Първанов за най-трудните си срещи като президент

Досегашният държавен глава разказа за разговорите си с Йоан Павел II, с Кадафи
Обновена: 22 яну 2012 15:08 | 22 яну 2012 15:08, Елка Василева
37
Първанов за най-трудните си срещи като президент
Снимка: Булфото

Най-трудните ми срещи бяха с папа Йоан Павел ІІ, Негово светейшество, защото трябваше в рамките на половин час, при целия протокол, който има, т.е. много излишни думи, аз да изтръгна онази чакана от десетилетия от българите фраза за невинността на българите в атентата срещу него. Това разказа напусналия днес поста държавен глава Георги Първанов пред “Нова телевизия”.

Това ми струваше изключително много усилия и искрено бях доволен, когато това се случи точно тук, в нашия разговор, каза той.

И един друг разговор, разговорът ми с полковник Кадафи, когато всички други институции се провалиха в усилията да спасим медицинските ни сестри, осъдени в Либия. Аз отидох там след една много тежка подготовка, аз бях изчел всичко от и за Кадафи, в това число и психологическите му портрети, начините, по който води разговорите. Бях подготвен с безброй варианти за този разговор, защото една излишна дума, ако този разговор беше завършил със скандал, това можеше да коства живота на нашите момичета.

Муамар Кадафи беше много сложен, много непредсказуем. Всяка следваща минута той сменяше своето настроение, сменяше своите тези. В един момент казваше: да, те наистина са невинни, тези сестри.

След това обаче казваше: не, не, те са подведени. Има един агент Джон, който ги е подвел, който ги е вербувал. Много странности в поведението и в самата постановка на разговора, но в крайна сметка беше позитивно това, че той даде зелена улица на плана за освобождаването.

По повод загиналите в Кербала, Ирак български военнослужещи Първанов разказа:
Последното нещо, за което съм мислил тогава, е протоколът. Не знам дали съм го разказвал, но сега ще споделя - аз тогава имах и личен проблем. В деня, в който се получи новината за атентата в Кербала, аз бях на операционната маса. Малко преди това бях подписал документ, декларация, съгласно която нямам право да вземам държавнически решения. И слизайки от операционната количка, аз получих информацията от ген. Студенков. Наложи се буквално за минути да се облека и предвид на това, че в държавата в този момент нямаше никой - двама министри в чужбина, един - в планината, министър-председателят и той имаше своя ангажимент, аз поех цялата организация, свързана с посрещането телата на жертвите.

Но далеч по-драматичното беше словото, което трябваше да произнеса, защото в това слово не само трябваше да го има съчувствието към трагедията на жертвите, към тяхната мъка, на родителите, но и трябваше да прозвучи много ясно ангажиментът на България, че ние оставаме в Ирак, че ние, българската армия, българската държава е съюзник, който не се е уплашил при първите наистина много значими проблеми. Тогава си спомням, един политолог, който не е сред моите фенове, написа: имаме си президент. И досега приемам това като един комплимент.

Първанов разказа и за един епизод от своята дипломатическа дейност: В него са събрани две усещания - за провала или за неуспеха поне и за триумфа, на един мой разговор с президента Путин в Загреб, на един форум 2007 година. Бях получил преди това една молба от голям европейски лидер, който не искам да цитирам, да се опитам да смекча руската позиция за Косово. И аз започнах с това, на което президентът Путин отговори много хладно и даже бих казал остро. Ударих на камък. Аз реших, че тази тема на този етап е затворена. По следващата тема вече постигнахме нещо изключително - оттам тръгна "Южен поток", от  тази среща.

На въпрос с кого се водят по-лесно преговори - с американския или с руския президент, Първанов отговори:
Големите дипломати, при тях всичко се изпипва предварително. Когато седнат на масата двамата президенти, в огромната част, на 90 на сто вече е ясно не само комюникето или меморандумът, който ще се обяви след края на срещата, но и конкретните резултати, ако щете, дори конкретните послания. Например, мога да кажа сега, че онези много силни послания, които чухме от президента Буш при посещението ми в Белия дом за това, че подкрепят България за Европейския съюз, че стоят зад нас по либийския случай и особено това, че виждат в България лидер на Балканите, това бяха неща, които бяха преговорени на един по-ранен етап. Разбира се, президентът Буш е достатъчно ярък лидер, за да може да ги поднесе по възможно  най-подходящия начин.

