ЕК ни натиска: Действайте!

Съдебната система, корупцията, даренията в МВР под лупа от Брюксел
Обновена: 8 фев 2012 14:52 | 8 фев 2012 13:13, Елка Василева
122
ЕК ни натиска: Действайте!
Снимка: Reuters

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

Междинният доклад за правосъдието и вътрешните работи у нас, който беше представен в Брюксел, посочва и серия негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация, съобщи БНР.

Даренията за МВР все още поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки, пише още в доклада.

Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области, се отбелязва в текста.

За пример се посочва обсъжданият в парламента закон за отнемане на имущество, който според ЕК трябва да има възможно най-широко приложение, като се опира на силни институции.

Още по темата
4 фев 2012 11:52
83

Според ЕК е необходимо да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно.

Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система.

Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, пише в доклада, цитиран от БТА.

В рамките на механизма за България бяха зададени следните показатели, сред които приемане на изменения в Конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система; гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс; докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза; продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността; оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

Комисията наблюдава също вземането на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление, както и прилагането на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците.

При представянето на докладите за България и Румъния говорителят на ЕК Марк Грей постави акцент върху връзката им с шенгенското членство на двете страни. Той припомни, че председателят на ЕК Жозе Барозу и комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом в последните месеци многократно са подчертавали, че за ЕК мониторинговият механизъм и Шенген трябва да се разглеждат отделно, че България и Румъния трябва да бъдат оценявани справедливо и обективно и че според Комисията двете страни са изпълнили изискванията за членство в Шенген и трябва да им бъде позволено да се присъединят.

През есента на миналата година Холандия обяви, че ще допусне двете държави в Шенгенското пространство, когато види поне два положителни доклада на Комисията.

Говорителят Марк Грей обаче днес категорично отказа да коментира дали тези доклади за България и Румъния са положителни или отрицателни. Беше припомнено обаче, че Комисията е само наблюдател в този процес.

За България са отчетени и известни постижения. Те са свързани най-вече със старта на специализирания съд и прокуратура, резултатите, постигнати от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, и първите решения на Комисията срещу конфликт на интереси. Общата оценка обаче е, че са нужни повече резултати.

В доклада фигурира и призив към България през следващите месеци да постигне тези убедителни резултати, защото през юли предстои оценка на постиженията за 5-годишен период и вероятно тя ще е решаваща и за бъдещето на мониторинговия механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
190-ти, преди 12 години
ХА-ХА-ХА...- РЕФОРМИ И НАПЪНИ..., ОТ КОИТО НЯМА ПРЯК КЕЛЕПИР...- ЧЕ КОЙ НАШ МИНИСТЪР-***... ЩЕ ПРАВИ ТАКИВА РЕФОРМИ...
45
2
 
21
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
За да победиш корупцията , трябва да я оглавиш !!! Това правило важи днес в България !Министър на вътрешните работи придобил 6 апартамента ? Обвинение за което тои не даде обяснение , с какви доходи , плащал ли е данъци и ред въпроси !Човек които е излъгал системата е министър за борба против корупцията ? Как си мислите г-н Борисов и за това ли е виновен Станишев или мислите че ние не можем предоставим подобна информация където е нужно !
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ha, da si spomnim i hidroinjinera na repyblikata, opravadan za niskite si honorari
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС знае , че България се управлява от престъпници!
42
4
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Само си представете какво щеше да бъде, ако доклада беше положителен! ББ щеше да се разцепи и разчекне! Щеше да обиколи 5 сутрешни блока и да се сцепи от хвалби, и да обяснява как предните са били по-зле! Журналята щяха да се сцепят да го хвалят безспир! Да, ама не! Реалноста е друга! Доклада е не само критичен, той е по-критичен от предния и по-критичен от на румънците! Т.е. в прав тексте се казва, че има всчки предпоставки да ставаме по-зле! Е? Някой има ли смелост да пита ББ в очите защо? НЕ!
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рибата мирише откъм главата!!!!Няма да има справяне с корупцията ,след като самите управляващи са част от тази машина , а полицията действа в тяхна защита! Всичко друго е само приказки.Нас ни управлява мафията!
40
3
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Онанист или чи***ия...така си викат византийците по между си...
39
0
 
5
 
! Отговори
12345 преди 12 години
Емиии.. Честито!
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОРУМПИРАНИ СМЕ БИЛИ! ТЕ В ЕС - ВЪОБЩЕ НЕ СА
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ НАГЛИТЕ ЧЕРВЕНИ СЪДИИ ЗА СЪДЯТ БРЮКСЕЛ ЗА КЛЕВЕТА! Само се снишават и гледат да се закрепят още някоя и друга година! Тия са по-престъпници и от престъпниците! Червени смешници!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43 какво е маляк?
35
0
 
8
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
и кой е виновен за корупцията на високо ниво? Живков,царя,Станишев,сик, Цветанов,маджо,баджо,паши,ефенди,косевци-босевци...............?Бог да пази българите!!!!
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гнусен Сатанински съюз,кога ще ни приемете за равни бе ***,спираМЕ ВЕЧЕ ДА СЕ НАПРЕГАМЕ ДА ВИДИМ,КАК ЩЕ НИ НАКАРАТЕ ДА СЕ БОРИМ.Маляките ще ви фалират еврото ама тях ви е страх да ги критикувате....
33
1
 
5
 
! Отговори
))) преди 12 години
не се плашете пичове -като ни изхвърлят от евросъюза пак ще ни вземат в съветския съюз - все ще се намери място)))
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искали да коментират дали докладът е положителен или отрицателен?????Еми познайте от 1 път какъв е!На всички е ясно дали има корупция в съда. И в ЕС го знаят и в САЩ го знаят, дори и ние сме наясно с ефективността на съда в БГ.Кой има интерес това да се промени? Олигарсите ли? Корумпираните политици?Само обикновеният човек ще спечели от ефективна съдебна система. Обаче гласът на обикновения човек никога не се чува. На всички е ясно, че обикновеният човек не е ПРЕДСТАВЕН никъде във властта
31
1
 
12
 
! Отговори
мрън ,мрън,.... преди 12 години
Има и напреднали ,....*** станаха ---роми ,израстват,а българите ---***,... простеем с всеки изминал ЧАС ,не дни!
30
0
 
7
 
! Отговори
А.Доган преди 12 години
Само ви гледам ---сеира!
29
0
 
5
 
! Отговори
... преди 12 години
32, щом смяташ, че ще помогне - моли се на Господ. Аз мисля, че е време по-ефективни мерки да се взимат.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 34 Те как да ни уважават, като нашите са дупедавци ? Как да си спечелят уважението с това ? Нищо не вършат и само чакат Меркел какво ще им каже да вършат... и слушат ли слушат.... с една единствена цел да им кажат Конграчулейшън... ветрулейшън.....
27
2
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
"Всичко положително" - приятел ти от къде разбираш за положителното настанало в БГ от 2007г насам ? Къде го това положително,нещо не се забелязва/усеща/.