Да се обединим около кауза, а не около кризата, призова Плевнелиев

Новоизбраният президент очерта как вижда България до 2020 г.
Обновена: 19 яну 2012 14:49 | 19 яну 2012 11:25,
191
Да се обединим около кауза, а не около кризата, призова Плевнелиев
Снимка: БТА

Да си президент не е въпрос на пост, а кауза. Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев в първата си реч пред депутатите, след като официално положи клетва в Народното събрание. 

Той обеща да бъде президент на всички българи, да отстоява надпартийност на институцията, да не забравя поетите ангажименти, но обеща, че ще поема и нови.

"Не очаквам всички да ме обичат, но държа да бъда компетентен и да си свърша работата. Влизам в президентството не да упражнявам самоцелна власт, а да търся решения. Ще бъда по-различен политик, няма да разделям и преча, а ще бъда политически арбитър", заяви президентът. 

В речта си Плевнелиев отбеляза, че поема поста в трудни времена на икономическа и финансова криза в цяла Европа. Той обаче очерта как иска да види България през 2020 година, след като всички се обединим около програмата за развитие. 

Той посочи, че България не е в средата, а на дъното на много европейски класации. 

И обяви своята кауза – силна и просперираща България. Той призова да загърбим политическите пристрастия.

"Време е да се обединим около национална цел, а не само около кризи", изтъкна президентът. 

"България трябва да се превърне в средно богата европейска държава, хората да живеят достойно и младите хора да остават. Затова въпреки трудностите не можем да говорим за оцеляване, а за растеж. Това е стратегическата цел за 2020. Успехът на една нация се постига с устойчив икономически растеж", формулира каузата си президентът. 

Той очерта и как вижда страната ни през 2020 година.

"Сега доходът на българския гражданин е 43% от средния за ЕС, през 2020 г. да е не по-малко от 70%. Сега българската икономика е пет пъти по-енергоемка от средната за ЕС, през 2020 – до два пъти. Производителността на един работник в България е 42% от средното за ЕС, през 2020 – да достигне 60% от производителността в ЕС", очерта още Плевнелиев. 

Той отбеляза, че железниците сега са пред фалит, а през 2020 ще има високоскоростни влакове, които ще се движат с 200 км/ч. През 2020 г. учените ще работят по иновационни проекти с бизнеса, спешната помощ ще стига за броени минути до всяка точка в страната, а корупцията в здравеопазването ще е станала невъзможна. 

"Целите са високи. Но трябва да повярваме, че можем повече", призова Плевнелиев. Затова той обеща, че президентската институция ще се превърне в център за обществен дебат.

Той беше категоричен, че няма да критикува за рейтинг, но президентството стриктно ще наблюдава отговорните институции да не подменят приоритетите на нацията в името на краткосрочни цели. 

Плевнелиев се обяви още за ефективно правораздаване, създаване на среда, подходяща за бизнес,   инфраструктура на европейско ниво, нов подход в енергетиката.

Новоизбраният президент подчерта още, че вижда страната ни като България на регионите, с развито образование, привличане на инвестиции и с добра репутация в Европа и по света.

"Няма пряк път към богатството, богатството се изработва. Политиците не създават пари, създава ги икономиката", отсече Плевнелиев.

В речта си Плевнелиев нееднократно се обяви за обединение около националните приоритети, независимо кой е на власт. 

Той подчерта, че България е символ на фискална дисциплина, което било постижение на няколко правителства. 

Според него обаче това, че имаме нисък външен дълг и данъци, не означава, че сме атрактивни за инвеститорите и не ни прави по-богати. 

Той се обяви за нов подход в енергийната политика, основан на независимост и либерализация. Плевнелиев си заложи като цел енергийно ефективна и зелена България, която да не зависи от един или друг доставчик. По думите му водата е петролът на бъдещето. 

„Няма богата държава, ако няма работещи институции“, категоричен е Плевнелиев. Той поиска качествена административна реформа, като електронното правителство не означавало „да се върже администрацията в мрежа“, а качествени услуги за гражданите по електронен път. 

„Просперитетът и благоденствието на народа са в нашите ръце. Няма някой отвън да ни свърши работата. Сами ще изковем бъдещето си“, сигурен е Плевнелиев. 

Според него развити са онези общества, които има кауза и дългосрочна визия, а не работят на парче. В противен случай сме затъвали в политическо брокерство и оставаме бедни. 

"Репутацията на България е много важна. Репутацията на икономиката не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия. България трябва да надгражда своето можене“, смята новоизбраният президент. 

