България - отличничката, в която мъчно се живее

Дойче Веле: Много се строи - молове, хотели, магистрали...
Обновена: 6 яну 2012 19:57 | 6 яну 2012 19:57,
493
България - отличничката, в която мъчно се живее
Снимка: архив, Reuters

Симпатичен президент, здрави финанси, решителен курс към икономии и борба срещу корупцията - германската журналистка Карла Енгелхард хвали България и българите. Те самите обаче отдавна са се разделили с илюзиите.

Заглавието на радиорепортажа на журналистката е "България е европейски шампион по икономии". Той е по повод 5-годишнината от приемането на страната в ЕС  и е предназначен за над 50 обществено-правни радиостанции Германия, съобщава Дойче веле.

Много се строи в България, откакто страната влезе в ЕС: молове, хотели, магистрали. От Брюксел се стекоха доста пари. Доскорошният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев самоуверено изискваше европейски траншове. Наскоро Плевнелиев беше избран за президент. Като строителен предприемач той е работил в Германия и за германски фирми - типичен представител на новото поколение български политици.

Пред германската журналистка Росен Плевнелиев казва на отличен немски: "Аз съм символ на друга политика, нали така. Независим, млад, човек, който строи, а не съсипва".

Щастие в нещастието

Симпатичният президент иска да обвърже България по-здраво към ЕС. Плевнелиев обаче не е съгласен неговата страна да плаща за други закъсали еврочленки, като например Гърция. В това отношение той е на едно мнение със своя приятел, министър-председателя Бойко Борисов, който казва: „Ами ние няма да участваме с пари по простата причина, че ние сме най-бедната държава в ЕС”.

Репортерката на германското радио цитира Борисов още с думите, че богатите, но финансово недисциплинирани еврочленки би трябвало да свалят пенсиите и заплатите си до българското равнище. Едва тогава България щяла да помисли дали да не им помогне. „Дотогава не помагаме!”, категоричен е Борисов.

Около 200 евро е средната заплата на българите, пенсията е два пъти по-ниска. Най-бедната страна в ЕС още преди кризата си наложи безмилостни икономии. Навсякъде в публичния сектор се пести от разходи за персонал. В резултат публичните разходи спаднаха с 15 на сто. Снижи се и равнището на корупцията.

Отскоро в България работи извънреден съд за борба срещу организираната престъпност, чиято цел е по-бързо съдопроизводство и конфискации на мафиотско имущество. Засега обаче за присъди само се говори. С напрежение се очаква следващият доклад на Еврокомисията. В предишните към България многократно се отправяха критики заради голямата корупция и неефективното съдопроизводство.

Най-ниска данъчна ставка в Европа, най-ниски заплати и стабилна банкова система - всичко това в момента привлича много гърци, които бягат от кризата в своята страна и искат да скътат на сигурно в България парите и фирмите си. Българският министър на икономиката Трайчо Трайков приема този факт със смесени чувства:

"Това е щастие в нещастието", казва Трайков за германското радио и веднага добавя, че България много ще загуби от един тотален колапс на Гърция. Защото за съседната страна се изнасят български стоки на стойност над 1 милиард евро. Освен това, припомня Трайков, повечето туристи в българските зимни курорти идват от Гърция.

"Ще напусна тази страна!"

Много българи търсят работа зад граница, продължава Карла Енгелхард, която обяснява на своите слушатели, че близо половината еврочленки, включително и Германия, все още налагат ограничения за българските работници.

Главният мотив на богатите страни в ЕС е страхът, че на трудовите им пазари масово ще нахлуят търсещи работа българи. Заместник-социалната министърка Диана Костадинова отхвърля тези страхове като неоснователни и дава примери с онези страни, които вече вдигнаха ограниченията за българи: Там не се наблюдава никакво нахлуване, казва Костадинова.

Подобно на нея повечето българи също вече са се разделили с илюзиите, обобщава германската репортерка и цитира анкета с хора на улицата: „Ще направя всичко възможно, за да напусна тази страна. Тук нямаме възможности за развитие, нямаме шансове и перспективи. Искам да отида в някоя по-голяма страна, може би в САЩ. Вдигнаха ни цените само, а животът се влоши. Както стана в Източна Германия след обединението. Не става така!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още по темата: Дойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
4
 
43
 
! Отговори
до гербокомунистите преди 12 години
Направихте България за смях !ОТЛИЧНИЦИ СМЕ ПО КОРУПЦИЯ, МИЗЕРИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ, ПРАВА НА ***, ЛОШО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, БЕНТЛИТА И МАЙБАСИ НА РАЗНИ ОЛИГАРСИ, ИДИОТИЗЪМ, ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ, АГЕНТИ НА ДС В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ И ЦЪРКВАТА, ПОДСЛУЧВАНЕ, СРС-ТА, ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА, ТИКВИ, РАПОНИ, ВОЖДОВЕ И ВИНЕТУТА !
399
29
 
11
 
! Отговори
юнак гюро преди 12 години
Бойко е виновен за всичко!За групировките,кредитните милионери,"масовата"приватизация,фалита на банките,РМД-тата,заменките...В Германия президента го разбиха,че взел кредитпреди да стане президент,а гьонсуратът Доган взе подкуп,пардон хонорар 1000000 като действащ политик и се оказа законно.20год. такива арогантни хора ви лъжат и крадат и си го узаконяват,и продължават да манипулират стадото с елементарни послания от сорта"ще ядеме асфалт"ами яще им к..атогава както досега сте го правили!
398
30
 
8
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Не след дълго Плевнелиев ще кара много хора да са горди, че са българи! Както вчера Гришо Димитров, изгряващата звезда на световния тенис, ме накара да съм горд, че съм негов сънародник!!!
397
5
 
39
 
! Отговори
ГЕРБоман преди 12 години
Тея от снимката така ни наведоха на Европата, че ни превърнаха в прститутки... ама ОТЛИЧНИЧКИ.Бедни, прееб***ни и изнасилени безпомощни, и безгласни същества.Браво на ГЕРБ!Успяха!Успяха да сторят това, което и турчин не успя - да ни затрие като хора, като нация и народ.вЕрвайте им!
396
3
 
31
 
! Отговори
jeronimo преди 12 години
Много,много хубаво ,но ако четем между редовете -то ние сме най-големите простаци !Стабилни в мизерията и бедността ,които ни осигуриха за нас и децата ни цяла плеяда БГ. политици!Ние ще заживеем по-добре само тогава ,когато имотния ценз на политиците ни се изравни с този на обикновенния българин! Не може 5% от населението да държи и разпределя 85% от националния ни доход и в същото време нагло да поучава кого ли не ,за какво ли не !
395
24
 
5
 
! Отговори
Me Gusta преди 12 години
И Господ да беше написал тази статия за това, че ни управляват най-добрите възможни все още комунистите и съвсем обикновените *** в този сайт щяха да критикуват. Защото това правителство обича страната си, *** такива!
394
6
 
4
 
! Отговори
IrD $ DGD преди 12 години
Човекът е обществено животно.Обществото е изобретило три способа да се държат хората в робство: насилие, пари и свобода.Цялата власт произтича от народа и никога не се връща към него.Политиците умеят да говорят дълго без да кажат нищо, служейки си с много лъжи, които представят за истина.В парламента половината от депутатите говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се говори.Обещават ли Ви да превърнат мечтите ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на политици. Първите ядат мъртвите, а вторите живите. В Индия никой не знае броя на свещените крави, а у нас броят на свещените ***.Утре, утре, винаги утре и така минава животът за теб.Лошо живеят тези, които смятат, че ще живеят винаги.Който изгуби честността си, не може повече нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат само законите там, където няма нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък нищо.Всичко само се изменя и нищо не се губи.Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е истината!
393
4
 
13
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
Purvata jena prezident na bulgaria s muju si :))))
392
4
 
21
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Как да не заплюеш нашите чудесни управляващи?
391
18
 
