Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС

92% от номинираните са кариерни дипломати, изтъкна външният министър
Обновена: 25 яну 2012 16:10 | 25 яну 2012 16:09,
114
Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС
Николай Младенов Снимка: архив, БТА

България ще има 24 нови посланици. Такова предложение направи Министерският съвет до президента Росен Плевнелиев.

За 17 от отиващите си посланици от Комисията по досиетата обявиха, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Управляващите изчакаха новият президент Росен Плевнелиев да встъпи в длъжност, за да направят смените, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове свързаните с ДС посланици.

"Започваме с тези назначения, защото те са ключови за нас, като процесът ще продължи и в следващите седмици", заяви след заседанието на кабинета в Пазарджик външният министър Николай Младенов.

Той поясни, че това са малко повече от една трета от тези посланици, които трябва да бъдат сменени.

92% от номинираните са служители на външно министерство. Пет от бъдещите посланици ще са жени.

Като посланик в Холандия заминава досегашният началник на кабинета на Георги Първанов генерал Никола Колев.

"Той има дългогодишна кариера в Българската армия и е един от хората, които са ключови за присъединяването ни към НАТО, затова трябва да използваме потенциала му", коментира външният министър.

Сред имената, които правят впечатление, са номинацията на сина на Кирил Маричков – Кирил Маричков-младши, който ще е посланик във Ватикана. За Киев заминава депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев.

Посланик в Рим ще бъде съветникът на Бойко Борисов по европейските въпроси Ангел Чолаков.

Двама от заместниците на Николай Младенов пък оглавяват мисиите ни в Лондон и Брюксел – това са Константин Димитров и Димитър Цанчев.

Посолството в Египет оглавява Румен Петров, който стана известен с дейността си около освобождаването на медицинските ни сестри от Либия.

Другите номинирани са: в Албания – Димитър Арнаудов, Босна и Херцеговина - Ангел Ангелов, Германия - Ради Найденов (бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски), Гърция - Емилия Кралева, Италия - Ангел Чолаков, Китай - Пламен Шукюрлиев, Кувейт - Александър Олшевски, Румъния - Александър Филипов, Сърбия - Ангел Димитров, Унгария – Бисерка Бенишева, представителството на България към ООН в Ню Йорк - Стефан Тафров, Македония - Иван Петков.

За седалището на ООН в Женева заминава Иван Пиперков, за Австрия - Елена Шекерлетова, в Белгия ще бъде Веселин Вълканов, Йемен - Борис Борисов, Република Южна Африка - Катя Делева и за мисията ни в Словакия - Маргарита Ганева.

По-рано сутринта на първата си официална среща премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се договориха за номинациите на 24-мата дипломати.

Борисов обясни, че соченият за сигурен посланик генерал Кирчо Киров не е сред тях, защото е сътрудничил на Държавна сигурност.

"И президентът, и външният министър държат да се спази правилото дипломатите да не са работили в ДС", обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Любен Жевязков преди 12 години
По телевизия Скат бе съобщено,Иван Пиперков/определен за посланик в Женева/е уволнен дисциплинарно през 1991 заради някаква перверзия в Лондон удостоверена с нота от Форин Офис и доклад от лохдонската полиция.Стефан Тафров /посланик в постоянното ни представителство в ООН-Ню Йорк/живял на съпружески начала през 1988 година с колумбийски мачо-посланик на Колумбия в София.Този сигурно има досие в ДС преди 10 ноември 1989.Е,господин Борисов,това ли са достойните представители на нова България ?
84
0
 
1
 
! Отговори
georg преди 12 години
a kade ostana FINLANDIA veche 3 godina bes poslanik a mose da se kase i bes posolstvo sastoto to vinagi e satvoreno dori sa 3 mart nikoi ne se obadi i vratite biaha satvoreni . vremeno upravlivastata dori ne hodi sastoto imala malko dete i nimalo koi da i go gleda gorkata . pratete i doika
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера за какво си чешите езиците...Всички офицери от ДС работят за руското разузнаване,Ние сме ориентирани вече към НАТО.И...смяната е един нормален процес.Само,че приемственост има навсякъде и трябва да мине много време да се променят нещата.
82
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
положението е сериозно.
81
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Според мен всеки един нов ръкодител независимо в каква област е трябва да работи с екип на когото може да разчита.Посланици които са офицери от службите на ДС ще работят против Бо-рисов заради унижението което той причини на 100летницата респективно те работят СРЕЩУБЪЛГАРИЯ.Това не бива да се допуска.Вярно че тази лапаница за тях приключи но това е трябва да се работи.БЪЛГАРИЯ вече е с нова визия и не може да си позволи стари посланици.НЕПРИЯТНО Е АМА НЯМА НАЧИН!!!!!!!!!
80
0
 