Плевнелиев се обяви още за реформа в службите за сигурност, която не трябвало обаче да бъде самоцел. 

„През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс. КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност. България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана", очерта вижданията си президентът. 

По думите му службите за сигурност трябва да бъдат подчинени на българските граждани, а не да обслужват партийни интереси. 

Като ключов национален приоритет той обяви още реформата в правосъдната система. 

„Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде асоцииран с корупция. Категорично няма да се примиря с това“, обеща още Плевнелиев.  

Той се обърна към всички политици да бъдат критични към грешките на другите, но и към своите. 

„Но триумфът в политиката не трябва да минава чрез загърбване на националните приоритети. Може да има спор за пътя, но не и за посоката“, категоричен е Плевнелиев.  

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо интелигентно няма в този човек. Абсолютно нищо.
117
2
 
3
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Тоя вече ни взе за мезе!
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое му е интелигентното на този ???? Едно изречение със смисъл не може да каже !
115
3
 
3
 
! Отговори
До 117 преди 12 години
Умнико отвори сайта на eurostat и виж там какво пише - ако си достатъчно грамотен разбира се! Процента там даже е 44, но карай! Аман от псевдоразбирачи като теб!
114
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Антон Кутев: От речта на Плевнелиев стана ясно, че две години и половина ГЕРБ нищо не са направилиАйде пишете че и вашия работодател се намесва - не е доволен от работата ви по форумите - налага се лично участие.
113
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕТО ВИ ИНТЕЛИГЕНТЕН И ЕРУДИРАН ЧОВЕК,СЕГА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ПРИЛОЖИ КАЗАНОТО В ДЕЛА,САМО ТОГАВА ЩЕ ИМА СМИСЪЛ ДА СИ ИНТЕЛИГЕНТЕН И ЕРУДИРАН...
112
4
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Хора с твоето мислене дето все чакат някой да ги ,,оправи'' вместо да се стегнат да работят ни докараха агента Гоце е нахрани ли те Гоце, ако не е ела аз ще те нахраня.
111
4
 
9
 
! Отговори
асд преди 12 години
"Сега доходът на българския гражданин е 43%", след това изречение няма нужда да четем нататък. За справка, нетно годишно възнаграждение: EU27 Average - 37.950 ?, Bulgaria - 3.550 ?, т.е. 10% от европейските доходи.Дори след като доходите ни се конвертират на база "purchasing power standard" се получава:EU27 Average - 40.120 ?, Bulgaria - 9.770 ?, т.е. 25% от европейските доходи. Лъжат ни в очите в национален ефир, а цифрите никога не лъжат. Няма как да съм оптимист за бъдещето.
110
2
 
10
 
! Отговори
Пинокио преди 12 години
Този път много ни се ще да ви повярваме, защото се заклехте....но Бойко ни учи все да поглеждаме назад.... "Кълна се в името на народа и на Народна Република България, че ще им служа предано и всеотдайно, че ще пазя свято и ненарушимо Конституцията" "И във всичките си действия да се водя от интересите на народа! Заклех се!" 19.01.2012г. Но като се обърнем назад какво виждаме, едно конкретно обещание и много неспазвания на речената дума.... ОБЕЩАНИЕТО ! Дадено в предавенето на Дарик Годината на 18 Дек.2010г. /Двехиляди и десета година/ mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702 Водещ: И за балконите какво кой ви пита, всички са незаконни остъклявания. Р. Плевнелиев: Вие бяхте първият, който ме пита. И това е удоволствието човек да идва в Дарик радио, защото Водещ: Какво ще правим с незаконните остъклявания? Р. Плевнелиев: Винаги се адресират теми тук Водещ: Да, и вие дадохте заден по тази тема. Значи, ако ще е, трябва да се мине и във всички квартали да се махнат остъкляванията. Р. Плевнелиев: Не съм дал заден, просто казах, че това не е приоритет, но този проблем се решава. Водещ: Тоест ще се махнат. Р. Плевнелиев: Проблемът се решава, в момента експертна група от най-различни институции бистри казуса. !!! ? ? ? ....още ли тази експертна работна група получава заплата и няма решение, до кога? Водещ: То нали не може със задна дата вече да се узаконява, защото, ако кажем, че ще може да узакониш балконите Р. Плевнелиев: Точно така. Водещ: то ще може тогава и някоя барачка да узакониш. Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително Р. Плевнелиев: След две седмици. Срок: 1.1.2011 !!!! Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания. Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме СРОК: 01.01.2011г. Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база. Р. Плевнелиев: Обещавам да отговоря на 31 януари, когато ще направим пресконференция с министър Караджова. В момента 14 лъча проверяват 50-те най-големи питейни язовира на България. Абсолютно съм убеден, че и там вървят проверки, не се прави разлика между държавни и частни. Задайте ми този въпрос на 31 януари, ще имам отговор. Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари началото на февруари. Р. Плевнелиев: Обещавам. ОБЕЩА И ЗАБРАВИ! НИТО ЗА ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО НИТО ПЪК КАЗА КАКВО ЩЕ ПРАВИ С НЕЗАКОННИТЕ СГРАДИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. И до ден днешен мълчи и само отклонява вниманието на медиите в грешните посоки. Народът на Ботев и Левски очаква от вас да започнете с това което не изпълнихте (излъгахте) като министър на РРБ, както и нека вашата съпруга да бъде така добра да ви помага т.к. е свързано с Вас лице и излезе от всички търговски фирми в които участва това повелява Конституцията! Чл.95 (2) от Конституцията. Чл.95 (2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участвуват в ръководството на политически партии. Успех г-н Плевнелиев! Помислете за програма 20-12 ! На 20-20 и Европа не вярва вече....
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стадото си има пастирка !
108
4
 
