"Диалогът между институциите да се води държавнически, мъдро"

Съдът работи под огромен натиск, каза председателят на ВКС Груев
Обновена: 12 фев 2012 21:48 | 12 фев 2012 21:09, Елка Василева
39
"Диалогът между институциите да се води държавнически, мъдро"
Лазар Груев. Снимка: архив, Булфото

Диалогът между институциите трябва да се води държавнически и мъдро. Три години поред повтарям, че институциите трябва да си взаимодействат при ясно разграничение по Конституция, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пред bTV.

Съдим тези, които МВР хваща и разследва, а прокуратурата повдига обвинения, каза Груев и обясни, че когато съдът освободи някого, това не означава "невинен", нито пък задържането означава "виновен".

От неотдавнашна статистика става ясно, че са осъдени 2200 души от делата с обществен интерес, а само 30 са оправдани, отговори Груев, запитан защо са осъдени малко хора от организираната престъпност.

Съдът работи при огромен натиск, под огромно напрежение и с огромна натовареност, нормално е да има и пропуски, посочи още Груев.

Още по темата

Той се обяви за умерен оптимист за отпадането на мониторинга от ЕС. Иска ми се да съм оптимист и за Шенген, каза съдията.

Има определени проблеми и неща, които трябва да свършим, но не трябва да се държим като ученик, счупил стъклото с топка, който чака учителката да му размаха пръст, посочи Лазар Груев във връзка с публикувания тази седмица пореден доклад на Европейската комисия.

По повод делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, Груев коментира: Жалко е, че се стига до такива дела и че има поводи за тях. Той посочи, че Европейската асоциация на съдиите констатира, че "необоснованите нападки на министъра на вътрешните работи към съда заплашват независимостта на съда и създават огромно напрежение върху отделния съдия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Лазар Груев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
15
 
! Отговори
смпх и мъка преди 12 години
Съда работел ??? Да резултатите се виждат - мутри и крадливи "бизнесмени" са на свобода -наистина да изкараш виновния невинен не е шега работа
7
6
 
28
 
! Отговори
Другаря Груев преди 12 години
Другарю Груев,голяма наглост и цинизъм е да говорите сякаш от ЕК ви хвалят.Би било редно и морално да си подадете оставката пред новият президент. Назначи ви Гоце на това място. Вие сте един парашутист. Цинизъм е да оправдавате корумпираните съдии и почти цялата прогнила съдебна система. Цинизъм е спрямо жертвите на престъпления,който с десетки години чакат справедливост. НО УВИ ! Получават присмех от извършителите на престъпления чрез оправдателните си присъди.Трябва не натиск а .........!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЯ Е ТАЗИ УЖАСНА ЕПОХА В КОЯТО *** ВОДЯТ СЛЕПЦИТЕ? УЙЛЯМ ШЕКСПИР. В МОМЕНТА ВАЖИ СЪС ПЪЛНА СИЛА ЗА МУТРЕСТАНИЯ. АКО ПОПИТАТЕ ПОКОЛЕНИЕТО КОЕТО ИЗРАСНА СЛЕД 89 Г. КОЙ Е ШЕКСПИР 90 ПРОЦЕНТА НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА НЕГО. ТОВА ПОКОЛЕНИЕ Е ИЗГУБЕНО. НАРКОМАНИ *** И ЧАЛГАРИ. ТОВАЕ БЪДЕЩЕТО НА МУТРЕСТАНИЯ. А ДРУГАРИТЕ КАТО ТОЗИ НА СНИМКАТА ИМ ГОВОРЯТ ЗА НЯКАКВИ ДИАЛОЗИ. СЛЕД 22 ГОДИНИ СЕ СЕТИХА ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА ИМА ДИАЛОГ МЕЖДУ ИНСТИТУЦЙИТЕ. ГОСПОДИ СЛЕЗ ДА СИ ПРИБЕРЕШ ВЕРЕСЙИТЕ.
5
5
 
20
 
! Отговори
До г-н Груев преди 12 години
Оттук нататък, г-н Груев, ОБЩЕСТВОТО ЩЕ УПРАЖНЯВА НАТИСК върху съда! Като не ви харесва- емигрирайте!
4
2
 
13
 
! Отговори
asdas преди 12 години
съда под огромрн натиск никаква работа не върши а ако е без натиск сигурно няма да има и съд. то не че сега има де. а и къде му е натиска защо никой не го вижда. чудна работа, докога ще ни мислят за ***
3
12
 
9
 
! Отговори
Гледах и слушах... преди 12 години
Гледах Лазар Груев по БТВ. Той нито веднъж не спомена името на Шестака. И правилно. Не може професор по право в СУ да се занимава с шофьор, деловодител, старшина от НМ, контрабандист на цистерна с гориво и тир с цигари (според В.Танов).Поздравления за професора.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целият народ приветства изявленията на Цветанов! Изобщо не ни пука , че съдиите били притеснени! Притеснени са защото усещат края на престъпната анархията, която си бяха създали! Крайно време беше някой от властта да ги наругае на висок глас! Но това не е достатъчно! Искаме разследвания!!! Искаме продажните магистрати да отговарят за НЕСПРАВЕДЛИВОСТИТЕ, които са отсъдили срещу заплащане!
1
2
 
12
 
! Отговори
b преди 12 години
ХАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ, В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ ДЕЦА ОТ НЕДОХРАНВАНЕ И БОЛЕСТИ.БОЖЕ, КАК СТИГНАХМЕ ДОТАМ, КАК?