Само при нас настава ужас изведнъж!

Обясненията на премиера за забраната на тютюнопушенето
Обновена: 16 дек 2011 15:01 | 16 дек 2011 13:32,
298
Само при нас настава ужас изведнъж!
Снимка: Reuters

По време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов надълго и нашироко обясняват на министрите защо трябва от 1 юни – Деня на детето,  да бъде въведена забраната за тютюнопушене.

"Искам да ви кажа, че това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана", аргументира внесения си законопроект Константинов.

Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. 

Бойко Борисов се връща назад във времето и обяснява как преди две години при него са идвали различни хора да го молят за гратисен период за забраната за пушене.

"Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж", казва той.

Според министър-председателя световните тенденции сочат, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един.

Още по темата

Но в обществените места аз мисля, че е крайно време… Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето ще е хубаво, може да се пуши навън. И постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", убеден е премиерът.

Борисов дава за пример как като ходи той и министрите до Брюксел тютюнпушенето на много места е ограничено, даже забранено. Обръща се и директно към евроминистър Томислав Дончев с въпроса къде пуши, като ходи до ЕК.

"Виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически ти е по-вкусна тази една цигара".

Примерът се обръща и с молба към вицепремиера Цветан Цветанов като върл непушач да убеди депутатите от ГЕРБ – пушачи да подкрепят този проектозакон. 

Тук се включва и здравният министър Стефан Константинов, който цитира данни от социологическо проучвания – над 60% от хората подкрепяли подобен законопроект със забрана за тютюнопушеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 165 Заведенията са обществено място!!!
147
0
 
14
 
! Отговори
Не може преди 12 години
В тази държава всеки иска да му е добре на него,а пък тоя до него да духа супата...Защо бе нали сме един народ,нали уж трябва да се разбираме,да си помагаме,да се променяме към по-добро,а не да се караме и да се псуваме...С тия цигари първо си вредите на вас,второ вредите и на тези около вас и трето вредите си на джоба,вместо да давате по 150 лева на месец за цигари,купете нещо на детето с тия пари,заведете жената на почивка на някоя вила...има много други къде къде по-приятни занимания:)
146
1
 
1
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
див селяндурин с две думи по-добре не пиши тъпизми а вие днес бг вземете се в ръце
145
2
 
3
 
! Отговори
Владика преди 12 години
Свети Свети Бойко и Борисов какво се блещят на снимката все едно Бареков-*** е отзад.
144
6
 
10
 
! Отговори
Герги преди 12 години
Браво! Евала на Бойко, много хубава става, дано забраната влезе в сила от 1 юни. Писна ми от тея пушачи - като искат да се тровят - да го правят, но не и аз да им дишам смърдящите отрови.Да не говорим колко смърти един пушач - каква кожа и зъби има.
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво откриват Америка и топлата вода, какво го бравосват този? Не помните ли, че такава забрана трябваше да се въведе още през 2009 г., беше излязло решение на предните, но в едно от първите си заседания новите управници я отмениха, тогава с аргументи, че забраната била дискриминираща срещу по-малките заведения, че щели да фалират! Сега буквално правят това, което сами отмениха, но го представят като своя идея! Отменят нещо, после като се позабрави, го пускат пак и го представят за свое.
142
0
 
7
 
! Отговори
мойто мнение преди 12 години
едно голямо браво чакам с нетърпение да ги спрат тези наркотици защото цигарите водят до пристрастяване и за мен са наркотици а марихуаната може да я легализирате най-добре за да печелим естествено
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждам нищо нередно и смущаващо собствениците на заведения да имат право да решават дали в тяхното заведение е за пушачи или за непушачи, а вече клиента да решава в какво заведение да си пие пиенето :) в края на крайщата частната собственост е неприкосновенна
140
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
152, предполагам си пушач, но не осъзнаваш че ще загубите и то с много!!! Проучванията не са "хакнати". Ние сме компания от 35 човека и само трима пушат и то винаги излизат (може би имат по-висока култура на поведение от теб). Повечето цивилизовани пушачи одобряват закона, защото и на тях им е омръзнало да се осмърдяват на ***. Само на свинете име е добре, т.к. така са си свикнали в кочинката...
139
5
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Нека заедно да кажем НЕ --не на цигарите -не на влаковете .не на футбола -не на пенсийте -не на ***,не на банките .не на абсурда .не на запалените коли.не на убитите от *** .не на "бедните съдии" не на лекарите Ханибали .не на дрехите втора употреба..------ами да вземем да си стягаме куфарите тогава ?
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брех тая Еврокомисия бе! Какво ли не прави наш Боко за да заслужи една похвала от нея! След като доведе собствения си народ до просешка тояга и продължава да го тероризира, той се гордее от това че някакъв чиновник от Европа щял да го похвали! След пушенето да забрани и пиенето и секса , тогава също може да го похвали някой
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие да не мислите, че Премиера е открил топлата вода, така е в цивилизованите страни! Ама ние тука нищо не искаме да променяме, затова държавата не се развива, защото все някой е против промените, гледайки само собствената си изгода и не можейки да разсъждава мащабно.
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Fori, май е време да дойда с двама санитари и една хубава нова дреха - прана с Бонукс. После ще чуваш единствено песента на славеите и ромоленето на ручеи.
135
3
 
3
 
! Отговори
едно мнение преди 12 години
това е най изтрадалия и измъчен поглед който съм виждала дори и да ми нацъкате минусите за мен Бойко даде това което другите неможаха или недовършиха и най-лошото ние пак сме недоволни ние никога няма да бъдем доволни защо ли ? защото е в кръвта ни българска кръв
134
6
 
6
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Ужасът в България е константна величина. Самият факт, че Боко ни управлява е ужас, а овчето примирение, с което позволяваме да се гаврят с нас, също е ужасно.
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки има право да диша чист въздух, дори вашите деца!!!
132
3
 
3
 
! Отговори
Orda преди 12 години
От кратуната се лее мъдрост: "...Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. .." тъй тъй кратуната умре да го похвалат, егати пубера.
131
2
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Браво Бойко!!! От кога чакам момента да мога да ходя на кръчма спокоен, че след това няма да ми се налага да се къпя три пъти докато изветрея. Но трябва да има контрол, защото сега просто го няма и всички страдаме от това. Къде е денонощния телефон на РИОКОЗ като имам проблем да дойдат да шибнат едни яки актове на собственика и всички пушачи??? Кога ще се налагат глоби за непроверени сигнали от същото звено без обратна връзка?
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеята е не пушенето да се забрани, а да не пречите на другите и да не ги тровите.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да направят референдум. Все пак в парламента решенията взимат НАРОДНИ представители. Да се види хората искат или не искат да се въведе забраната. Щом сме достатъчно богати, за да забраним тютюнопушенето, значи има и средства за референдум.