5
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Ето за това хората в Германия, Япония, САЩ и т.н. са богати, защото работят от сутрин до вечер, а Пешо тариката все мечтае да направи някоя далавара, да му дадат едни пари от някъде, ей така без той да прави нищо, за да може той да си купи скъп кола, последен модел мобилен телефон, огромен телевизор и т.н., и то не защото му трябва, а за да се покаже! Малки душишки сме ние българите! Много ни е ограничено мисленето - ти си живея пример.
107
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Роска мачкай комунделите тия плъхове само от здрава тояга през гърба разбират и да мътят водата.
106
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС ДРАСКАЧИТЕ НА БСП-МАФИЯТА СА НА УСПОКОИТЕЛНИ И 5 ЛИНЕЙКИ ЧАКАТ ОТВЪНКА ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ.А КАТО ВКАРАТ ГОЦЕ-АГЕНТА В ЗАТВОРА НАПРАВО НЕ ЗНАМ ...ЩЕ ИМА ТРУПОВЕ.
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сами да изковем бъдещето си като работим за мутрите!!! Не, благодаря. Такова бъдеще не е добро.
104
12
 
9
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО..........................
103
2
 
2
 
! Отговори
hi преди 12 години
dohada e 43 na 100 ot evropejskiq -hhahahahah lijaaaa що лъжеш бре плевне...теб пък и кой те слоожи на тоя пост - роднините ли ?народа ли те избра бре ?
102
7
 
8
 
! Отговори
Роско 1 преди 12 години
Заклевам се да лая във верната посока посочена ми от Боко и когато се налага да подвивам опашка и да залягам. А на народа пожелавам още от днес да бърка в кофите ама със Чест!
101
5
 
4
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Заложи цялото си имущество, изтегли един огромен кредит, живей си безгрижно няколко години и след това се хвърли от някой мост! Нали това искаш?
100
4
 
10
 
! Отговори
ДОГАН преди 12 години
Догане Догане ти пак изигра мръсният си номер върху заспалият народ тази ЦЕЛУВКА си беше за Пудела Плевенлиев . От ясно по ясно е че Герб и ДПС играят на тъмно заедно. Във моят град от 20 години ДПС решава кой да е кмет и сега беше така избраха Герб. А този пудел ако наистина беше практичен да се бе оттеглил на момента при виждането на бремени жени със чували ,бюлетини във джобове,ръкави,във *** ,чорапи ,купени *** - АБРЕ СЪС ДВЕ ДУМИ КАЗАНО *** ПРЕЗИДЕНТ
99
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА ЧЕ СТАНИШЕВ И ДОГАН НЕ ХАРЕСВАТ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е САМО В НЕГОВ ГОЛЯМ ПЛЮС.НОРМАЛНО Е ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА НЕ ГО ХАРЕСВАТ.ЗА ТОВА ПЪК БЪЛГАРИЯ ГО ХАРЕСВА.ЗА РАЗЛИКА ОТ ГОЦЕ КОЙТО Е ШЕФ НА МАФИЯТА И БЛИЗЪК С ВСИЧКИ УБИЙЦИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ.