Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...

Ще ни сменят, ще дойдат други, после да не се хапят – да не кажа къде...
Обновена: 2 дек 2011 16:44 | 2 дек 2011 09:13,
712
Три дни мълча, но сега се ля, ля: Пенсии, протести...
Снимка: БТА

Грешките в пенсионната система са от 20 години, обяви премиерът Бойко Борисов, който открито застана зад пенсионната реформа, предложена от вицепремиера Симеон Дянков, подкрепена от ГЕРБ, но отхвърлена от синдикатите.

"Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, питах ги как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии", каза Борисов пред TV7.

По думите му единствената слабост на министър Дянков е, че той е много рязък в изказа.

"Това, което казва, е абсолютно правилно. Но дори отговорът „не” може да се даде с по-спокоен и нормален тон", посъветва вицето си премиерът.

Министър-председателят отхвърли твърдението, че забавя реформите в пенсионната система и обясни, че първото предложение на Дянков е било вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. с 4 месеца на година да се вдига пенсионната възраст за всички категории.

Още по темата

"Казах им на депутатите и на Изпълнителната комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват.

Синдикатите искаха тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме тристранка, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство, за да изслушат предложенията. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях", категоричен бе Борисов.

Премиерът твърди, че никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза сега да управлява България.

"С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим", каза Борисов.

Премиерът застана и зад предложението чиновниците, полицаите и военните сами да си плащат осигуровките.

"Толкова правителства не смеят да го направят вече. Държавата, данъкоплатците плащат осигуровките на хората в отбраната, в МВР, в администрацията – защо? Ще им се вдигнат заплатите с толкова, колкото е осигуровката, за да не правят дупка в НОИ. Всеки човек сам трябва да си плаща осигуровките. Ще видите това колко ще се приветства от бизнеса", отсече той.

Премиерът Бойко Борисов отрече споразумението с фермерите да е подписано предизборно и попита зърнопроизводителите защо само те са отишли да извиват ръцете на кабинета преди изборите.

"Ние сме им казали – ако има възможност, земеделието е приоритет, ще дадем пари. Това пише в Споразумението за финансовата рамка за сектор "Земеделие", подписано на 14 септември 2012 година", категоричен бе той.

По думите му огромният процент от доплащанията обаче отивали "при онези 7 – 8 човека с "Бентлитата".

"Няма как да го спрем това, попитахме Брюксел и ни казаха, че може да ги спрем от 2014 година. Имат сигурно най-добрите трактори в Европа. По всички новини видях – скара, хоро, оркестри да свирят – все едно е Коледа", допълни той.

Борисов ги попита защо при толкова добра реколта, не е поевтинял нито хлябът, нито олиото.

В коментар на това, че протестиращите тръгват с тракторите към София и ще се събират на Ботевград, Борисов каза: Добре дошли са!

"Пожелавам ви лек път, карайте внимателно да не стане проблем по пътищата. Правете протести в София, но се съобразявайте с това, че тук живеят 2 милиона души, ако може – след 20.00 часа протестите", посъветва ги той.

"Разчитам много на ръководствата на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото в един момент те също няма да могат да контролират събитията", каза премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за корупцията в България е най-силна сред бизнеса и народа.

"Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция. Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците", твърди премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
668
0
 
1
 
! Отговори
miodrag преди 12 години
Кога 6те се наблегне на малките градове какви работят и как работят а и на какво се раз4ита сас заплата от 260 лева живеели се и тя до какво стига дали може тази заплата да покрие вси4ки разходи предполага си задаите тоия вапрос за6тото тои е доста наложителен и за6тото вси4ки млади хора бягат от малките кам големите градове
667
0
 
6
 
! Отговори
иван преди 12 години
като режат и вдигат всичко поради кризата да си свалят заплатите, да не дотират партиите с нашите пари, да се намалят ''народните избраници'' на 120 и най добре без тях.А земята която ще дават на *** искам и аз.
666
0
 
3
 
! Отговори
andji преди 12 години
Да,ново летоброене,но вместо преди Христа и След Христа да се казва.....А след мен и потоп...
665
0
 
0
 
! Отговори
REALIST преди 12 години
DOBRE BE.............DAITE IDEA.......OBIASNETE KAK............PO - KAKAV NA4IN...................AZ OT TEBE TI OT MENE............
664
1
 
0
 
! Отговори
DO belalov преди 12 години
OT KADE IZVADI TOIA AKAL BE -E...............KAK NE MOZA DA VLEZE6 PONE - VAV EDNA PARTIA..................................................................................................................................................................
663
6
 
1
 
! Отговори
bobo преди 12 години
Mnogo si e prav bat Boiko evala
662
0
 
9
 
! Отговори
taut преди 12 години
До belalov:До онзи ден и еврозоната не беше пред разпадане и имаше инвестиции. Но това е в историята вече. Скоро и пенсионирането ще изчезне като опция. Мизерията е глобална. За последните 15 г-ни смених три континента и това което виждам е отчайващо. Разделението между бедни и богати в тъй наречения развит свят е по-голямо от всякога. Експлоатацията на труд е брутална и единственото което те мотивира да работиш е банката на която дължиш и дом, и кола, и храна. "I pity the fool", Mr. T.
661
5
 
0
 
! Отговори
rument преди 12 години
Има има,Станишев и Доган са ги хванали как си го муш...т един на друг между палежите
660
6
 
23
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Странно, преди изборите правителството обещава стотици милиони лв. на земеделците, а след изборите се сети, че парите ще отидат за бентлита!? Преди изборите обеща премии за военните, а след тях се сети, че ще плащат вертолети с тези пари! Преди изборите обеща заем за БДЖ, а след изборите се отказа докато не съкратят 20 000 души! Преди изборите планира плавно увеличаване на пенсионната възраст, а след изборите установи, че трябва да е рязко! Преди изборите...., абе с една дума мошенници!
659
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво стана имали палежи и тази вечер
658
3
 
3
 
! Отговори
jesy преди 12 години
ZAMAL4I ZA VINAGI,BOLEN PSIXOPAD MNOGO SKORO ZTE TE BI4UVA ZELIYAT BALGARSKI NAROD
657
9
 
3
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
КумОнанисти, руснаци и турци на проклятиета на България.......... !
656
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ НОВО ЛЕТОБРОЕНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
655
2
 
1
 
! Отговори
на дръво преди 12 години
малиии нещо се понапих чекерерааа ю ноу ми йеааа
654
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Шимон Дянков лъже като дава за пример Англия където щели да се пенсионират на 66 .На 66 ама от 2020 и даже на 67 но от 2026
653
5
 
9
 
! Отговори
АнтиБоко преди 12 години
Всички български премиери, без изключение, са компрадори, работещи за чужди интереси.
652
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пръчко проста, онанист е Боко, защото, както той казва, женски *** в неговата спалня няма.От година и половина. Ако не е ***, значи не му става или е обърнал резбата.
651
3
 
11
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Когато една държава няма способност да осигури благополучие за народа си,то тя следва да смени своите управници с такива,които могат да се справят.Ако пък такива хора няма,или което е по-лошо-ако желание липсва,тогава майната й на тази пропаднала и безчувствена държава!
650
9
 
6
 
! Отговори
Прости пръчки преди 12 години
КумОнанистите окрадоха пенсионният фонд още през 1986...........сега ще му ядете главата
649
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислим, че пенциите са объркане още преди около има нема 600-700 години....Некой царев писар е сбъркал нещу и сега на Боку му е виновен....Въри го търси Боко и му се идосай...