US компании имат интерес към ядрената ни енергетика

Уорлик ще агитира средния бизнес в Щатите да инвестира у нас
Обновена: 11 фев 2012 16:26 | 11 фев 2012 16:25,
264
US компании  имат интерес към ядрената ни енергетика
Снимка: БТА

„Има американски компании, които биха проявили интерес към ядрената енергетика в България, но първо българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция.” Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик отговори на въпрос дали ще има американско участие в АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй”. 

Според посланик Уорлик българското решение за ядрената енергетика трябва да отговори на въпросите дали е икономически обоснован проектът „Белене”, дали той осигурява енергийна сигурност за страната и за региона и дали е безопасен. Едва тогава и ако бъде обявен търг, ще стане ясно американското участие в ядрената ни енергетика.
 
За България е важно да има енергийна диверсификация и прозрачност и само тя може да каже какъв енергиен микс иска, подчерта дипломатът пред TV7.
 
Според САЩ колкото е по-голямо разнообразието на енергийни източници, толкова по-голяма е енергийната сигурност, освен това диверсификацията води и до намаляване на цените на енергийните суровини. „Вие неизменно ще разчитате на Русия и руския газ и ние искаме тези взаимоотношения да са добри”, каза Уорлик.
 
Той призна, че въпросът за шистовия газ е бил разгледан емоционално и без достатъчно информация от страна на американската компания „Шеврон”, поради което „сега дори не знаем дали има шистов газ в България”.
 
Посланикът смята, че и българите като него биха искали да разберат дали има шистов газ и какви са качествата му, преди да се пристъпи към решение за разработка. „Затова е необходима дискусия, за да се чуят плюсовете и минусите и аз мисля, че това ще се случи”, каза Джеймс Уорлик.
 
Той оповести, че при предстояща обиколка в САЩ той и нашият посланик там Елена Поптодорова ще се срещнат с представители на бизнеса и ще се постараят да допринесат за привличането на американски инвеститори у нас, особено от страна на средния бизнес.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Джеймс Уорлик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
29
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
А Уорлик си е точно еврейско зомби...то и на човек не прилича даже...ама ние си го слушкаме...по зомбиран и нахален американски посланик в България никога не е имало досега...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и как да не..като те си определят цената както на тях им е угодно
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Га яди кюфтаците на видинскийо мост не плака? После щъ плачиш!
19
0
 
23
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Ами да, нормално те US компаниите имат интерес сама там, където са големите далавери...що пък да не вземат да ни построят Белене и да ни продават еленергия...съвсем да ни изсмучат...като с ъс шистовея газ, да ни изтровят водата и газа да ни продават на супер цени, нищо, че си е наш...
18
2
 
23
 
! Отговори
J. преди 12 години
Ако се съгласим хамериканците да строят АЕЦ-а, автоматично се превръщаме в мишена на иранските ракети... С оглед сигурността на България най-добре е да е строена от руснаци. Тогава тази опасност няма да я има... И махнете веднага тази снимка! СРАМ!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
//колко омраза има към него/ тей като гледам мисля че е програмиран робот / ти *** / като тях ли искате да станем / ние сме българи
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вкопчили са се в нас като кърлежи и не се отказват, ами все по-дълбоко се забиват. Само щели да проучват!!! Как ли пък не!!! Откривателя има права върху добива, почти автоматично!!! Ще ги пусна срещу пет лева в моята кухня, с продукти от моя хладилник ще ми сготвят ястие, ще ми го продадат по ресторантски цени, а аз ще мия съдовете, ще плащам тока и водата и ще се чудя от къде да напълня вече повредения хладилник...
15
3
 
26
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Американският насранник непрекъснато се меси във вътрешните работи на нашата суверенна държава и никой не поставя въпроса : Докога? Какво означава това? Нормално ли е, на никой представител на държавните институции, като се започне от президента и се стигне до Цецка, това да не му прави впечатление и да няма съответна реакция? Ами, те ако не се сещат, то лешоядите, т.е. журналистите да го притиснат до стената. Досега бяха руснаците, сега американците, а много отдавна - турците! СТИГА! БАСТА!
14
3
 
21
 
! Отговори
V преди 12 години
УОРЛИК С ТЕРРОРИСТИ КАТО ВАС РАБОТА СИ НЯМАМЕ GO HOME
13
0
 
23
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
"Във връзка с продължаващата тежка зимна обстановка в страната и авария в ТЕЦ "AES Гълъбово" от 01.00 часа на 10 февруари ще бъде спрян износът на на електроенергия, съобщиха в четвъртък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма."Ваййй! Ворлик, турбин'та са учупи, ва! Хамериканската турбина не се чупу, тя отмаря!
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова ли агентът на американците (и не само на тях) Боце провали всеки възможен договор с руснаците? За да може на американците да си даваме парите? Хубаво, но руснаците вземаха отработеното гориво и си го закопаваха нейде в тайгата. А американците ще си вземат ли отпадъците от АЕЦа или ще ги закопаваме я в Добруджа, я в Софийското поле?
11
4
 
36
 
! Отговори
Долу САЩ! преди 12 години
Как позволявате на този ГНУСАР да стои пред снимките на такива български светила?! Махнето го вендага оттам.
10
2
 
31
 
! Отговори
шисти мисти преди 12 години
Айде къш в Америка да си търсиш шистов газ, интересите са АМЕРИКАНСКИ, а не български. Ако е за нещо добро никой няма така яростно да ни притиска да го приемем. От доброто никой не бяга.
9
2
 
29
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Няма място държава, в която САЩ да са се намесили и тази държава да е прокопсала! А примерите за обратното са десетки!
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция"Да бе, Ворлих е прав. Ако има такива неща хамериканците нямат шанс, понеже тяхната ядрена технолгия струва пъти повече от френската и немската, която струва пъти повече от руската... Апропо, какво стана с AES-Гълъбово, великата хамериканска технология? Аварира още през първата зима. И в двата блока. Един след друг. Конграчулейшънс.
7
0
 
38
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Раковски, стреляй!
6
1
 
12
 
! Отговори
tosh преди 12 години
айде спрете се вече де!!!!!
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Раковски,защо стоиш безмълвен?
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия мизерници хамериканци ,що не си гледат хамериката ,а се натрисат на хората
3
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Махнете веднага тази снимка! Кощунство е!