България я очаква кратка рецесия

Това смята икономист от Индъстри Уоч Георги Стоев
Обновена: 19 ное 2011 07:54 | 18 ное 2011 20:33, Елка Василева
148
България я очаква кратка рецесия
Снимка: Reuters

Дори и при развитие на положителен сценарий за дълговата криза в Европа - спасяване на Гърция и намаляване на публичната задлъжнялост, България я очаква макар и кратка рецесия. Това заяви по време на семинар Георги Стоев, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Очакваме свиване на износа, на кредитирането, макар и за кратко, а след това ще започне ръст, основно базиран на експорта и преките чуждестранни инвестиции, прогнозира Стоев.

Докато за Европа сега можем да говорим за второ дъно на кризата от 2008 г., то за България не може да кажем, че изобщо е имало отлепяне от дъното и затова говорим просто за продължаваща криза, коментира Стоев.

Най-обезпокояваща според анализатора е статистиката при преките чуждестранни инвестиции, които са замръзнали, както и при безработицата, която продължава да расте.

Ако се развие сценарий, при който ЕЦБ се опита да спаси всички публични финанси с дефицити чрез печатане на пари, това ще повиши инфлацията, но няма да доведе до нови инвестиции в Европа.

Така може да се стигне до стагфлация, при която инфлацията расте, а доходите на хората и икономическия растеж са замръзнали, коментира Стоев.

Ако пък се развие шоков сценарий - Гърция обяви фалит и излезе от еврозоната, то това ще проправи път и за излизането на други страни и доверието в евровалутата ще се срине.

Според Стоев българското правителство трябва да се опита да направи икономика не толкова зависима от растежа в еврозоната, така че страната ни да се развива по-бързо от страните в еврозоната, но засега тази връзка е много силна.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: рецесияГеорги Стоев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Бомбардирайте ги с новини и реклами 24 часа на ден. Нека дори докато карат непрекъснато да виждат плакати и билбордове. Залейте пощенските им кутии и електронната им поща с всякакви глупости, томболи, каталози и електронни издания и всякакви фалшиви надежди.Дори когато си почиват, нека информацията, която ги обсипва да бъде прекомерна. Нека и след почивните дни да се чувстват изтощени, напрегнати и неподготвени за новата седмица.
52
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Когато връзката помежду им се наруши, скоро техните домове няма повече да им предлагат почивка от напрежението което те имат на работа.Превъзбуждайте умовете им, така че те да не могат да чуват тихия и тънък глас на Святия Дух. Измамете ги да слушат радио или касетофон докато карат или правят нещо друго. Телевизорите в домовете им обезателно да работят през целия ден. И направете така, че във всеки магазин и ресторант по света постоянно да свири силна музика. Напълнете масичките им с вестниц
51
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Кратка, кратка, колко да е кратка... Ама хайде, щом са се запънали за тази рецесия, то да намалим малко заплатите, по пример на европейските държави, например от 1800 на 1500 средна заплата добре ми звучи. Както и минималната пенсия от 500 на 400 евро май е добре... Опа, ама то май нашите пенсии и заплати са в пъти по-малки от средните за ЕС и определено най-ниските! Пък и нали сме били много стабилни! Нещо май на маймуни ни правят! Ама каот не горят парламента и министерствата, така ще е...
50
0
 
4
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Дръжте ги заети с маловажните неща от живота и измислете множество начини по които да заангажирате умовете им отговорил Сатана.Изкушавайте ги да харчат, да харчат, да харчат и след това да вземат на заем, да вземат назаем, да вземат назаем. Убедете съпругите им да ходят на работа, а самите те да работят по 6-7 дни седмично по 10-12 часа на ден, така че да могат да си позволят начина на живот, който света им рекламира. Не им позволявайте да прекарват време с децата си.
49
0
 
4
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Така че, нека да ги оставим да си ходят на църква. Нека да си имат техния въздържателен начин на живот. Но нека да им откраднем времето, така че да не могат да поддържат близка връзка с Христос.Ето как аз смятам да направя това. Ще отвличам вниманието им от техния Спасител през целия ден и така ще блокирам поддържането на жизнено важната връзка която те имат с Него.Но как ще направим това? извикал един от демоните.
48
1
 