С президента Путин, Путин като президент, също сме имали доста интересни разговори, не леки. Аз съм доволен, че създадох с много лидери отношения, които са близки до приятелските.

Винаги можех да се обадя на президента Буш, няколко пъти съм го правил, за решаването на един друг въпрос, на президента Путин, на европейските лидери в голяма степен, каза Първанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
5
 
! Отговори
Зевзек преди 12 години
Знаете ли защо, през десетте години на Първанов като президент, Дядо Коледа не е спирал пред президентството? Защото го е било страх, Първанов да не му убие елените:))
31
10
 
5
 
! Отговори
бай Тишан преди 12 години
Помните ли в последните 2 години Първанов да е канен на някоя официална среща извън България?....
30
10
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 12 години
Кой е георги първанов ?
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ ПОСЛЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ АГЕНТ ГОЦЕ. ....ОЛЕКНА МИ
28
8
 
13
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
А м и сега, какво ще правиме без социален президент:)))
27
7
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Не се съмнявам,че Кадафито се е съобразил с Първанов,защото много далавери е имало м/у БКП и Кадафи.Братска дружба.
26
13
 
21
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Първанов беше президент с визия и заслуги към България. Да видим Плевнелиев какво ще направи. Може и да е бил добър бизнесмен, но за президент се иска нещо повече.
25
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека всички симпатизанти на Първанов да посочат поне едно единствено нещо , което Гоце е направил за България в качеството си на държавен глава.Поне ЕДНО нещо !!!
24
18
 
15
 
! Отговори
шщд преди 12 години
Много трудни срещи е имал Гоце. Особено в началото на втория мандат, когато никой не искаше да се среща с него. Което показателно как тогава света е гледал на България.
23
6
 
9
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
NAI TRDNO BE6E KADE DA SLOJI ROGATA NA ARHARA -POD GERBA ILI NAD GERBA
22
11
 
12
 
! Отговори
. преди 12 години
Мислех да пиша,че най-трудната е била със защитената коза,ама това с трипера е по-добро хахахахахах
21
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен, най трудната му среща е била с трипера.
20
5
 
2
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
До 19: Извинявам се за правописната грешка...и от тебе разбирам, че българските войници не са гюромихайловци, а "мисионери"/апостол: вж. Уикипедия/,...в всеки случай, не както твърди бившият Президент !
19
27
 
22
 
! Отговори
Гоце - срам за БГ преди 12 години
Първанов беше единствения сериозен политик в през последните 10 години!С Плевнелиев ще берем срам. --Как така е бил президент, след като изобщо не го канеха в Европа?! Срам за България - доносник начело на държавата.
18
13
 
15
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Довиждане, другарю президент. Бъдете жив и здрав, имате добра заплата, живейте си живота.Голяма част от българите едва ли са на мнение, че сте направили нещо за тях, ама хайде миналото - минало.Дано новият президент покаже, че има смисъл от президентската институция, нещо в което аз самия се съмнявам, но както и да е.Ние, обикновените хора, освен странични наблюдатели, едва ли може да бъдем нещо повече. За съжаление, такава ще ни е съдбата, докога не знам?
17
13
 
18
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
В интерес на истината аз не знам нещо да е направил Първанов което да е направило Държавата по богата пък и дори духовно ,камоли да е направил нещо за народа Български.Просто си беше света вода ненапита и си другаруваше с крадците които са били на влас.Плете си кошницата и хич не го е еня за вас и за мен.Телевизиите му прислугваха да е красив и засмян и това е общо взето .Да излезе да каже не може така хора не си бъркай те по носовете излезте за правата си,така даром няма да ви ги дадат,не
16
3
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До безпартиен1.Нашите храбри банкоматчици не са участвали във войни, а в мироопазващи и инженерно охранителни мисии. Освен това в нато ни набута онова еврейско *** с брадичката, забравих му името.2.Защо да им споменава имената? На заря се почитат падналите за България, а не за шеврон или халибъртън.3.Пише се АФганистан, с "Ф" като "фракинг".
15
10
 
12
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 12 години
А за една изключително "височайша" визита на един друг комунист и дума не обелва.Лидери на демократчини държави не мога да се сетя да са били на посещение при Първанов освен *** Буш,но пък за сметка на това Башар Асад-сирийския сатрап,бе посрещнат с всички почести от Гоце от Сирищник.
14
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dnes e dobar den za Balgarija...Goze si otide....dano nikoga poveche da ne se varne !!!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти на кого искаш да ги даде,на руснаците ли?