България я очаква кратка рецесия

Това смята икономист от Индъстри Уоч Георги Стоев
Обновена: 19 ное 2011 07:54 | 18 ное 2011 20:33, Елка Василева
148
България я очаква кратка рецесия
Снимка: Reuters

Дори и при развитие на положителен сценарий за дълговата криза в Европа - спасяване на Гърция и намаляване на публичната задлъжнялост, България я очаква макар и кратка рецесия. Това заяви по време на семинар Георги Стоев, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Очакваме свиване на износа, на кредитирането, макар и за кратко, а след това ще започне ръст, основно базиран на експорта и преките чуждестранни инвестиции, прогнозира Стоев.

Докато за Европа сега можем да говорим за второ дъно на кризата от 2008 г., то за България не може да кажем, че изобщо е имало отлепяне от дъното и затова говорим просто за продължаваща криза, коментира Стоев.

Най-обезпокояваща според анализатора е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте.

Ако се развие сценарий, при който ЕЦБ се опита да спаси всички публични финанси с дефицити чрез печатане на пари, това ще повиши инфлацията, но няма да доведе до нови инвестиции в Европа.

Така може да се стигне до стагфлация, при която инфлацията расте, а доходите на хората и икономическия растеж са замръзнали, коментира Стоев.

Ако пък се развие шоков сценарий - Гърция обяви фалит и излезе от еврозоната, то това ще проправи път и за излизането на други страни и доверието в евровалутата ще се срине.

Според Стоев българското правителство трябва да се опита да направи икономика не толкова зависима от растежа в еврозоната, така че страната ни да се развива по-бързо от страните в еврозоната, но засега тази връзка е много силна.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: рецесияГеорги Стоев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Докога бе?
132
0
 
3
 
! Отговори
ТАРА ДУДА преди 12 години
е ми да още най малко 20г.и след това нчма да е българия няма да има рецесия
131
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПАРИ ЗА БЮДЖЕТА И ЗА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ИМА 1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. Брутния национален продукт е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците.АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗЛЯЗАХА НА УЛИЦИТЕ, А НИЕ СПИМ! За да излезем от кризата ТРЯБВА:1. За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда..., от 35 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА)!2. За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките и от работна заплата) - тогава в бюджета от тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!! Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага както и доходите на всички българиПечалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
130
0
 
5
 
! Отговори
Що е то ЕС? преди 12 години
Добре замислена машина за "лакирана корупция", маскирана зад напълно излишна, но умишлено свръхбюрократизирана система на управление целяща да осигури на малцина "богоизбрани" възможност за безгранично присвояване на материални блага чрез тотално преразпределение на "измислени" еврофондове. Жертви на тази машина са 500 милиона граждани на 27 излъгани и системно ограбвани държави. Изглежда обаче, че хората в някои от тези страни се осъзнаха и не желаят да бъдат повече скубани. Ами сега ....
129
1
 
10
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Преди 20 години се разпадна Съветския Съюз, сега е ред на Европейския Съюз. Всяка "измислена" и противоестествена формация е осъдена на разруха ... въпрос на време. Нужно е да се осъзнае, че хората са различни и имат различен манталитет и ценностна система и налагането на нечии разбирания за "демокрация" се възприема съвсем естествено като ограничаване на тяхната свобода. Не е нормално да налагаш на другите твоите поведенчески правила и модели само защото едностранно си решил, че са "правилни".
128
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
В Гърция тече паническо теглене на спестявания от банките. Вълна на ликвидиране на депозити има в Испания, Португалия и Италия. Тази информация достъпна в уводните колони на международните информационни сайтове по някакви причини е "филтрирана" за българските новинарски сайтове или се споменава "шепнешком", а всъщност става дума за потъващия кораб на ЕС и напускащите кораба плъхове. Нека всеки си направи сам изводите.
127
0
 
8
 
! Отговори
И какво като сме ЕС преди 12 години
Така като гледам и чета се чудя каква полза сме извлекли от членството си в ЕС. Ако може, нека някой да посочи поне една.
126
0
 
