Със 113 гласа приеха бюджета на Общественото осигуряване

ДПС, Коалиция за България и Синята коалиция не дадоха подкрепа
Обновена: 16 ное 2011 19:38 | 16 ное 2011 19:08,
33
Със 113 гласа приеха бюджета на Общественото осигуряване
Снимка: Булфото

Със 113 гласа "за" и 49 "против" депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

103-ма народни представители от ГЕРБ, един от "Атака" и 9 независими депутати подкрепиха проекта на кабинета за бюджета на ДОО за следващата година.

ДПС, Коалиция за България и Синята коалиция не подкрепиха проектобюджета на държавното обществено осигуряване.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че този бюджет увеличава зависимостта на пенсионната система от държавния бюджет, от волята на премиера и министъра на финансите. Той отбеляза, че 54 процента от пенсиите ще бъдат за сметка на данъци, а това сериозно ерозира пенсионния модел в България.

Още по темата
Според него приходната част на този бюджет е страхлива. За тази година се очертава дефицит от 280 млн. лева в приходната част – може би затова се залагат по-малко приходи, предположи Адемов.

Голямата гордост е, че не увеличавате данъци и осигуровки, а какво означава увеличаване на минималните осигурителни прагове средно с 5,9 процента – не увеличавате ставката, но увеличавате базата, коментира Хасан Адемов.

Той препоръча на управляващите да се откажат от намерението между двете четения да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година. По думите му това е противоконституционна мярка и с нея не могат да се увеличават приходи.

Драгомир Стойнев от Коалиция за България, който е и председател на социалната комисия в парламента, отбеляза, че всички социални групи ще пострадат от този бюджет – пенсионери, безработни, майки.

Той посочи, че няма да бъдат изпълнени и целите на пенсионната реформа, няма да намалее зависимостта на ДОО от държавния бюджет, увеличава се дефицитът на НОИ. Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен.

Стойнев отбеляза, че броят на безработните с право на обезщетения нараства, въпреки твърденията на министър Симеон Дянков, че е заложено намаляване на безработицата.

Стойнев постави въпроса дали тези безработни включват съкращенията в системата на БДЖ и в общинската администрация. Не се предвижда увеличаване на минималното обезщетение на безработица, а периодът за получаване се увеличава от 18 на 24 месеца във време на криза, коментира още Стойнев.

Цветан Костов от Синята коалиция също посочи, че в проектобюджета на ДОО за догодина са предвидени с около 200 млн. лева по-малко приходи от тези за 2011 г., а допълнителните субсидии от държавния бюджет са с над 500 млн. лева повече.

Той отбеляза, че 7,3 млрд. лева, или със 170 млн. повече, са парите за пенсии от тези за тази година. Тези числа показват незавидното финансово състояние на ДОО и сериозния риск за неизпълнение на предлагания бюджет, коментира Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
2
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
Кой си ти та ще казваш какво да си видял и какво не бе? Я изчезвай.
10
8
 
6
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Не се косете бе хора - 2-13 ще изберем тройната коалиция - този път Атака ще са допълнението и ще си отдъхнем - заплатите ще са увеличени,пенсиите също - данъците ниски,осигуровките също,цените на стоките ще регулират.Ток, парно ще намалят - остискайте още малко.Тях питате ли ги как стискат - започнаха да харчат резервите.Нека да бъдем лоялни един към друг - народа и тройната коалиция.Ноооо след това да не съм видял лоши писания тук във форума.ГЕРБ ще са аут - ще дойдат добрите.
9
7
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Никой в ЕС и по света не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на БСП и ГЕРБ, който е пагубен за България и антинационално безумие за нормалните държавници в ЕС... - Налаганите ни, чрез ПАРТИЙНО НАСИЛИЕ (както и при комунизма), смешно ниски заплати и пенсии, както и облагане на депутатските безотчетни пари не стигат, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА - Много е просто... ТРЯБВА САМО, от американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Всички физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки без таван за облагането, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ 2. Преките данъци (за богатите) и косвените (за бедните) се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите БЕЗПРИКОСЛОВНО да се повишат до нивото на РЕАЛНАТА НИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%..., а за останалата данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника, тук в България - тогава в бюджета ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно, заради свръхлиберализма си, на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА, а народа им се разбунтува Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с 37,5% данъци и осигуровки както при всички нормални българи (сега ДАНЪК ДЕВИДЕНТ е само 5%...!), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! Народе!!!!
8
0
 
25
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
имам предложение как да се увеличат приходите в бюджета......КАТО СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ и без това почти половината не ходят на работа
7
0
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
////Той отбеляза, че 7,3 млрд. лева, или със 170 млн. повече, са парите за пенсии от тези за тази година.///.........ДА НИ Е ЧЕСТИТО НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ и на другите които внасят доо ПАК ЩЕ НИ ОТРЪСКАТ КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ.........АМА ТО НИЩО ВЕЧЕ НЕ ОСТАНА за тупане
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГРОБ убива България!!!!А Уорлик и Ердоган са щастливи...както и голяма част от оскотялите сенилни "българи"....
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безхаберие, и от опозиция и от управляващи... Но всъщност този бюджет казва всичко . мизерия докрай - "икономическа стабилност" със над 5000 нови безработни, пенсии по 72,5 евро на месец, МРЗ получавана в провинцията като "законната" от над 80 % от работещите...И поредната лъжа, че заплатата няма да "падне" ако се махне "клас"-а, нали тогава на хората с по-малък клас трябва да се увеличи, тъй като ще стане "основна" тази заплата на колегата им с по-голям клас, за което пари няма, но дянков лъже
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли когато се гласува държавният бюджет 100 души депутати да ги няма? Къде го има това по света? Къде го има? Или да гласувай въздържал се? Какво значи въздържал се? Значи, че не ти пука, това значи. Ами като не ти пука, чий го дириш в Парламента? Вън и да ходи да бачка. ***.
3
3
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
другите са били да прибират кинтите
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както и да ги броя 113 + 49 не правят 240. Другите къде са били? Защо получават заплати?