Бившият шеф на "Автомагистрали" лъгал за снега Павлова

Обстановката в страната вече е спокойна, успокои министърът
Обновена: 9 яну 2012 14:52 | 9 яну 2012 10:30,
147
Бившият шеф на "Автомагистрали" лъгал за снега Павлова
Снимка: БТА

Бившият шеф на "Автомагистрали ЕАД" е лъгал министъра на регионалното развитие за снежната ситуация в страната. Това стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ по повод кризисната ситуация през уикенда.

Тя обяви, че обстановката в страната вече е спокойна, ситуацията е под контрол.

По думите й пътищата от републиканската мрежа са почистени, проходими са при зимни условия. Някои проходи остават затворени, има ограничения за камиони над 10 тона. Магистрала "Хемус" вече е отворена в двете посоки.

Относно блокирането на „Хемус“ през почивните дни Павлова беше категорична, че вината е комплексна – както на тировете,  които не са спазили разпоредбите и са задръстили движението, така и на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД".

По думите на министъра то не е създало нужната организация, след като тировете са блокирали магистралата.

Затова и категорично Павлова е решила за уволняването на тримата ръководители на фирмата - Антон Антонов, Валентин Николов и Иван Илиев.

„Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация. Трябваше да създадат необходимата ефективна организация на движението, а не часове наред аз получавах неточна непълна и на места да не кажа лъжи за това каква е обстановката“, коментира регионалният министър.

Тя поясни, че е изумена от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България. Според нея уволненията в „Автомагистрали" ЕАД са напълно оправдани.

„Жалко е, че заради безотговорността на някои лица, се стигна до такава кризисна ситуация", коментира още Павлова.

От своя страна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за задържане на водачите, които нарушават предписанията на МВР.

При действащата в момента система фирмите, отговарящи за поддържане на републиканската пътна мрежа, не са достатъчно стимулирани да почистват, призна директорът на АПИ пред bTV.

Още по темата

Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства, дори когато е слънчево, затова че са в готовност. Когато вали сняг, те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят.

Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа. 

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

В договорите няма изискване фирмата да почиства, докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
115За *** както и за прасето нищо не е важно докато не му теглят ножа!
116
0
 
8
 
! Отговори
чики-пики преди 12 години
дебелото го излъгали каква е ситуацията... щото ако знаеше наистина каква е ситуацията щеше да грабне греблото или да яхне снегорина и да реши проблема. е, в най-крайния случай щеше да се обади на чичо Боко да забрани снега... поне докато се стопи тоя дето падна. очаквам операция "***" срещу летните гуми в която след "специална акция" на маскираните блюстители на закона ще бъде съсечена цялата ТИР-аджийска мафия саботираща неистовите усилия на "органите" да "си свършат работата"..
115
1
 
23
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
Не виждате ли, че управляващите са в паника от некадърността си.Просто първите бушони изгърмяха, за да защитят Вожда, /а къде е той по време на бедствието?/.Цветанов стигна до там, че упрекна пътуващите по магистрала Хемус, че пътуват по нея.Защо плащаме данъци, винетки? Не е ли длъжна държавата след като прибира парите от данъкоплатците да осигурява що-годе нормални условия за пътуване?Повече прилича на обир на обикновения българин.Що за магистрали строи Борисов, когато Цветанов препоръчва по време на снеговалеж да не се пътува по тях?
114
1
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
...много важно...!
113
0
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Ами ,а да ви видиме ....?Нали сте силни...?
112
1
 
2
 
! Отговори
108 преди 12 години
БНР съкращава кореспонденти в чужбина заради липса на средства
111
0
 
15
 
! Отговори
108 преди 12 години
'НСИ отчете за ноември 2011 г. спад във всички сектори на икономиката""Спад над 14% в търговията с техника и мебели""Производството в добивната промишленост намалява""16.3% е спадът в строителството на инфраструктура"Ето това е положението!И кво ми строи Боко на дедовия като има голям СПАД в строителството на инфраструктура???Тези са професионални измамници но като има БАЛЪЦИ ще има и тарикати!
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоооо, управляващите, дали сте наясно, че България не е София + двете магистрали?! В останалите няколко хиляди населени места също живеят хора!
109
0
 
9
 
! Отговори
pege преди 12 години
Трябва некой да е виновен за да спадне напрежението иначе целокупно требва да си одатАма софия не е българия.
108
0
 
7
 
! Отговори
e преди 12 години
Пак е добре , че не обявиха пролетта , че пътищата са изчистени
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пари нямааааа,ПАРИ.Снежинките се ловят с ПАРИ.Боко загроби цялата икономика.Вие *** го избрахте като си мислехте че ще прецакате онези с парите а си го нанизахте големия.Сега ДГД ***!
106
0
 
10
 
! Отговори
Аспарух преди 12 години
Аз все още не мога да разбера тези трима директори за цялата обстановка в страната ли са виновни? Защо не уволнят някой от всички останали "безотговорни" райони? Нима директорът на АПИ не отговоря за цялата пътна мрежа? Или направихме сеира, ай стига толкоз?
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"КОИ Е ПОДПИСВАЛ ДОГОВОРИТЕ С ТЕЗИ ФИРМИ? МАЙ СТАНИШКО? КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ БЪРКОТИЯТА? И ЗАЩО ДА НЕ МУ СПРЕТНАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЕДИН ЕКШЪН"Другарю гербер до края на зимата се очаква да вали още ЕКШЪН, а през пролетта ще го обърне на дъжд, това каза Любка Кумчева. Гарантирано от ГЕРБ.
104
6
 
20
 
! Отговори
ffff6 преди 12 години
Лиляна Павлова партизанска внучка така че си направете изводите какви хора ни управляват.Трябва да се приеме закон и за наследниците на комунистите да нямат право да заемат висши държавни постове до девето коляно .
103
0
 
24
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Естествено че обстановката е спокойна!Като спря да вали!
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха да видим новите като завали следващия сня гкви ще ги забъркат
101
0
 
24
 
! Отговори
Аспарух преди 12 години
НСА НСА НСА НСА!!!!Докато наемат в МВР предимно, да не кажа само лица, завършили това..... хмммм..... "учебно" заведение, МВР няма да се развие!Я да си примопним коя акция на цвръцко завърши с ефектива осъдителна присъда??!?!?!
100
2
 
13
 
! Отговори
yyyy преди 12 години
това ДЕБЕЛОТО Е ЗА МАХАНЕ
99
1
 
11
 
! Отговори
до 83 добавен от: преди 12 години
ити попадал(а)ли си в такава ситуация?определено не сииии.Ченгетата се правят на полубогове,а на въпроси докога да си дремеш напътя,е под достойнството им да ти отговорят.друг е въпросът как са ги изпратили там,щото в такова време,си почестват топките ,в някое топло барче.Ще ги видите отново на пътя лятото,след някой знак 40 км,срещу някой нагорнище,и ще ви попитат-И КВО ПРАИМ СЕГА?
98
1
 
24
 
! Отговори
голям смях преди 12 години
чух че оня *** щял да арестува за летни гуми.