медиите, за да коментира проведените избори. Той започна с това, че се е въздържал от публични коментари до момента, с ясното съзнание за позицията си на държавен глава и че не трябва да отговаря на всички нападки, „независимо дали имат обиден характер“.

Нов изборен кодекс

„Трябва да бъде направен анализ и да започне запълването не просто по пробойните на Изборния кодекс, а подготовката на нов такъв, който да позволява провеждането на гарантирано честни демократични избори след година и половина. Нещо, в което аз все по-дълбоко се съмнявам“, заяви президентът.

Той се мотивира с няколко аргумента в полза на необходимостта от нов изборен закон.

„Когато се приемаше Изборният кодекс, аз заявих, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, за съжаление – някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра.

Случилото се по места на изборите потвърждава тази прогноза и тези процеси не могат да бъдат оправдани само с технически пропуски”, коментира държавният глава.

Възможно е изборният хаос по време на изборите да се дължи на некомпетентността на недостатъчния административен капацитет за избирателните комисии или на факта, че за първи път се провеждат избори в такъв формат, коментира президентът.

Според президента по време на изборите е имало смесване на институционалните и политическите функции на национално и местно ниво.

„В това число и ситуирането на МВР не като на безпристрастен и контролиращ орган, а като страна в изборния процес“, каза Първанов.

„Значи президентът може да стои и да пази авторитета на институцията, мълчейки, дори да не отговаряйки на преки обвинения, а вътрешният министър става ключовата фигура в изборния процес. Такъв случай в българската история няма“, заяви още той.

„Остава обаче съмнението и аз изразявам също това съмнение, за безпардонна преднамереност, целяща победа на една политическа партия на всяка цена”, каза Първанов.

„Ние си мислихме, че демокрацията е нещо веднъж завинаги постигнато. Оказа се, че връщането назад на изходната точка не е невъзможно, макар и във други, а може би и по-уродливи форми”, заяви той.

„ГЕРБ създаде една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвика се програмиран и контролиран хаос”, подчерта той.

„Политическата отговорност за този характер на предизборната кампания носи министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Така както и аз, като партиен лидер, съм си носил отговорност, независимо кой е бил председател на предизборния щаб“, заяви президентът.

„Партизански решения по всички нива на йерархията има, и тук е заложен рискът с преяждането с власт“, коментира президентът концентрацията на властовия ресурс в ръцете на ГЕРБ.

„Има партии, които дълги години са на гладна диета“, анализира темата с „преяждането с власт“ Първанов. Според него взимането на цялата власт не води автоматично до "преяждане".

"И СДС, и БСП, са имали подобен властови ресурс. Въпросът е как ще се реализира той. Виждам стремежа всички решения да бъдат партийно изгодни. Моделът "Румяна Желева" се възпроизвежда на всички възможни нива”, каза президентът Георги Първанов.

На въпрос как ще коментира поисканото касиране на президентския вот от БСП, Първанов отговори, че това е продължение на темата „Кой спечели изборите“.

Той уточни, че не е виждал мотивите им, но от медиите е разбрал, че основните критики на червените са свързани с Изборния кодекс, а той вече е имал президентско вето и е минал през Конституционния съд.

„Няма как сега да се атакува Изборният кодекс. Както казва римската поговорка: „Законът е за бдящите, не за спящите“, коментира Първанов.

Ако бъде уважено искането им за касация на президентския вот, това ще създаде прецедент, който може да се използва от всяка следваща политическа сила като оправдание за загуба на изборите, обясни президентът.

„Телевизорът победи хладилника“

„Един от основните изводи е, че телевизорът победи хладилника. Без да подценявам формите за пряк натиск по места“, коментира победата за ГЕРБ на изборите президентът.

Според него опозицията не била припозната в достатъчна степен като алтернатива, а хората все още не свързват надеждите си за по-добро с други политически партии.

„Масовото пропагандно въздействие на управляващите си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза“.

Тъй като не са се сбъднали прогнозите, че управлението ще се срине след „Бойковата зима“, Първанов даде съвет на останалите партии: „Лидерите на тези партии трябва да разберат, че, като стоят под дървото, ябълката на властта няма сама да им падне“.

„ГЕРБ се изгради на ефективна машина на избори, основаваща се на система от йерархии и зависимости – икономически, която създава мрежа за печалба на избори“, заяви държавният глава.

По думите му ГЕРБ не доказа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори. „Каква е дългосрочната цена, която плаща демокрацията у нас, е въпрос, върху който трябва да се замислим. На тези избори умря политиката“, заяви президентът.

„Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори“, обясни той.

„Изборите отминаха, идва зимата“

„След края на октомври ние се отдалечихме доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня“, каза президентът Георги Първанов.
Заради кризата виждаме, че понятието „национално съгласие“ е ключово в цяла Европа, заяви той, но не и в България.

