България - отличничката, в която мъчно се живее

Дойче Веле: Много се строи - молове, хотели, магистрали...
Обновена: 6 яну 2012 19:57 | 6 яну 2012 19:57,
493
България - отличничката, в която мъчно се живее
Снимка: архив, Reuters

Симпатичен президент, здрави финанси, решителен курс към икономии и борба срещу корупцията - германската журналистка Карла Енгелхард хвали България и българите. Те самите обаче отдавна са се разделили с илюзиите.

Заглавието на радиорепортажа на журналистката е "България е европейски шампион по икономии". Той е по повод 5-годишнината от приемането на страната в ЕС  и е предназначен за над 50 обществено-правни радиостанции Германия, съобщава Дойче веле.

Много се строи в България, откакто страната влезе в ЕС: молове, хотели, магистрали. От Брюксел се стекоха доста пари. Доскорошният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев самоуверено изискваше европейски траншове. Наскоро Плевнелиев беше избран за президент. Като строителен предприемач той е работил в Германия и за германски фирми - типичен представител на новото поколение български политици.

Пред германската журналистка Росен Плевнелиев казва на отличен немски: "Аз съм символ на друга политика, нали така. Независим, млад, човек, който строи, а не съсипва".

Щастие в нещастието

Симпатичният президент иска да обвърже България по-здраво към ЕС. Плевнелиев обаче не е съгласен неговата страна да плаща за други закъсали еврочленки, като например Гърция. В това отношение той е на едно мнение със своя приятел, министър-председателя Бойко Борисов, който казва: „Ами ние няма да участваме с пари по простата причина, че ние сме най-бедната държава в ЕС”.

Репортерката на германското радио цитира Борисов още с думите, че богатите, но финансово недисциплинирани еврочленки би трябвало да свалят пенсиите и заплатите си до българското равнище. Едва тогава България щяла да помисли дали да не им помогне. „Дотогава не помагаме!”, категоричен е Борисов.

Около 200 евро е средната заплата на българите, пенсията е два пъти по-ниска. Най-бедната страна в ЕС още преди кризата си наложи безмилостни икономии. Навсякъде в публичния сектор се пести от разходи за персонал. В резултат публичните разходи спаднаха с 15 на сто. Снижи се и равнището на корупцията.

Отскоро в България работи извънреден съд за борба срещу организираната престъпност, чиято цел е по-бързо съдопроизводство и конфискации на мафиотско имущество. Засега обаче за присъди само се говори. С напрежение се очаква следващият доклад на Еврокомисията. В предишните към България многократно се отправяха критики заради голямата корупция и неефективното съдопроизводство.

Най-ниска данъчна ставка в Европа, най-ниски заплати и стабилна банкова система - всичко това в момента привлича много гърци, които бягат от кризата в своята страна и искат да скътат на сигурно в България парите и фирмите си. Българският министър на икономиката Трайчо Трайков приема този факт със смесени чувства:

"Това е щастие в нещастието", казва Трайков за германското радио и веднага добавя, че България много ще загуби от един тотален колапс на Гърция. Защото за съседната страна се изнасят български стоки на стойност над 1 милиард евро. Освен това, припомня Трайков, повечето туристи в българските зимни курорти идват от Гърция.

"Ще напусна тази страна!"

Много българи търсят работа зад граница, продължава Карла Енгелхард, която обяснява на своите слушатели, че близо половината еврочленки, включително и Германия, все още налагат ограничения за българските работници.

Главният мотив на богатите страни в ЕС е страхът, че на трудовите им пазари масово ще нахлуят търсещи работа българи. Заместник-социалната министърка Диана Костадинова отхвърля тези страхове като неоснователни и дава примери с онези страни, които вече вдигнаха ограниченията за българи: Там не се наблюдава никакво нахлуване, казва Костадинова.

Подобно на нея повечето българи също вече са се разделили с илюзиите, обобщава германската репортерка и цитира анкета с хора на улицата: „Ще направя всичко възможно, за да напусна тази страна. Тук нямаме възможности за развитие, нямаме шансове и перспективи. Искам да отида в някоя по-голяма страна, може би в САЩ. Вдигнаха ни цените само, а животът се влоши. Както стана в Източна Германия след обединението. Не става така!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още по темата: Дойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
420
2
 
31
 
! Отговори
demo преди 12 години
жената от "дойче веле" доста се е заблудила, пише без да се усеща за една от малкото страни в Европа, с авторитарно управление, когато всичко зависи от един човек и една фиктивна партия, по много неща приличаща на руската Единна Русия, там и тук се печелят избори само с кражба на гласове и промяна на вота. Но в Русия,от един месец, започна формиране на гражданско общество с истински десиденти. след по-малко от 2 години, единствената страна, с която ще можем да се мерим ще е Северна Корея.
419
2
 
28
 
! Отговори
167 - скриха преди 12 години
167-представители на властта СКРИХА доходите си. От тях 8 дупетати от ГЕРБ и независими. Като:Доскорошният заместник-министър на правосъдието Жанета Петрова,*** Тодорова, член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и представител на Съюза за стопанска инициатива, не е обявила, че е получила почти 140 хил. лв. от физическо лице.Диана Павлова, която през 2011 г. е била директор в ДАНС, не е декларирала доходи на съпруга ѝ - над 10 хил. лева.
418
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто НЕ е за вярване...В този форум е пълно с комуно-социалисти,страдащи за времето на диктатора живков...а е 21-ви Век...Смрад и гнус! Аз пък съм демократ и искам демократи в управлението на европейска България! Винаги ще гласувам за десните - винаги!
417
17
 
