Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!

ДПС иска оставката му, БСП критикува кабинета
8 фев 2012 15:36,
171
Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!
Снимка: архив, БТА

ДПС поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради междинния доклад на Еврокомисията за България, който днес беше представен в Брюксел.

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

"Очакваме адекватна реакция от премиера – да смени вицеприемера си, отговарящ за реда и сигурността в страната", заяви заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров в парламента.

Според него акцент на днешния доклад е неспоменаването на наличие на политическа воля, което е оценка за липса на такава.

"Европа не я топли трайната политическа воля, без конкретни резултати. Този доклад най-сетне трябва да разтърси самодоволните от ГЕРБ и от усещането за себедостатъчност.

Още по темата

Много се хвалехме, че сме оценени една идея по-добре от Румъния, само че днес позициите са разменени -
Румъния е поощрена, а България е порицана“, заяви Лютви Местан.

Според него порицанието е в "резултат от поведението на определени министри, които вместо да търсят диалога между различните институции за ефективно противодействие на корупцията, правят всичко възможно да подчинят съдебната власт на собствената си воля". 

ДПС настоява за сериозен и обективен прочит на доклада, който да не е строго партиен.

"Правителството не предприема необходимите мерки за сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи и именно това е причината онези окуражаващи сигнали като "има политическа воля" да отсъстват от междинния доклад на Еврокомисията, а не защото е технически".

Това коментира пред журналисти в парламента бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Михаил Миков.

Той изтъкна, че в доклада се появяват нови теми като политическа корупция, непрозрачно финансиране. А  "широко рекламираните реформи" на Маргарита Попова не били дали особени резултати по отношение на начина на избиране на кандидати в съдебната система.

"Европейските институции изпитват затруднения какви препоръки да дават към България, защото проблемите са системни. Това е едно състояние на затлачване на правозащитната и правораздавателната система", допълни и червеният депутат Янаки Стоилов.

Според левицата постоянният сблъсък и напрежение между изпълнителна и съдебна власт дава сериозно отражение в доклада. Конфликтът се генерирал от министър Цветан Цветанов.

"Липсата на взаимодействие означава лоша оценка. Не може постоянно да има ругатни към съдебната власт и да се очаква взаимодействие", аргументира се Миков.

Янаки Стоилов добави, че се наблюдава все по-голяма концентрация на власт в МВР, "без тя да бъде използвана ефективно, а в някои случаи даже води до злоупотреби".

За Синята коалиция този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция.

Екатерина Михайлова посочи, че този документ влиза в графата на негативните. Според нея много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят на България за времето, в което управлява правителството на ГЕРБ.

"Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думи като политическа воля, в днешния доклад тези констатации липсват", посочи Михайлова.

Според нея Европейската комисия констатира, че "политическата воля се е изпарила".

Михайлова заяви, че част от констатациите в доклада по отношение на съдебната власт водят до изводи за необходимост от конституционна промяна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: докладЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
41
 
! Отговори
само...! преди 12 години
"Партизан за Бойко се стяга ",ама ---само !Всички партии против Бойко ,и не могат да го "сринат",.....значи МОГУ Е ЯК!.....112...."Вълчоооо",що рИвеш толкова ?
98
8
 
47
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Хора като лидера на БСП Сергей Станишев постоянно обикалят Брюксел и Страсбург и разпространяват лъжи, за да оправдаят провалите си.
97
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крадци казах, примери само да искате, всеки час се действа да се влачи от държавата, пример шефката на агенция по вписванията си дала бонус сама
96
3
 
40
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Берлускони - женкар от класа, в поне 10 секс скандала се е забърквал, на половината официални снимки се хили като *** и се държи за топките. Саркози се разведе, за да се ожени за манекенка. Ами ония тексаски бек дето беше президент на USA? Е, какво мисли Европа и света за Италия, Франция, САЩ?Личността на ББ няма никакво значение и пълна аматьорщина това болно вторачване в нея постоянно! Ама ходи обяснявай на хора дето целият им свят е панелката с разбития вход и асанцьора без крушка!
95
11
 