„У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме, че се работи на парче. Ето, БДЖ днес, утре друго. И на този фон виждаме един български парламент, в който ситуацията е всеки е срещу всеки“, заяви той.

„Досега най-последователната политика от страна на правителството и министър-председателя е била за футболните клубове“, коментира президентът.

„Ако искаме да имаме футбол, основан на подкрепата на държавата, да е еднакъв за всички. Рано или късно, някой ще търси отговорност за това пилеене на държавна пара", каза Първанов.

Рейтингът на парламента е паднал до ниво под това от времето на Виденов, когато протестиращи замалко не превзеха Народното събрание, коментира държавният глава.

„Нека, когато приемаме едно или друго политическо решение, да мислим, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант – правителство на националното единство или сходен – да не дава Господ – правителство за националното спасение“, коментира той, визирайки ситуацията в Гърция.

Мерките, които трябва да се вземат сега, макар и закъснели, се нуждаят от широка политическа подкрепа, а вместо това виждаме остра конфронтация между участниците на политическото поле, коментира още Първанов.

В момента политическата изолация на партиите ще се задълбочава, заяви президентът.

„Не виждам БСП и левицата да са припознати като партньор от другата страна на политическото пространство“, заяви той.

„Намираме се на Рубикон. Може и да се продължи постарому, пък да става каквото ще, но това не е отговорната политика“, предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЕКА ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ (лекция за депутати)ЕДИН МИЛИОН МЪРТВИ ДУШИ СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ или КАК СЕ ЛОВИ РИБА В МЪТНА ВОДА- Над 80% от секционните протоколи от изборите в столицата се нуждаят от корекция. Това съобщи председателят на ОИК-София Марина БелчеваНо според изборния закон - за да се промени дори една цифра в протоколите ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБРОЯТ ОТНОВО БЮЛЕТИНИТЕ Значи НАД 80% от протоколите САМО се ПРЕНАПИСВАТ по ПРАВИЛНИЯ начин А чувалите с бюлетините ли, от тях нищо не зависи и никога няма да се броят повторно, макар, че за по-сигурно и те се подменят, от депутати сервитьорки!- И това става в СОФИЯ, ДЕТО ВСИЧКО СЕ ВИЖДА, А ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАК е в тъмната провинция!!! - ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ СА ФАЛШИВИ, а резултатите от неправилните протоколи се попрвят Накрая ЦИК, по електронен път, С ЕДИНЯ МИЛИОН МЪРТВИ ДУШИ ПРАВИ ИЗБОРИТЕ - Подигравката да имаме 7,0 милиона избиратели, при 7,2 милиона население е ПОЗОР Ето заради тези мъртви души 1 месец преди изборите БЯХА ИЗВЕСТНИ ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ С ТОЧНОСТ ДО 1 ГЛАС!!! - Потвърди се правилото, НЕ Е ВАЖНО КАК СЕ ГЛАСУВА ВАЖНОТО Е КАК ЩЕ СЕ БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ И ПРЕНАПИСВАТ ПРОТОКОЛИТЕ!!!- В същност най-важното е - КАКВО ПИЛЕНЦЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОМПА НА ЦИК (с единя милион мъртви души)!!!ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ГЛАСУВМЕ САМО ПО ДАНЪЧЕН АДРЕС от последната година, ЗАЩОТО МЪРТВИ ДАНЪКОПЛАТЦИ НЯМА!!!
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя па Гоце! Всички с нетърпение чакахме да ти свърши мандата, за да не ти слушаме глупостите, а ти вместо да си замълчиш пак започна да дрънкаш...
183
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
човекът, КОЙТО ДАДЕ ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА НА Доган !!!! БРАВО БРАВО !!!!
182
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слагай червените прашки, нахлупвай фесчето и да те няма. Всички ти пожелаваме от сърце АБВГЗ !!!!
181
6
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
На снимката,която за съжалениене виждате, в кръгчето от дясната страна на Гоце стои САБРИ МЕХМЕДАЛИ, брат на главния извършител атентата на гере Буново и деен участник както в този атентат, така и в много други ...ТА, ОТКЪДЕ КОМУНИСТА ПЪРВАНОВ ИМА ПАРИ ЗА ПАРТИЯ...???Виждам, че всички се обединихме около това...: Със стари фльорци, нов бардак не ставаи "Името на Президентската партия е "етикета" и, и като такъв, той трябва да отговаря на формата и съдържанието...- Формата, която ни е представена, чрез имената на активистите, показва, че са включени доскорошни активисти-динозаври с незаконни багатства, от целия политически спектър... или по-точно от сивия олигархичен спектър, на всички партии от 20 години насам- Първото което ми идва на ум е, че партията трябва да се казва...:"БЪЛГАРСКИ ТЮРЛЮГЮВЕЧ"- Обаче абревиатурата е друга..., затова имайки в предвид съдържанието (качествата) на активистите, целите им (продължаващи грабежи и пълна дясна безалтернативност) и формата на Президентското умотворение (мафиотска структура с партийна регистрация) отких..., че точния прочит на абревиатурата е...:"АЛЧНИ БЕЗСКРУПОЛНИ ВАМПИРИ" - Криха се по дупките, от зъбите им тече човешка кръв и се боят от "осветяване"...Някой да е чул до сега за някаква идеология на тази партия... или на политическото недоразумение Ефенди Първаноглу
180
5
 