4
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Веднъж Сатана свикал световна конференция. В уводната си реч към своите зли ангели той казал:Ние не можем да спрем християните да ходят на църква. Ние не можем да ги спрем да четат Библиите си и да знаят истината. Ние не можем да ги откажем дори от техните консервативни ценности. Но ние можем да направим нещо друго. Ние можем да им попречим да изградят едно интимно и постоянно взаимоотношение с Христос. Ако те постигнат тази постоянна връзка с Исус, нашата сила над тях ще бъде неутрализирана.
47
1
 
12
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
България е в рецесия от 1989 година насам.За съжаление в България както каза премиера, остана лош материал (с малки изключения) и такива като Странджата са доказателство за това. Дори са станали утвърдени мазохисти. Нека са живи здрави и да им е честито. Странджа, обясни ми моля те, как човек не напуснал БКП сега е премиер и ти казваш, че комунисти са тези които не го подкрепят и гъзолизничат като теб. Як си види се, от към липса на мозък!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
37 , България е в тежка депресия от 22г насам,преди 1989 ,бяхме в по -лека форма /заради евтините ресурси от СССР/:))
45
3
 
2
 
! Отговори
до професор Киничков преди 12 години
Г-н професоре, хора като вас са срам за академичните среди. Цинизмът на вашето изказване наистина е отвратителен чак до изкривено състрадание на трогателност към мижавата ви душица на просветител ! Дано по-бързо се осъзнаете и спрете да тровите литературното простарнство с малоумието и неосъзнатата си фрустрация олицетворяваща напълно бездарната ви посткомунистическа личност !
44
0
 
11
 
! Отговори
лингвист преди 12 години
България я очаква кратка рецесия ------------------Това ми звучи като "България я очаква кратка смърт"
43
1
 
21
 
! Отговори
проф Киничков преди 12 години
Това не е вярно ! От гледна точка на брутната сумарна инвестиционна систематика, се очертава напълно благоденствие за хората със заплати над 240 лева, което е напълно достатъчно за хляб и лютеница и домашно приготвени спръжки !
42
1
 
14
 
! Отговори
До Странджата преди 12 години
Президента ни е безпартиен,за кметовете на София,Пловдив и Бургас може и да са от ГЕРБ,ама за Киро Варненски грешиш...Той е мнооооого широко скроен.Беше от СДС,от БСП.беше безпартиен,сега е от ГЕРБ...Ако всичките ви кадри са такива да ви хонорвам каузата
41
0
 
11
 
! Отговори
kalinka-malinka преди 12 години
България я очаква малка???????????? РЕЦЕСИЯ!!!!!!!!!!!Калинка е малко бременна!????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме в доживона рецесия .... а народа го хвана и депресия .. от идиоизмие
39
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 12 години
STRANDJA TI SI EBALNIK I POR
38
0
 
4
 
! Отговори
Противник преди 12 години
А, ако е дълга, какво ще кажеш, господин Отворко?
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България я очаква кратка рецесия 18.11.2011 20:3336 Това смята икономист Георги Стоев"Не бе левак ,бг e в ТЕЖКА ДЕПРЕСИЯ от 2 години и няма да свърши докато тези мухльоци ,Боко и компания не ги изгоним от власта!!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35Ти на колко години си бе *** та помниш онова време преди 9.9.1944?????Да те *** в кретена!
35
6
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
мечти , мечти ... КОГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ВРЕМЕТО ОТ ПРЕДИ 9 !Х 1944 година - преди комунисти и гербисти
34
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 12 години
За сега е кратка....После прогнозите ще се окажат други защото икономиката се движи динамично...После пък не знам си какво...Ей хора-правете нещо защото от ш*баните ни политици нищо добро няма да видите....И Господ да стане министър председател на България-и той ще обърне другата страница и ще работи за чужди интереси!успех ви желая...Постарах съм да съм позитивен до колкото може човек да е позитивен в Бг.