Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!

ДПС иска оставката му, БСП критикува кабинета
8 фев 2012 15:36,
171
Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!
Снимка: архив, БТА

ДПС поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради междинния доклад на Еврокомисията за България, който днес беше представен в Брюксел.

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

"Очакваме адекватна реакция от премиера – да смени вицеприемера си, отговарящ за реда и сигурността в страната", заяви заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров в парламента.

Според него акцент на днешния доклад е неспоменаването на наличие на политическа воля, което е оценка за липса на такава.

"Европа не я топли трайната политическа воля, без конкретни резултати. Този доклад най-сетне трябва да разтърси самодоволните от ГЕРБ и от усещането за себедостатъчност.

Още по темата

Много се хвалехме, че сме оценени една идея по-добре от Румъния, само че днес позициите са разменени -
Румъния е поощрена, а България е порицана“, заяви Лютви Местан.

Според него порицанието е в "резултат от поведението на определени министри, които вместо да търсят диалога между различните институции за ефективно противодействие на корупцията, правят всичко възможно да подчинят съдебната власт на собствената си воля". 

ДПС настоява за сериозен и обективен прочит на доклада, който да не е строго партиен.

"Правителството не предприема необходимите мерки за сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи и именно това е причината онези окуражаващи сигнали като "има политическа воля" да отсъстват от междинния доклад на Еврокомисията, а не защото е технически".

Това коментира пред журналисти в парламента бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Михаил Миков.

Той изтъкна, че в доклада се появяват нови теми като политическа корупция, непрозрачно финансиране. А  "широко рекламираните реформи" на Маргарита Попова не били дали особени резултати по отношение на начина на избиране на кандидати в съдебната система.

"Европейските институции изпитват затруднения какви препоръки да дават към България, защото проблемите са системни. Това е едно състояние на затлачване на правозащитната и правораздавателната система", допълни и червеният депутат Янаки Стоилов.

Според левицата постоянният сблъсък и напрежение между изпълнителна и съдебна власт дава сериозно отражение в доклада. Конфликтът се генерирал от министър Цветан Цветанов.

"Липсата на взаимодействие означава лоша оценка. Не може постоянно да има ругатни към съдебната власт и да се очаква взаимодействие", аргументира се Миков.

Янаки Стоилов добави, че се наблюдава все по-голяма концентрация на власт в МВР, "без тя да бъде използвана ефективно, а в някои случаи даже води до злоупотреби".

За Синята коалиция този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция.

Екатерина Михайлова посочи, че този документ влиза в графата на негативните. Според нея много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят на България за времето, в което управлява правителството на ГЕРБ.

"Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думи като политическа воля, в днешния доклад тези констатации липсват", посочи Михайлова.

Според нея Европейската комисия констатира, че "политическата воля се е изпарила".

Михайлова заяви, че част от констатациите в доклада по отношение на съдебната власт водят до изводи за необходимост от конституционна промяна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: докладЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
41
 
! Отговори
57 преди 12 години
Румънците се оказа че са по-добро качество и управниците им и правосъдието им и те наистина ще бъдат поканени за шенген.Но нашите дебелокожи управници просто ни провалят като нация.Във всички досегашни доклади хоратта ни сочат слабостите в правосъдна система в ред и сигорност като цитират и имена но Бойко прави катопри комунистите който не става за нищо той го издига пр;Маргарита Попова,новата зам правосъдна Вълкова и още много *** вкарани в управлението на България.
118
6
 
45
 
! Отговори
Гордо червено преди 12 години
гейчо Станишков и друг път е говорил против държавата която е управлявал, това е много лошо за едеин политик. пък и не очаквам едно партийно функционерче с пискливо гласче да събори правителството или министър с рейтинг какъвто самия станишев не е имал последните 8 години събрани накуп....Прави политическа точка- ето обаждам се , ама и това не е както трябва - абе много са зле, не помни Емел Етем колко по-калпава беше.....Всичките са ми есднакви от Гоце през Гейчо до Доганчо и Яне
117
1
 
42
 
! Отговори
До 142 преди 12 години
Много е трудно в България,човек който не е от мафията,да заеме висок пост във властта.Просто няма да го допуснат никога ,ако не обслужва интересите на олигарсите и кръстниците
116
12
 
51
 
! Отговори
КЪМ 141 преди 12 години
МЛАДЕЖИ, НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЛИВИ ВАМПИРИ ДА КОМПРОМЕТИРАТ ФЕЙСБУК! КРАДЦИТЕ ОТ ПОЗИТАНО ИСКАТ И ВАС ДА ОКАЛЯТ В ГНУСОТИИТЕ СИ! НЕ ГО ПОЗВОЛЯВАЙТЕ!
115
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко никога няма да махне Цветанов от поста му,колкото и гафове да направи,ако ще не опозицията а Обама да се обади ! Двамата кръстници на мафията в България Борисов и Цветанов,знаят прекалено много един за друг и по всяко време единият може да унищожи другия
114
11
 
47
 
! Отговори
arhar преди 12 години
И кого да назначим за вътрешен министър ? Румен Петков ли, който провеждаше срещи на басейна ' Спартак ' между братя Галеви и Златко баретата, организирани от Ал. Петров ?
113
16
 
52
 
! Отговори
Facebook преди 12 години
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД СЪД!ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД СЪД!ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕД СЪД!
112
7
 
52
 
! Отговори
вестник Уикенд преди 12 години
Цитат :"Ангел Марин построи палат за 2млн.,в гр. Банско на любовницата си ----Светла Тошкова ",не съм го измислил аз....!Никой не опровергава ...!
111
3
 
50
 
! Отговори
arhar преди 12 години
ЕК критикува съдебната система . Цветанов критикува съдебната система . 91 % от хората НЕ вярват на съдебната система .Извод : ПРЕКИ ИЗБОРИ за съдии и прокурори !
110
1
 
40
 
! Отговори
само питам ? преди 12 години
Има ли някой от политиците и депутатите, поне един със здраво семейство ......или не развеждан поне 5-6 пъти ,.....ТЕ коват закони в Бг ......?
109
3
 
33
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
кРАЛ кИРО ОТ кАТУНИЦА ----работодател на опозицията и СК ,ще се кандидатира за ----депутат "ФЪФ" Бг,.....защо не ,той не е *** а РОМ ,*** са ----останалите в Бг !"Царица" Костадинка :"Ще се върнем ,като победители "!
108
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все Цветанов им е в устата. По-добре на костовясалите да им пиша че да си знаят да те сравняват с тройната коалиция, когато поне ни приеха в Евросъюза, отколкото с Костовото време, когато бяхме приети в Мутринския картофен съюз. Дано в следващия парламент да влизате седесетата с празни каручки от избиратели като туристи. Това ще спаси България.
107
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още ли ти е смешно? Да не си забравил газта отворена?
106
6
 
42
 
! Отговори
другите политици преди 12 години
АААААААнгел Марин,построи палат в гр. Банско ,на любовницата си /секретарката му/---Светла Тошкова ,само за ......2млн.!За това Първанов го награди с ...медал !Българинът работи ----22г.,само за любовниците на политиците .......А,ЧЕСТИТО !
105
19
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишка, мачкай мутрите. Те разбират само от ритници.
104
2
 
33
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Виж, 'що не си задържиш предпочитанията и вярванията за собствено ползване? Ние, дето сме единици, и без тебе можем да си сформираме мнението.И впрочем да те открехна малко, няма нужда да си гербер, за да не понасяш червните ***. Здраво мислещия човек може да направи избор и между две *** ако се наложи, само такива като тебе се вкопчват в *** което познават от сантименти.
103
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ГЕРБ яко плаща, налазиха форума г***лизците на Боко и Цецо. Ха,ха,ха "А от нашите здравни вноски се плащат скъпосртуващите и сложни операции - да отлепят езиците на клакьорите от *** на ББ и ЦЦ...
102
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво се е разскачала тая опозиция, все едно е седнала на кабърче ...то някои от опозицията и на цял буркан с кабърчета да седнат, може и да не усетят
101
2
 
31
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 93 Ха-ха :Много некомпетентно писание.За какво да плащаме на Гърция и Русия.България дължи пари на международната проектна компания малко над 6 млн евро / две вноски на старото правителство и три на новото/ около 3 млн дължат руснаците и над 1млн гърците.Това са стари вноски които сме длъжни да платим.Дръгите също ще го направят.От момента на излизане - спираме да плащаме.Анадънму ?
100
2
 
45
 
! Отговори
dan преди 12 години
с всеки изминал ден се изпаряват надеждите на опозицията че ГЕРБ ще загуби Остана и една съдебна власт която както се вижда с помоща на ЕС скоро ще капитулира и тогава всичко ще си дойде намясто Ледът се пука Господа