4
 
! Отговори
Дафинка преди 12 години
Българките са отличнички в някои по-специални професии ! Аз , сестра ми и личната масажистка на Кадафи /също българка/ колко сме ги скубали тях ! Най-голямата сума която са ни давали беше на едно парти ,в което правехме групов секс ние трите ,Кадафи /Бог да го прости/ ,синът му и министърът на отбраната !
416
15
 
5
 
! Отговори
do 417 преди 12 години
Гоце,ти ли си?
415
18
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 417 прав си братле...аз лично не гласувах за Желю жабата..нито пък за Стоянов зъбера..нито пък за сегашното хилаво ново президентче ...но нали интелигенцията избира в БГ...е..слаб избор и преценка..и се оказва че като Първанката в близките годинки едва ли ще имаме такава забележителна фигура за президент
414
3
 
24
 
! Отговори
Охх Котьо преди 12 години
НАИСТИНА НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.Със толкова щастливи и обогатени политици, и толкова ограбен и беден народец.хаха, майтап бе Уили. ИМА, ИМА такава държава, и вие вегитирате в нея, а тия двамата ви се радват, ама мноо ви се радват.
413
17
 
3
 
! Отговори
go 418 преди 12 години
От какво да ме е яд? Говоря точно това, което и ти потвърди току що - имате си всичко, за това престанете да се оплаквате. Все си мислите, че ще отидете някаде другаде да живеете, че там само вас чакат, и че живота е приказка! Ама сте много далеч от истината!
412
4
 
23
 
! Отговори
до 416 преди 12 години
Мен нета ми го плащат от ГЕРБ, и ако искаш да знаеш ДА! - имам си и собствено местенце къде да се гушна с децата и жената, И пак ако искаш да знаеш ще ти кажа - това ущтно местенце е междустълбищното пространство между етажите на ЦвъЦвъ.Яд ли те е сега. Завиждай!
411
9
 
30
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
За съжаление българите си избраха двама президенти шутове, първия Жельо смешника клатещ главата като пумпъл, а втория Росен хилещ се като прос.....ка, как да им вярвам като и двамата са зависими марионетки, жалка за народа !
410
34
 
10
 
! Отговори
xXx преди 12 години
Абе, мрънкалници, вие пак ли сте тук!? Така, както разказвате, ще каже човек, че за коричка хляб се борите, за да оцелеете! Ама, като сте толкова бедни, защо всеки един от вас, мрънкачи, има интернет в къщи? Нали и той пари струва? Защо 90% от вас живеят в собствени жилища? Защо всеки един от вас има соствен лек автомобил (а някой дори притежават два)? И, най-интересното, как така намирате всеки ден пари, да си пафкате цигарите? Айде, стига сте се оплаквали, ами се образовайте и работете!
409
1
 
31
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Другаря Борисов толкова ми прилича на Тодор Живковда не са роднини?Спомням си как бай Тодор лъжеше народа че сме най-добрите на света.
408
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да живея в "отличничката"! Искам да живея при "двойкаджиите".
407
1
 
42
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
ТОЛКОВА ИЗМИСЛЕНИ ХОРА КАТО ТЕЯ ОТ СНИМКАТА НИКОГА НЕ СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ.Единия с голяма уста, другия с големи уши.Единия лъже, другия слуша и повтаря.УЖАС!
406
13
 
1
 
! Отговори
до статистика преди 12 години
това до 406 се отнася и за тебе-имаш ли да кажеш нещо за тези твой съпартиици
405
24
 
1
 
! Отговори
тервел преди 12 години
колкото и да не им се иска на някои летоброенето наистина започна с плевнелиев....до тук беше потоп не ами няма такава природна стихия с която да оприлича съсипията от последните около 70 години
404
3
 
28
 
! Отговори
Статистик преди 12 години
Някой да каже нещо за имотите на ЦвъЦвъ???И възможно ли е да заспиш обикновен милиционер, а да се събудиш необикновен милионер?Явно е възможноиГарантирано от ГЕРБ!---забележка:..само за верни наши хора!
403
16
 
6
 
! Отговори
до 406 преди 12 години
Ти май помниш като маймунките... само до 3! Забравяш за братя ГАЛЕВИ, Гергови, Гущерови, Велчеви и още куп издънки на Доган, Симо и ГАЯ!?!?!? А да кажеш нещо за системата "три, пет, осем"?
402
18
 
5
 
! Отговори
до гюро и распутин преди 12 години
да ви кажа няма оправия с тия комсомолчета от този форум явно или не им стига геноцида извършен от тяхните съпартиици над този народ та искат още...срамът е непознато чувство заменено от дебелоочие ...а онзи ден научих че си имали и интелектуални кръгове ...естествено не познати за никой здравомислещ но ;интелектуални; ..само си представете как изглежда това животно
401
26
 
7
 
! Отговори
до червените преди 12 години
плюещите новия президент и ревящи по старите крадящи и нищо друго правещи псевдополитици ......що не заминете на безсрочна екскурзия в северна корея....