Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години

Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото
Обновена: 6 яну 2012 15:06 | 6 яну 2012 10:00,
252
Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години
Вежди Рашидов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов публично се извини за думите си, че не харесва гейовете с уточнението, че ги е казал преди 12 години.

Вчера беше разпространено интервю за сп. "Биограф", в което министърът заявява:

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

Интервюто е взето по повод 60-годишнината на Вежди Рашидов от журналистката Валерия Велева (сега зам.-главен редактор на "Преса" - бел.ред.) и е публикувано в бр. 5 на списание "Биограф" от януари 2012 г.

След като изказването му взриви социалната мрежа и бе създадена група, която поиска оставката му, министерството на културата пусна изявление на министъра.

В него той признава, че през декември 2011 г. е дал голямо интервю за списанието, свързано с неговата 60-годишнина.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", заявява Рашидов.

Скандалното изказване на министъра в интервюто идва в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява:

"Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", уточнява с днешна дата министърът на културата.

Той посочва, че негови кумири са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл.

"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак", отсича Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Вежди Рашидов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
13
 
! Отговори
Култура ми Янко преди 12 години
За да работиш в сферата на културата трябва ДА ИМАШ ТАЛАНТ, а не да имаш СБЪРКАНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама те гейовете много чувствителни бе, започват да ни се качват на главите също като ***! Имат претенции сякаш те са мнозинството и да им се извиняват!? Прекаляват!!!
34
3
 
0
 
! Отговори
28 до 36 преди 12 години
абе я си таковай таковата....
33
3
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Дим Дуков, Николай Младенов и Сергей Игнатов сигурно са се обидили. Помня изказването на Вежди. Много се изкефих тогава. Мисля, че поводът беше един отвратителен билборд с голия *** на Азис зад паметника на Левски.Много е тъпо да си политик. Трябва да се съобразяваш дори с различните.
32
3
 
4
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Това се нарича губеща позиция. Единият вариант е да каже, че вече ги харесва и да лъсне цялото му лицемерие. Другият е да потвърди вече казаното, което е недопустимо за министър на държава в ЕС и Съвета на Европа. Просто такива са съвременните нрави, граждански права и тн., не че аз ги харесвам прекомерно.Но така е - като избереш глупав човек, той обикновено сам се поставя в губеща позиция. Жалко за образа на великия артист - след образа на жалкия министър.
31
4
 
7
 
! Отговори
ined преди 12 години
Рашидов и ти ли почна с пед***растките номера, таман те похвалиха че и ти си казал нещо умно и взе че се отметна.
30
4
 
8
 
! Отговори
обича да бие преди 12 години
Веждито не обича гейовете, но обича да бие полицаи. На 30 ноември 2001 г. Вежди Рашидов е арестуван за побой над полицай.
29
14
 
4
 
! Отговори
Боб Марли преди 12 години
Като чета коментарите на злобните и комплексирани мишоци в тоя сайт ми се иска да бях гей.
28
2
 
4
 
! Отговори
Чоека преди 12 години
Всеки си има право на мниние! Всички харесват дъгата, но някои не харесват зеленото, други лилавото. Какво искате да кажете скъпо ми общество, че всички харесваме гейовете ли, е да ама не става то си трябва и възелин. Ако излене някой и каже ' аз харесвам гейовете' ще вдигнете олелия до небесата, същото се случва и като каже ' не ги харесвам'. Таково порнографско общество и по XXL не съм гледал.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Onova ruchilo Viktor po Btv vseki den rovi i zadava razsledvasti i provokativni vaprosi.Tova e planirana kampaniya.Nisto novo.
26
8
 
15
 
! Отговори
Ееех минало... преди 12 години
Вежди Рашидов не харесвал гейове, ама преди 12 години, сега вече ги харесва, защото Министерският съвет е най-активната ГЕЙ дружинка и Веждито е там !!!
25
6
 
18
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Тоя не го понасям, но тука е много прав...не трябва да се толерират и считат за нормални хомосексуалните наклонности...всеки, който казва ''какво пък'' да се замисли сина му като му доведе зет как ше се чувства
24
7
 
10
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
В такъв случай Вежди Рашидов би трябвало да не харесва Монката, Роската и Цецо!?А може би и Боко :)))Лоша работа е това...
23
3
 
17
 
! Отговори
сливналия преди 12 години
Всеки има право да харесва или не харесва нещо. И на мен *** не ми харесват ама трябва ли да се извинявам за това???
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че той кой ги харесва (освен сами те, себе си) ... ?! и защо за да си министър, трябва да харесваш *** ?
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е хубаво да обижда Яне
20
10
 
36
 
! Отговори
Пинко преди 12 години
Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа.....е по-добре едва ли можеше да бъде казано. Веждичката ми се издигна в очите! Браво
19
1
 
16
 
! Отговори
Ван ден Нистелрой преди 12 години
Ако наистина Валерия Велева е вмъкнала част от инетрвюто на Рашидов от преди 12 години, което визира гейовете, значи, че би трябвало да има възможност министъра да си я осъди поне за едно 200 хиляди, за уронване на престижа. После пак да пише !
18
4
 
28
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...че ДЛЪЖЕН ли е да ги харесва ?!?
17
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма защо да се извиняваш на п.далите.