43
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Чета и не мога да повярвам колко ограничени са привържениците на ГЕРБ! Пък и те са вече единици. С техните приказки за комунисти, червени ***, вече омръзнаха толкова много, колкото и Бойко с приказката за Станишев! Лично аз предпочитам да съм червен *** или комунист, отколкото гербер! Пък като говорим за комунисти всички тези "демократи",наредени в удобните столчета в парламента, са се изучили и облагодетелствували на гърба на партията майка! Те дори потеклото си отричат! Историята също!
94
0
 
33
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
То това се знае още от 10 ноември 1989 г.
93
0
 
32
 
! Отговори
ДО 112 преди 12 години
''Който си е имал кожухче ,пак ще си има ",казала лисицата на Вълчо,....разбра ли ме "Вълчо"?
92
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак си играем на партийки, опозициийки, циркове, вие всички сте едно и също, крадци
91
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** Цеци ако ще и да убие човек, Тиквуня няма да го разкара. Няма по-силна любов като между тях двамата.
90
1
 
33
 
! Отговори
ф преди 12 години
налазили са познай на кой ти близък роднина *** ха,ха,ха
89
0
 
43
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
До 109: Ей такива като тебе, форумни, възмутени мишоци са ми любими :) Защо си мислиш, че в Европа на някой му пука за личността на Бойко Борисов. Само заблудена овчица, като българина, дето не излиза от панелката си може да разсъждава така. Европа се интересува каква политика води България, а не ходи ли да рита мач ББ.
88
9
 
47
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 12 години
ГЕРБ яко плаща, налазиха форума г***лизците на Боко и Цецо. Ха,ха,ха
87
0
 
33
 
! Отговори
ден на траур.! преди 12 години
А стига с тая "МОРАЛНА"----ПОЛИТИКА !
86
8
 
39
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Бойко, дай го курбан тоя Цветанов най-после!
85
11
 
49
 
! Отговори
демократ преди 12 години
Виновни са българите, че избраха мутрата за премиер и неговата кохорта за кметова на скоро миналите избори.Не може две мутри(едната пожарникар, другата с диплома от ВИФ)да са начело на държавата и да искаме в Брюксел да ни гледат с добри очи.И двамата си мислят, че държавата е борческа групировка, където тяхната дума е закон.Имал неразбиране и от сегашното вице-а когато я номинираше за правосъден министър, такива хвалби говореше по неин адрес.Защо нито един журналист не си направи труда да му извади... [Прочети целия коментар] всичките изговорени небивалици от времето на главен секретар до сега? Тогава ще лъсне цялата истина за това какъв човек стои начело на държавата ни.
84
11
 
45
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ейййй Цецо веднага е събрал милиционерчетата си тук за да кликат минусчета. Не ни заблуждавайте уродчета платени с Герб е свършено, кряй на идиотизма
83
7
 
34
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
Очакваш нещо хубаво да се случи в тази държава.Хахаааааааапълно е с ***
82
7
 
36
 
! Отговори
Unufri преди 12 години
Държавата е икономически субект и то от най-значим ранг в икономиката. Ако държавата трупа пари под формата на резерви, значи правителството си бърка в носа и го мързи да работи или няма потенциал да инвестира в правилната посока парите.При БСП тоя резерв се натрупа, за да може другарите да "подкупят" избирателите си с някое друго индексиране на заплати и пенсии и да си гарантират още един мандат. Това е тъпата лява политика на транквилизация на обществото, от която страда цяла Европа сега!
81
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до МиТаквече има нова категория хора - *** като гербер, тоя *** МиТак е от тях
80
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 93ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ПОРЪЧКАТА,СВАТА С ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ СЕ ИЗНИЗА ,АМА МАСРАФА СИ Е МАСРАФ И ТРЕБЕ ПАРА НА ТЕЗГЯХ!КОЙ ПОРЪЧА КОЙ ПЛАЩА!СЕГА ББ ДА ОБЯСНИ В НЕГОВ СТИЛ ,ЧЕ ДЯНКОВ КАТО КАСИЕР НА ДЪРЖАВАТА Е ПЛАТИЛ МАСРАФА ПО БАБАИТЛЪКА НА СОЦИАЛНИЯ ПРЕЗИДЕНТ И ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ ДА НЕ СЕ НАДАТ ЗА ПАРИ!