Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не казвам! Австрийци и германци са го написали"Кронен Цайтунг": България се управлява от мафията."Ди Велт" : Борисов използва мафиотски методиХората са го видели!
80
10
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Браво на Русия. постигна си своето.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
101По тази логика ти заработваш хонорар от Шеврон!? Дообре! Хората ще решат! И защо не излезете да протестирате срещу спирането на проучванията, за да видим колко сте и как ще ви приемат хората! Тези, които бяха против, излезнаха с лицата си! хайде излез и ти със своето!:))
78
3
 
7
 
! Отговори
до 97 ТРЕЗВЕН преди 12 години
И като го посна най-накрая цялото *** сигурно си страшно горд!!! Не можеш да ни манипОлираш с абсолютните глупости с които задръсти форума!!! Ай сик.ир...
77
7
 
3
 
! Отговори
D.Ivanov,SL преди 12 години
GERB sa Mafia,zastoto progoniha kradzite i turskite mekereta ot vlastta.
76
13
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
И още нещо - гледам червените друзя от пУзитано, много са активни в тази тема да ни обясняват как ГЕРБ било мафия и подобни глупости.Заработват си хората, хонорарите от ГАЗПРОМ, даже вчера са им обещали бонус, след успешните мероприятия довели до въпросния мораториум...
75
6
 
5
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Ееее, най-накрая!!!Ейде четете сега, баси с тия 500 символа човек не може да си изкаже мнението...
74
2
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Популизъм! Като приемат закона и ще ни продадат...
73
17
 
5
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Изгледах и прочетох малко материал по-темата с шистовия газ (обективни източници, не онзи маниполативен филм - GASLAND). И така - според мен истерията с шистовия газ в България е доста преовеличена. Първо - в САЩ има над 42.000 кладенеца за добив, а инцидентите са десетки - това е в рамките на допустимото при добива на такива източници. Второ - водоемите със питейна вода са на 30 до 100 метра под земята - шистовите скали са на около 5000 метра и химикалите които се вкарват в земята са доста на дИзгледах и прочетох малко материал по-темата с шистовия газ (обективни източници, не онзи маниполативен филм - GASLAND). И така - според мен истерията с шистовия газ в България е доста преовеличена. Първо - в САЩ има над 42.000 кладенеца за добив, а инцидентите са десетки - това е в рамките на допустимото при добива на такива източници. Второ - водоемите със питейна вода са на 30 до 100 метра под земята - шистовите скали са на около 5000 метра и химикалите които се вкарват в земята са доста на дълбоко. И да наистина има хора, които се оплакват от замърсяване на водата,но странното за мен беше, че тези хора живееха в непосредствена близост до кладенеца. Защо властите в САЩ са позволили да се черпи шистов газ в населени райони? Това е безумието според мен. Ако кладенците са на десетина километра от най-близкото населено място - едва ли ще има драма.Обикновенно тези хора които се оплакваха, бяха фермери, които черпят вода от свой водоизточник, а не от мрежа. В един слънчев ден, в съседният двор (буквално) идва компания за добив на шистов газ и започва да копае и да складира химикали. В случаите на пропускане на газ в почвата бяха, когато се е използвало некачествен бетон, за облизоване на кладенеца. И това бяха единични случаи. Държавата трябва да създаде правила за този добив. Той трябва да е далеч от населените места, за да се избягват такива инциденти.
72
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нещо не ти разбрахме намека. Тук конкретно се изказват мнения за забрана за проучване на шистов газ.И даже според мен е кандално един Министър на енергетиката , който довчера с насмешка гледаше на протестите и ни убеждаваше колко неинформирани и некомпетентни са митингуващите , а чак сега да предлага създаването на комисия , която да проучи как и каква е технологията??? А що се отнася до строителството , има си хас да не строи нищо.Заплатите ли само да получават???
71
3
 
3
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Exxx, не стана да му се не знае - как го правите това с дългите постове???
70
11
 
1
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Изгледах и прочетох малко материал по-темата с шистовия газ (обективни източници, не онзи маниполативен филм - GASLAND). И така - според мен истерията с шистовия газ в България е доста преовеличена. Първо - в САЩ има над 42.000 кладенеца за добив, а инцидентите са десетки - това е в рамките на допустимото при добива на такива източници. Второ - водоемите със питейна вода са на 30 до 100 метра под земята - шистовите скали са на около 5000 метра и химикалите които се вкарват в земята са доста на д
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб наистина са мафия.Те са организирана мафия.Ето и наколко примера за това.1 Мафията наречена Герб,спечели изборите, като жертва двама свои депутати с дископатии от носене на чували с бюлетини и лелки с раширени вени, от криене на бюлетини в чорапите)2 Мафията Герб,започна да строи магистрали,детски градини,пречиствателни станции и т.н.защото не на народа,това му е нужно, а защото се краде прекрасно Пънищата потъват още на другия ден с 30 см, а някои се минават с кану)))).(това е организирана престъпност)3 Мафията Герб,олтанизира няколко престъпни групировки,които обслужваха интересите на шефа на Боце,и тероризираха хората от народа. Пример мирославка(това се казва истинска мафия)4 Мафията Герб,отне лиценза на Лукойл, но и разреши да работи, докато другите затвориха5 Мафията Герб, подписа на инат за тровене на българи и земя в ДобруджаТова е мафията в България и граждански дълг е на всеки честен българин да застане срещу мафията
68
1
 
18
 
! Отговори
Атака преди 12 години
И какво ще стане ако намерят - ще го изнесат за да печелят те, както става със златото, както правят ЕРП-тата, както правят посредниците на газа и както всички правят през последните години - а именно да грабат каквото могат!това са едни колонизатори смучещи РЕСУРСА на държавата!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Pak propuskate nai vajnoto,22.1.2012,ami da,Nov den idva.
66
3
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
кажи и на нас де :)
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изчакват само да се по успокоят нещата, и да забравим затова покрай другите проблеми, това е.Сега е момента прокуратурата да се само сезира, и да провери всички министри и депутати които се изказват в полза на сондажите за шистов газ. Само че това е БГ, и всички са заедно, или както беше казал един "всички са маскари".
64
1
 
14
 
! Отговори
REX преди 12 години
Имам питане? Абсолютно извън всички политически ежби и.н. Някой сметна ли площа на концесията съотносимо към общата територия на БГ в % ? А още по- важния пробелм е площта на проучването, съотнесено към обработваемата земя в БГ. Щото там където е шистовия газ е нсй-плодородната почва. Ей, хора взеха ни хляба в най-прекия гладнишки смисъл на думата. Земята е дадена да ни храни не да я тормозим. Превърнали сме се на .... знам ли как да нарека тая човешка ...... популация /щях да кажа грозна дума/.
63
5
 
13
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Кукловодите,които управляват страната реално монтираха най-смешния,глупав и жалък мутрак да е лице на нацията."пържолки" "българите са като кучетата" "да пасем овце и садим картофи" -точно този ли *** трябваше...
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахах, разбрах как се пускат по-дълги постове :))))