5
 
! Отговори
тервел преди 12 години
добре бе европа ни отпуска пари за магистрали ..е какво да не ги ли взимаме аааа... или да ги раздадем на нуждаещите се еми те и в европа си и мат нуждаещи се ..и в африка има мноооого нуждаещи се и в азия много еееее правилно си строят хората има недоволни що ..аа.... щото те не строят а що не строят ...щот немогат..а и от историята знаем че досегашните могат водни огледала на цената на цела държава ..е а мерси от такива строители
390
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ НЯКОЙ БРОИ ЛИ ГО ЗА ЖИВ ?
389
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
381, никъде не съм писам, че само магистрала трябва за бизнеса, а ИНФРАСТРУКТУРА!!!!! Инфраструктура са пътищата, жп релсите, ВИК, електропреносна мрежа, пристанища, складове, пречиствателни станции, телефон, интернет и т.н. По нито един от горните параграфи България не е конкурентноспособна!!! Скоро в една съвсем нова сграда в София исках да наема офис и БТК ми казаха, че най-рано до една година могат да ми прекарат телефон! Друг кабелен оператор също няма в района!
388
19
 
7
 
! Отговори
ТЕРВЕЛ преди 12 години
не бях прочел по надолу писанията та пак.....еми това е факт че новият президент е от ново поколение и по образован и по европеец няма сравнение с мумифицираните персони от прехода трябва да го признаем а това което ни се случва ако го бяха направили преди 20 години сега щеше да е друго и пак .... какво да бъде от тук нататък ....тези поне слагат началото и ако няма по добри на хоризонта ...пак ще си ги сложим това е ясно
387
10
 
5
 
! Отговори
тервел преди 12 години
до 388 -ТАКА Е ПРАВ СИ -ИДЕИ ЗА ПРОМЯНА ИМАМЕ ЛИ -ОСВЕН ТЕРМИНАЛИТЕ-ИСКА МИ СЕ ДА СПРЕМ ДА КОНСТАТИРАМЕ А ДА КАЖЕМ КАКВО ТРЯБВА И НАКЪДЕ..И НЕКА ДА СПОМЕНАВАМЕ МИНАЛОТО КАТО ПРИМЕР КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАМЕ
386
4
 
14
 
! Отговори
за 386 преди 12 години
В цивилизацията мавзолей няма, свирко....виж любимите ви варвари от север още си държат една мумия да и се кланят :)
385
4
 
13
 
! Отговори
аха преди 12 години
Сега кражбите на високо ниво са по-големи от всякога. Просто не се говори за тях.Не се говори и за корупцията.Сега няма нарушения и в Софийска община - по обясними причини.Германските журналисти да се срещнат с хората, не участвуващи във властта и да чуят преживяванията им.
384
28
 
7
 
! Отговори
от Истина преди 12 години
минуса който някой сложи беше и доказателство за това ....................необразовани ,смешни ,претенциозни човечета .............същества с промити от социализъм и от един куп съзнание , по-скоро тотално Ви липсва такова !!!!!!!!!!!
383
4
 
8
 
! Отговори
IrD $ DGD преди 12 години
Човекът е обществено животно.Цялата власт произтича от народа и никога не се връща към него.Често желязната дисциплина я налагат хора с дървени глави.Неограничени възможности имат само хората с ограничено мислене.Не е важно, че нещо се развива неправилно.Важното е то да изглежда добре.Обикновено на тия дето им е широко около врата ги стяга шапката.Недостойно живее този, който не дава да живеят на другите.Добрите момчета отиват в рая,а лошите където си поискат, но най-често на майната си.Оказа се, че не живеем на *** на географията, а вътре в него.Напредъкът на страната ни е осезателен - бяхме страна на розите, сега сме на - дозите.Утре, утре, винаги утре и така минава животът за теб.Лошо живеят тези, които смятат, че ще живеят винаги.Който изгуби честността си, не може повече нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат само законите там, където няма нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък нищо.Всичко само се изменя и нищо не се губи.Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е истината!
382
14
 
10
 
! Отговори
Истина преди 12 години
Коментарите тук са еманация на обществото ни и защо сме в това положение !!!!!!!!В пълен потрес съм ..........
381
4
 
18
 
! Отговори
коко преди 12 години
Братя европейци,нашето племе уверено върви по пътя на цивилизацията.Скоро ще направим и паметник на ВОЖДА,а след 30-40 години и мавзолей.Скоро ще започнем да произвеждаме бетон за ядене.Взимайте пример от нас как бързо да напреднете като сложите на гол корем чифте пищови.Коко от изчезващото племе на българите,60 години преди последния от племето да бъде препариран и сложен в ромския исторически музей .