Държавата се събуди: контролирано изпуска язовири

Две министерства ще си поделят отговорността за всички водоеми
Обновена: 8 фев 2012 07:18 | 7 фев 2012 18:01,
80
Държавата се събуди: контролирано изпуска язовири
Снимка: БТА

Все още няма актуална информация за състоянието на малките язовири в страната, признаха на пресконференция министрите на екологията и на регионалното развитие Нона Караджова и Лиляна Павлова.

Министър Караджова се зарече, че ще изиска необходимите документи от общините във възможно най-кратък срок. По думите й до 7-8 дни ще бъде направена експертиза на всички водоеми в България.

Днес стана ясно, че 50% от обемите на язовирите в добро състояние ще бъде освободено, за да се предотврати преливането и късането на стени при предстоящото снеготопене.

Синоптиците от БАН пък ще подават експертна оценка към правителството на всеки три дни за метеорологичната обстановка в страната. Тези мерки се предвиждат, за да се предотврати ново бедствиe като това в село Бисер, при което загинаха 8 души, каза Караджова.

Двете министърки обявиха, че Министерският съвет ще предложи промени в Закона за водите, за да се регулира управлението и собствеността на язовирите.

В бъдеще контролът, техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са, ще се осъществява от икономическия министър Трайчо Трайков чрез НЕК и държавно предприятие "Язовири и каскади".

Още по темата
7 фев 2012 12:30
56
В измененията е записано, че всички язовири ще станат публично-държавна собственост, изключение ще правят само тези, които са отдадени на концесия или които общините имат средства да поддържат.

Икономическото министерство ще носи отговорност за язовирите, които се използват за енергийни цели и водоснабдяване, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става предприятие "Язовири и каскади".

Язовирите, които се използват за напояване или развъждане на риба, преминават под управлението на земеделското министерство с помощта на Агенция "Напоителни системи".

Всички концесионери на язовири и общини ще бъдат длъжни да спазват предписанията на държавно предприятие "Язовири и каскади", в противен случай те ще носят дори наказателна отговорност.

Ще бъде създаден и единен регистър за състоянието на водоемите. В него ще бъде отразено кой стопанисва обекта и какво е състоянието му в момента.

Накрая Караджова и Павлова обявиха, че щетите от наводнението в село Бисер ще бъдат поети от Фонда за бедствия и аварии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
до Караджова преди 12 години
Къде спа досега?! Подавай си оставката не се излагай повече!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пари нема действайте!да поискат хуманитарна помощ от оон-то след като ЕС само ни съветва и коментира без да оказва реална помощ.Брюксел е мястото където се харчат парите на европейците,но не и за взимане на правилни и отговорни решения.
58
2
 
3
 
! Отговори
perekly преди 12 години
И сега следва поголовно източване, за всеки случай. После ,лятото -Суша!
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Язовирът които се е скъсал е бил на ***. Сега стана ясно защо е тази управленска амнезия на кого е точно !!!!!!!!
56
0
 
3
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
В коментар 21 съм допуснал техническа грешка: вместо кметът на ХАРМАНЛИ съм написал на 2 пъти кметът на Свиленград. Моля още веднаж за извинение както колегите коментиращи, така и кмета на Свиленград!
55
0
 
1
 
! Отговори
c преди 12 години
navremeto ima6e Hidro voiski kam voennitei te otgovareha za th A to sega nqma dage i armiq te sa deficit i sa zapisani v 4ervenata kniga za iz4ezva6t vid................
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не между две, а между три министерства се разпределя отговорността. Отделно- отдадените на концесии и към общините. И каква става тя? Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте каква присъда искат за италианския капитан, виновник за потъването на "Коста Конкордия"! За всеки един от загиналите пасажери-поотделно. Плюс другите обвинения! И за вчерашната трагедия у нас с човешки жертви трябва да се действа така. Да издирят виновните. Не е само един. И да се накажат, за да има най-после страх от правосъдието у нас.
52
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бъдем справедливи! Един Бойко Борисов не може да се справи с всичко! Дълги години и много правителства работеха за тази разруха. Сега в държавата просто е един хаос. Върви се след събитията, а не преди тях. Некадърници и злосторници на всяка крачка. Ако Борисов иска да се справи с това положение, трябва да се реши и да наказва, наказва, наказва, без оглед на партийната принадлежност на провинените. Такива в случая има и нека те не останат без заслуженото наказание!
51
6
 
13
 
! Отговори
bezpartiina преди 12 години
Borisov i negovoto pravitelstvo e nai-dobroto koeto e imala Balgarija dosega !!Bog da mu dava dalgi godini zdrave i sili, da opravi Balgarija ..stapka ..po stapka..edno sled drugo....hora , balgari, da si varnem nadejdata !!!
50
6
 