9
 
! Отговори
ИзборнЯк преди 12 години
Много точен анализ,право в целта - адски ги заболя гейберуците, цяла нощ няма да спят милиционерите за да пишат по форумите - чак и в този на БНТ си изливат обичайната помия.Ще издържи България до нови избори - не е важно кой ще е победител, макар че няма кой друг освен Първанов - важното е преступното управление да получи възмездие.
179
0
 
2
 
! Отговори
народен будител преди 12 години
доиде време да покажеме на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целият свият излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-окупираи софия.да покажеме,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопорияват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управлияващтите да трупат милиони на гърба на народа-окупираи софия циялата исти
178
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политологът Антоний Гълъбов: "Първанов се държи като коментатор на свободна практика "ЖУРНАЛИСТИТЕ МУ ЗАДАВАХА ВСЕ ЛЕСНИ И УДОБНИ ВЪПРОСИ. САШО ДИКОВ СЕ КАНЕШЕ ДА МУ ЗАДАВА ВЪПРОС, НО СЕ ОТКАЗА. САШЕЕ, МИСЛЕХ ТЕ ЗА ПО СМЕЛ, НО МНОГО ВЗЕ ДА МИ ЧЕРВЕНЕЕШ НАПОСЛЕДЪК.
177
0
 
6
 
! Отговори
Молитва за Отечество преди 12 години
Господи Иисусе Христе, Боже наш! Излей благодатта си над нашето Отечество! Във време на изпитания не го оставяй; заради нашите грехове не го погубвай! Милосърдни Господи, със съкрушение и смирение падаме пред Теб и Ти се молим: прости греховете, беззаконията и неправдите на всички наши съотечественици и не ни въздавай заслуженото поради нечистите ни дела, а ни прости и ни помилвай според голямото Си милосърдие! О, Боже, във време на изпитания не ни оставяй ..
176
4
 
3
 
! Отговори
breneke-12 преди 12 години
Гоце,Гоце-е-е ,изкрейзал си в това президентство.Не,че свърши някаква работа да си оправдаеш заплатата .Защо сега искаш нов изборен кодекс ,а не когато печелихте изборите с *** и полуграмотните старци?Може би ще предложиш на избори да се допускат само добре облечени бизнесмени ,симпатизанти на БСП,получили червени куфарчета ,успели деца на партийни секретари и номенклатурни кадри на БКП-завършили ВУЗ на запад с наши пари.Агент Гоце,разконспириран си вече,ходи си на лов и не се показвай.
175
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Президентът Георги Първанов свика днес медиите, за да коментира проведените избори."А БЕ ДОНОСНИК ОТ ДС, ЩО НЕ ГИ СВИКА МЕДИИТЕ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ КОГАТО ИДВАХА АВТОБУСИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И КОГАТО НАСРОЧИХА ИЗБОРИТЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ЛЯТОТО (ЮЛИ МЕСЕЦ) , И КОГАТО МЛАДИТЕ ХОРА РАБОТЕХА НА МОРЕТО И НЕ МОЖАХМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ, А САМО ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ ОТИДОХА ДО УРНИТЕ???
174
3
 
6
 
! Отговори
ВИК преди 12 години
Не искам телевизора да ме агитира и манипулира - не става и няма да стане.Работя и то много добре.Искам хладилника ми да изхранва децата ми, както се хранят децата на гербаджиите.Празни приказки не ща Боко.
173
4
 
3
 
! Отговори
ВИК преди 12 години
Не искам телевизора да ме агитира и манипулира - не става и няма да стане.Работя и то много добре.Искам хладилника ми да изхранва децата ми, както се хранят децата на гербаджиите.Празни приказки не ща Боко.
172
8
 
4
 
! Отговори
mind twist преди 12 години
Агент Гоце, спарил президенството за 10 години. Разложил институцията до там, че хората да се питат има ли нужда от президент и какво зависи от него.
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
172ГЕРБ нищо не може да гарантира.На една шушумига думата тежи колкото едно *** в безвъздушно пространство!
170
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Анонимен много си смотан.
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
171Вулгарите се хранят с болката на ближния ако не си разбрал още.така че ДА,159 се е "нахранил".Жалки същества в една не лоша част от Европа.
168
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце го чака съдбата на Трактора!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колега 159, от това ти по-нахранен или по-богат ще станеш?
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце Гоце само си спомни с каква надежда в очите чакаше турските рейсове !