1
 
! Отговори
93 Е УМЕН преди 12 години
О СВЕТЛЕЙШИ ПАК ТЕ СРЕЩАМ И СЕ РАДВАМ ЧЕ РАЗБИРАШ И ОТ ВЪНШНА ПОЛИТИКА за мен еудоволствие да чета твоите дарени с ОГРОМНА МЪДРОСТ коментари и СЪВЕТИ тук съм и чакамда науча нещо ново от теб О МЪДРИЙ И РАЗУМНИЙ.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврейския наследник се развихри.Сега Иран спира износа на петрол за Европа, след като угодниците клекнаха и ще прилагат ембарго.Ха сега като скочи бензина до небето, да отдадем заслуженото на нашата външна министърка, еврейка.
78
3
 
4
 
! Отговори
Raytchev преди 12 години
Никола Колев - посланик в Холандия ??????? 1.Продължава тъпият чисто български обичай офицери от запаса - посланици ! 2.Началник на кабинета на Първанов,т.е. комунист - значи БСП и ГЕРБ - дупе и *** ?
77
5
 
0
 
! Отговори
хасан преди 12 години
Кольо Колев има голеем путенциал, та за т'ва трябва да се използва. Аз съм сигурен, че и СтаниШеф има путенциал , та и него трябва да го изпратим посланник. Аааа, щях да забравя за путенциалите на Евдокия Манева, Емилия Масларова и пр. и пр. - да не ги забравят при следващите назначения.Намесата е на Тиквата - Колев му уреждаше "звездичките" когато плачеше, че не му ги дават. Сега Тиквундер му урежда сладка длъжност в страна в която нямаме нужда и от консулство. Брюксел и Бон са на един хвърлей
76
1
 
3
 
! Отговори
СМИНДУХ преди 12 години
ИСКАМ ПОСЛАННИК. КЪДЕ И КОГА ПРАВЯТ КАСТИНГИ ЗА ПОСЛАНИЦИ. ПОМОГНЕТЕ! П.П. НЕ СЪМ БИЛ У ДС. НИКОГА.
75
1
 
1
 
! Отговори
93 преди 12 години
айде отвори си учебника за 2 клас и прочети урока - с кой или с кого ?баси недоучените и неграмотни хора
74
1
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
та тогава НЕ НИ ТРЯБВАХА чужди инвестици,за които любимците ти сега лижат турски и гръцки дирници,и заплати навреме се плащаха,и така,и са като маймунки при ***,а за т.нар комунизъм ЗЕЛЕНИ СИНЕ-,ЗАПАДА казваше,че това държавен КАПИТАЛИЗЪМ,а не комунизъм-та сега си земи дозата-и се кротни...верно,тогава дозички немаше та затова наркоманите така плюете,що ли се чудя
73
12
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
А ти с кой си пишеш тикво? Само с чугунени тикви като теб ли? *** разни, квичащи от глад изпедерастени позитанци :))) ха-ха-ха...махнаха ли ви доносчетата, а? Кеф, кеф, кеф...Лека-полека си заминааааавате, измирате, заменяме ви, *** гнусни :)))
72
1
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
*** си ти,и не само ***-хахаха именно щото не са били назначавани родителите ти затова сега ревеш,аз може да съм ***-а ти си амеба,безгръбначна-и без мисъл,а квото ти свирят това играеш,е това,а през 70 , толкова много некадърници нямаше,моето момче, а и без валутен борд,марката беше по-евтина от лева и се търгуваше,а и ни уважаваха,за разлика от сега,щото нямаше толкона *** и наркомани като тебе,ясно ли ти е?Производно на тиква...И мутри нямаше,и *** стояха кротко
71
1
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
На мен ли говориш бе ? Какво ти разбира на тебе главата . Пиши си с пуберите там не с мен .
70
4
 
3
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
ха-ха-ха :))) ***! Значи 1950 са се назначавали верните на партия, а тези "кадърните" доносници за който говориш, кога са назначавани? - Може би 1970, пак при същата партия и пак верни другари а? Написал си логическа безсмислица, ама понеже си *** *** и не осъзнаваш, колко сте зле всички *** комунисти като теб
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охххх меката китка може да се упокой вече. :) Смени ги и това си е !!!
68
2
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
А ти какво искаш бе другарю? Да остави на Гоце Мезонета доносниците от ДС, за да са доволни чугунените Тикви като теб ли?
67
3
 
5
 
! Отговори
нормален,за разлика преди 12 години
та така *** промити мозъци и наркозависими злобарчета-рразузнавачът не може да е доносник-бащите са ви били доносници на кварталните ченгета срещу комшиите-та сега се мъчите да се изкарате чисти...а те-както са работили срещу НАТО-но ЗА БЪЛГАРИЯ,сега могат да работят ПАК за БЪлгария,и за НАТО,а не да се назначават ***-като 70 процента от сегашното правителство-вие си ги виждате-КАЛИНКИ,МАЛИНКИ,и прочие...Хората ценят кадърните,а сега е като през 1950-верните на ПАРТИЯТА-Айде със здраве
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Развързаха им се ръцете на управляващите с новия президент . ДА ВИ Е ЧЕСТИТ!!! УУУРРРААА!!! Нови 24 парчета посланици , нов директор на НРС . Така се прави господин президент от вратата за краката . Сега остават другите служби за сигурност и военното министерство за да е пълен цирка :)