Налагат мораториум за добива на шистов газ

Гласуването в пленарната зала може да бъде още в сряда
Обновена: 16 яну 2012 07:00 | 16 яну 2012 07:00, Красимир Ангелов
342
Налагат мораториум за добива на шистов газ
Снимка: БТА

Мораториум за проучването и добива на шистов газ в България ще бъде приет от Народното събрание в сряда, прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Ако това стане факт, страната ни ще бъде втората след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия.

Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ, съобщава „24 часа”.

Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов.

Мораториумът, който ще гласува Народното събрание, е на база на законодателно решение, което е внесено от РЗС още през ноември 2011 г. Той е допълнен с предложения на инициативния комитет срещу проучванията и добива, който организира масови протести в събота.

Още по темата

В парламента има още внесени и решения за мораториум от "Атака" и БСП. Социалистите са преписали френския закон, който забранява тези дейности, докато не се открие друг метод за проучване и добив, уточни Николов.

Той бе категоричен, че групата на управляващите е взела решението за временната забрана на проучванията преди протестите, които се проведоха в събота в 12 града в страната.

Така по всяка вероятност още в сряда председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе решението за гласуване в пленарна зала и то да бъде прието още тогава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
0
 
! Отговори
Венцислав преди 12 години
Би било неразумно да смятаме,че управляващите не са запознати със сериозните недостатъци при добива на шистовия газ!!! Но те се интересуват само от пари заслепени от лъжливи обещания.Обещанията на компаниите са приказки от едно време...Историята помни не един катастрофален случай! Защо да се допуска това да стане и тук.Още по неразумно е да смятаме,че с някакви "промени" в закона ще спрат добива на такъв газ в пределите на страната..Отсъства твърдата позиция последвана от твърда "ръка"по въпроса
293
0
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 12 години
В случай, че нещо е доказано рисково и опасно, то единствената допустима държавна позиция е забрана! Всичко останало е нагаждачество и жалко лицемерие. А да се предлагат закони които да представят технология като безопасна е наивно скодоумие! Управляват ни Мойсеевци, които с вдигане на ръка променят физическите закони;)
292
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 12 години
BG - МОР-АТРИУМ!!!
291
1
 
14
 
! Отговори
syg преди 12 години
какви *** са тези дето искат да продадат здравето и живота ни,дано господ ги накаже както заслужаватНЯМА ДА СПРАТ ПРОТЕСТИТЕ ДОКАТО НЕ СЕ СПРЕ С ТАЗИ ЛУДОСТ!!!
290
1
 
11
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Не ми пука за интересите на Русия, важни са нашите интереси. Става въпрос за бъдещето на децата. Отровите, които ще оставят след себе си, ще вредят поколения напред.
289
14
 
1
 
! Отговори
Нагласена работа преди 12 години
Някакви мижави протести и хоп мораториум...и ГЕРБ станаха рубладжии
288
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам на всички мазошисти оттук насетне да им се разреши да пият само газ. След като са такива големи фенове на шистовия газ, нека пробват първо да пият само него, пък после пак да дрънкат........
287
1
 
12
 
! Отговори
до 311 преди 12 години
човеко, да ти пикая на газа, който те лъжат, че ще ти го дават без пари, а водата която пиеш, въпреки, че *** не разбира от кладенчова вода, ще ти я продават много, много скъпо, по простата причина, че чиста вода няма да има по простата причина , че за да се добие газ в земните недра пускат с тонове НЕОБЯВЕНИ /търговска тайна/ химикали.
286
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Мораториум трябва да има. Даже направо забрана. Лъжа е, че не наврежда на околната среда.
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми 311Разполагате с не особено точна информация относно бройката на "тъпанарите", които се вдигнахме, всъщност бяхме 3ма - 4ма...:)
284
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
311 - Заблодено ***, ако дупнат и до твоята къща какви ще ги дрънкаш.....
283
3
 
1
 
! Отговори
До 315 преди 12 години
Не ми копирай поста бе *** гърбаво! То е ясно че ти си гейзера с 311, защото онзи от 310 не се отъждествява като теб с "целия народ" бе мъхъл ***!
282
3
 
4
 
! Отговори
do 310 преди 12 години
А на мен не ми е ясно олигофрено-тъпанарският ти мозък как може да е толкова объл, и как така си толкова много ***-ориентиран към *** и пульо, дошъл от нам къде си да ти го забива четвъртит! И кой ти разреши да се отъждествяваш с целия български народ бе педерастичен ***?!
281
1
 
5
 
! Отговори
До №311 преди 12 години
А на мен не ми е ясно олигофрено-тъпанарският ти мозък как може да е толкова объл, и как така си толкова много ***-ориентиран към *** и пульо, дошъл от нам къде си да ти го забива четвъртит! И кой ти разреши да се отъждествяваш с целия български народ бе педерастичен ***?!
280
2
 
1
 
! Отговори
до 312 преди 12 години
Ми прочети ти какво си писал ве селяндурски. Не правиш разлика между петрол и газ. ***.
279
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти си абсолютен ***, това че е по-лек от въздуха, не означава че не е вреден бе ***. И за последно разберете че не е вреден добития газ, а начина по който се добива. Стига си писал ти на изуст.
278
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не ми ясно защо след като само 300-400 тъпанара се вдигнаха срещу шистов газ, защот продължават да смятат, че цяла България им е длъжна с нещо ? Българският народ е ЗА шистовия газ. Защо тези *** обслужват газпромски интереси ?
277
4
 
13
 
! Отговори
BG преди 12 години
Не ми е ясно само, след като цяла България се вдигна срещу шистовият газ Трайчо Трайков защо продължава да е за? Ако след време някой му каже що е направил така той просто може да каже Ами Българският народ беше против шистовият газ. Или Вие не искахте проучване и добив на шистов газ и толкова, тоест ръцете му са развързани и ако спре проучването и добива няма да има никакви проблеми. Но ЗАЩО въпреки желанието и казаната дума на българският народ той продължава да иска. Интересна ми ти работа.
276
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Против си защото незнаеш. За петрола добре съгласен съм , обаче газа е съвсем различна работа. С него и да искаш неможеш да замърсиш нищо, поради простата причина, че е по-лек от въздуха. А те средставата вече са насочени. Всяка година се дават субсидии за възобновяеми източници. Ако някой произвежда в големи количества такава енергия, въпреки че е по-скъпа от ядрената, държавата е задължена да я изкупи. Пак незнаете и пишите наизуст. Типични еколози.
275
2
 
17
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Според мен България ако иска да е енергийно независима от никого, трябва да заложи изключително на възобновяемите енергийни източници. Все пак си имаме едно голямо и хубаво Слънце, и ще е добре да се насочат средства в развитието на такъв вид енергия. А относно петрола, газта и всякакви такива аз съм твърдо против - това което е скрито толкова дълбоко в недрата на земята трябва да си остане там, то е вредно и опасно за живите организми и за природата като цяло, и щом е там, значи има защо!