7
 
! Отговори
КОЙОТА преди 12 години
АТАКА РАЗРАБОТВА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГРАМА ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИНА. МОЖЕТЕ ДА ПСУВАТЕ, ДА СЛАГАТЕ НАРИЦАТЕЛНИ, ДА ОБИЖДАТЕ, НО НЯМА КАК ДА СЕ СЪРДЯ ПРОСОТ ЗАщОТО СТЕ МАНИПУЛИРАНИ, МАМЕНИ И ЛЪГАНИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 67 ГОДИНИ. НАИСТИНА Е ТРДУНО ДА ИСКАШ ДА ПРОМЕНИШ НЕщО В ПОЛОЖИТЕЛНА ПОСОКА, ДОКАТО В СЪщОТО ВРЕМЕ- 'БЕНЕФИЦИЕНТА' НА ТАЗИ ПРОМЯНА ТЕ НАРИЧА ФАШИСТ, ЛУД, ***, ***, ПРОЗИВОДНО НА ДПС. НЯМА КАК ДА ВИ УБЕДЯ, ЧЕ ГРЕШИТЕ КОГАТО СТЕ ПРЕДУБЕДЕНИ !!! В КРАЙНА СМЕТКА- ИЗБОРА Е ВАШ !!!
49
1
 
25
 
! Отговори
шамара преди 12 години
Абе къде е Меди Доган - нали тоя район там е негов, там раздава порционите. Защо ДПС не дари пари на тия хора, които ги лъже 22 години, че се грижи за тях?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59 чувал съм 7 години на мостика
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно сега ли решиха да си разпределят кой за какво ще отговаря, това ли СЕГА е най - важно? Погрижете се първо за хората, цялата старана е в бедствено положение, кой знае колко хора без ток, храна и вода. При всеки язовир има хора, да им се обадят и в крачка да се вземат решенията. Сега трябва да се действа, а не да си разпределят кресла и заплати.
46
4
 
9
 
! Отговори
.... преди 12 години
Да подпомогна държавното управление - т. е. човека-лакардия, с още един лаф: "Като се обърне колата, пътища много". И да знае човекът лала-магистрала - къща се прави през лятото, а не през зимата. И държавното управление "не е за всяка уста лъжица". И т. н., и т. н.
45
0
 
25
 
! Отговори
Алооо преди 12 години
Президента на действието, в меката зима на Италия, военните са изкарани да чистят сняг, тук при далеч по-тежки условия 20000 седят и се чешат по подделенията, нали уж си им главнокомандващ!
44
1
 
11
 
! Отговори
A A преди 12 години
Военният министър Аню Ангелов е бил информиран от бившия областен управител на Хасково Румен Данев през декември 2010 година за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново.Това става ясно от писмо до министъра на отбраната с дата 6 декември 2010 г., подписано от Румен Данев. Писмото бе разпространено във вторник от БСП.В него Румен Данев пише, че е необходимо МО незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни в язовирната стена на яз. Иваново, защото има потенциална опасност за наводнения. В писмото се посочва, че язовирната стена е предоставена в управление на Министерството на отбраната."В тази връзка е необходимо Министерството на отбраната незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни и набелязаните в доклада на комисията от община Харманли мерки за привеждане на язовира в нормално експлоатационно състояние, тъй като Иваново създава потенциална опасност от наводнения за селата Бисер и Иваново", се посочва в писмото.От МО не оспориха истинността на документа, но отказаха да го коментират и съобщиха, че не знаят дали военният министър е отговорил на областния управител на Хасково. От БСП твърдят, че такъв отговор не е имало.Преди ден от министерството съобщиха, че то не е собственик на язовир Иваново, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами, добро утро на държавата! Сетиха се, че има язовири и трябва да се погрижат за тях. А кога държавата ще се събиуди за да се погрижи и за хората? Правителствени мундьовци, за това ли сте избрани, за да спите дълбок сън като мечки? С топ трябва да ви гръмнат и докато сте живи сън да не ви лови! Когато е за премии сте първи, а когато е да се поеме отговорност и в гъзовете си ще се скриете!
42
2
 
17
 
! Отговори
КОЙОТ преди 12 години
ПИСНА МИ ЧЕСТНО ВИ КАЗВАМ !!! ВСЕКИ ДЕН СЕ СБЛЪСКВАМ С ЕДНА ЧОВЕКОНЕНАВИСТНА ВЛАСТ. ТОВА НЕ Е Е ОТ ВЧЕРА ИЛИ ДНЕС. 67 ГОДИНИ СЕ ГАВРЯТ С НАС РАЗНИ *** ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ ПОРОДЕНА ОТ НАС !!! НА ЛАМПИТЕ НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ ДА ВИСЯТ НА ЛАМПИТЕ
41
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 12 години
Да подпомогна държавното управление - т. е. човека-лакардия, с още един лаф: "Като се обърне колата, пътища много". И да знае човекът лала-магистрала - къща се прави през лятото, а не през зимата. И държавното управление "не е за всяка уста лъжица". И т. н., и т. н.