7
 
! Отговори
До rumen преди 12 години
Прав е бил Апостола тогава и затова е велик българин, защото с тази си записка на края на тефтерчето "Народе ????" е дал оценка и присъда едновременно за народ, който не може да отстоява правата и интересите си и най-вече свободата си. Един велик испанец чрез своя не по-малко велик герой беше казал: "Свободата, Санчо, е най-висшето човешко благо.", но четирите питанки на Апостола продължават да тегнат със страшна сила върху робското съзнание свеждащо живота на българина до жалко съществуване.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"правителство трябва да се опита да направи икономика не толкова зависима от растежа в еврозоната, така че страната ни да се развива по-бързо от страните в еврозоната, но засега тази връзка е много силна." ... ми то заводи нямаме , само МОЛОВЕ с ВНОСНА СТОКА, унищожени външни пазари ,и не на последно място алчността на българския монопол и политици ...
124
1
 
5
 
! Отговори
sir John преди 12 години
не съм съгласен с политиката водена от херФлик, Мончо Дянков, но хората в България, просто не желаят да работят, предпочитат да си получават пенсиите, а привинциалиститте и *** да налазват в София, където, все ще се намери нещо и за тях!
123
0
 
5
 
! Отговори
111 преди 12 години
Сриването на еврото е добър сценарий за много хора с кредити в евро . Аз съм за.
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кратко,кратко,колко да е кратко,колкото продължава една пръдня излязла от устата на гошко стоев ли???
121
5
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 12 години
>>магистрали, фабрики, небостъргачи, << то и в Китай ги има ама не виждам да са цъфнали , докато разпадащия се САЩ все още доминира.( защо ли?).
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
129Това го чух и аз.Звънели на клиентите си и ги привиквали в банката да им предлагат "изгодни" условия за депозити.Клонът се клати ама ще удари и останалите банки в Бг.
119
0
 
12
 
! Отговори
Да, да преди 12 години
Вижте каква агресивна кампания правят гръцките банки в България - Пиреос, Алфа Банк и ОББ. Трябва да ви светне червената лампичка. Много от тях са пред несъстоятелност и искат нашите пари да им помогнат. Помислете се дали да продължавате да рискувате или просто си преместете парите в други банки, Ако нещо се случи с парите ви затова, че са в гръцки банки можете да се сърдите само на себе си...
118
2
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Колкото по-дълго продължи управлението на герб, толкова по-дълго ще продължи рецесията...
117
5
 
1
 
! Отговори
gesha преди 12 години
kak shtqla da se razvie bg po burzo ot drugite v eu mi kato stanete vsichki ot kompjutrite si I zapochnete da bachkate ot 22 GODINI SLUSHAM KAK SERETE PLUETE PO KOMSHIITE SI GLEDATE DA SE SKATAETE OT RABOTA I NAKRAQ REVETE TO KOLKOTO SE NAVEDESH TOLKOVA SHTE TE EB...T AMA NA VAS MAI VI HARESVA I ZATOVA SE NAVEJDATE MNOGO VSICHKI SUS NOVI GSM KOLI VUV MOLA NA SHOPING A REVEM TOZI NI BIL VINOVE I ONZI SUSHTO MURZELIVI MURSHI SME NIE BULGARITE ROBSKI OVCHI NAROD PITAITE SARKOZI ZA BG TOI ZNAE MUR6I
116
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
междудругото и аз преди три дена ходих до Турция,на връщане оттам като влязох в БГ все едно влизам в Зинзибария
115
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 12 години
България я очаква кратка рецесия, на затова пък доходите ще бъдат орязани още повече. А Гърция, която е в "дълбока" рецесия, храта ще си получават по 1000 Евро пенсии. Да не говорим за Италия, която също се очертава да е в "дълбока" рецесия. Ммда, такива работи.
114
7
 
1
 
! Отговори
до 121 преди 12 години
Когато се върнеш от Франция, Англия, Белгия, тогава пиши !!!