420 лв. остава минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се

Минималната пенсия през 2012 г. е 136,08 лева
16 ное 2011 18:25,
11
420 лв. остава минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се
Снимка: Архив, Булфото

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските производители се запазва през 2012 г. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който парламентът обсъжда на първо четене.

Така диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2010 г., остава съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв.

Не се променя и минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители – 240 лева. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица остава 2000 лева.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2010 г., както и за започналите дейност през 2011 и 2012 г., е 420 лева.

Определеният за 2012 г. минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 136,08 лева.

Според проекта дневният минимален размер на обезщетението за безработица е 7,20 лева. През идната година размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по Кодекса за социално осигуряване е 240 лева.

В проекта на консолидирания бюджет на ДОО по приходите и разходите за 2012 г. са заложени следните макроикономически и социалноосигурителни параметри – среден осигурителен доход, обявяван от НОИ – 622,30 лв.; брой на безработните лица с право на обезщетения при безработица – 116 314 души; средногодишен брой пенсионери – 2 195 220.

Коалиция за България няма да подкрепи законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Изводите от този законопроект са, че с него се прави едно безпрецедентно по своите мащаби отнемане на социални права от българските граждани.

Не говорим за една или друга група от българското население, говорим, че всички ще пострадат от този законопроект, както болните хора, така и пенсионерите, хората в предпенсионна възраст, безработните и майките с деца, заяви депутатът.

Рухна митът за т.нар. най-успешна пенсионна реформа, посочи Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Пари за пенсионната система, има и при днешното нива на вноските, но!Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас:- Солидарна, - Капиталова лична (но защо частна), - Пофесионална,- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... и- Социално осигуряване, плащано от работещите, вместо от държавата Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата да си поеме изцяло задълженията по Чл.51 от К-ята за социални плащания, и ДА СПРЕ ДА ПЛАЩА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ - Вдовишките социални добавки, добавките за възраст, Социални пенсии и другите плащания, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! 3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, ТРЯБВА да се плащатт от Здравните осигуровки, от които също ПРОТИВОКАНСТИТУЦИОННО, ежегодно поне по 1 милиард се внасят в Резерва Днес парите за ПЕНСИИ И ЗДРАВЕ се крадът: 1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (което е нелоялна конкуренция), като след година две ги фалира и това е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения... Днес ЧАСТНИТЕ фондове да ПРАЗНИ и не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на различните осигуровки, НАЙ-БОГАТИТЕ крадът годишно над 1 милиард лева..., а от необложените им Девиденти и Доходи от наеми, честните частници крият още толкова...3. Чиновниците и бизнесмените крадът, чрез Квази парите, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в кото живеят семействата и любовниците им, командировки в страната и чужбина и т.н., които не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1.2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсии!!!5. ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ КРАДЪТ от заплатите на работещите и така от всички осигурявания, защото Производителността ни е 27% от средноевропейската, а заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските- По Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равниДЯНКОВ.., НАЛИ!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Демонстрира се пълно безсилие на управляващите!Къде сте майчета, на които майчинството остава 240 лв.;къде сте нашите родители пенсионери с мизерни пенсии;къде сте неможещи догодина да се пенсионирате хора;къде е българската нация да защити правата си в тази скапана държава!Да се организираме бе,хора!Фейсбук-Общонационален протест срещу това,което се случва в България! Да се организираме по градове,да уточним дати и час и да действаме по организацията на протестите!Няма ли недоволни бе!
9
0
 
6
 
! Отговори
Jitan преди 12 години
Очаквам правителството да внесе проектозакон,вноска за осигурен гроб на всеки българин на базата 4 кубически метра земя по пазарни цени,като включи и разходите по копането.Така ще се завърши цикъла на осигуреното ни унищожение !!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миналата година самият Борисов каза, че възрастта за пенсиониране няма да се вдига, и дори заяви: "Да си вдигат в Западна Европа, ние нашата реформа отдавна сме я направили". До момента Бойко Борисов не е направил нито една реформа в НОИ, а действията му са свързани единствено със смените на директорите на осигурителния институт. Последно НОИ стоя без директор в продължение на 5 месеца.Въпреки че преди изборите Борисов обещаваше вдигане на всички пенсии през 2012 г., днес той обеща в средата на 2013 г. да се повишат само най-ниските с 9 лева.В интервюто Борисов изгражда и нова доктрина за развитието на българската икономика. След като преди няколко месеца призова българите да гледат картофи, за да се изхранват, сега той ги посъветва да гледат овце и агнета. В тази връзка премиерът заяви: "Ако някой иска да работи, да почне да гледа овце и агнета, тъй като нашите животновъди не могат да произведат, колкото искат пазарите. Агнета и овце всички искат да купуват и Европа, и Турция. А ние нямаме.
7
1
 
14
 
! Отговори
Томас преди 12 години
абе как минималната заплата е 240 лв а минималния доход за вземане на пари (осигуряване) е 420 лв? Пладнешки разбойници.
6
3
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Никой в ЕС и по света не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на БСП и ГЕРБ, който е пагубен за България и антинационално безумие за нормалните държавници в ЕС... - Налаганите ни, чрез ПАРТИЙНО НАСИЛИЕ (както и при комунизма), смешно ниски заплати и пенсии, както и облагане на депутатските безотчетни пари не стигат, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА - Много е просто... ТРЯБВА САМО, от американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Всички физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки без таван за облагането, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ 2. Преките данъци (за богатите) и косвените (за бедните) се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите БЕЗПРИКОСЛОВНО да се повишат до нивото на РЕАЛНАТА НИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%..., а за останалата данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника, тук в България - тогава в бюджета ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно, заради свръхлиберализма си, на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА, а народа им се разбунтува
5
0
 
12
 
! Отговори
дребен занаятчия преди 12 години
отивам от белия в сивия сектор.че едвам връзвам двата края ,мммм ...не по добре направо в черния
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не могат да си го позволят да ходят на ветеринар и без това са си *** и по-точно, зверове,които нямат капка милост към БГ народ, който ги храни и търпи на гърба си...Дупедавци, предатели!Какви сте такива бе! Нямате грам мозък ли, милост, човещина!!!Срам и позор за човешкия род!Възмездието закъснява, но никога не пропуска да дойде и да раздаде шамарите, така че малко се смилете над българите, които така безцеремонно тъпчете и унищожавате целенасочено, планирано и систематично!Внимание!
3
0
 
5
 
! Отговори
тъпчо преди 12 години
Има и друг лафза магаре-...ОФТЕ МОФТЕ...
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДУПЕтатите, министрите и съдиите на минимална заплата! Да пътуват с градски транспорт с карти заплатени от минималната им раб. заплата! Да си носят тоалетна хартия от вкъщи, както и течен сапус за да се пестят пари на държавата. Да минат курс, заплатена със средства от минималната им работна заплата, как се оцелява с мин. раб. заплата! Да се пенсионират на 70 г. и да имат пенсия в размер на 70% от осигурителния им доход!Да ползват мед. помощ, ако могат да си го позволят!
1
2
 
27
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!