Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде сега, и Вапцаров ли е бил македонец бе комплексари.
309
2
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
362-РИ,- И АЗ ЧЕСТО ПИША НА ВРАЧАНСКИ ИЛИ ЯМБОЛСКИ ДИАЛЕКТ... НО СЪМ НЕГРАМОТЕН И ТАЛКОВА МОГА...
308
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идиотщината, че има македонска нация води началото си от Георги Димитров-пияница и идол на поколения комунисти-убиици. Димитров насила е карал българите в Пиринския край при преброяването /мисля през 1947г./ да се пишат македонци, защото Тито го излъгал, че ще направят Южна федерация, и Димитров ще и стане президент. Мнозина са избягали за да не се преброят като македонци, но всички не са могли, затова в ООН и досега се води, че има няколкостотин хиляди македонци в България. Останалото е лудост.
307
2
 
16
 
! Отговори
ХАН АСПАРУХ преди 12 години
Единствения по загубен народ на света от българският е македонският.Това автоматично доказва,че макетата са чисти ***.Казах.
306
1
 
16
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Не се занимавайте с *** изкуфяли *** каквито са македонците
305
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я, всички, които се считан за македонци, да спрат да пишат на диалект. Като искат да пишат в български сайт-да пишат на български, на македонски диалект да пишат на скопски сайтове....
304
0
 
21
 
! Отговори
До 352 преди 12 години
Не си губете времето с глупости! Чакат ви още много строежи: постройте и Белия дом, постройте и Сфинкс, постройте и Христос над Рио, постройте и Венецианските канали, постройте и китайската стена... НА ВАС ВИ СЕ СМЕЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ!
303
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама ние и сега изучаваме македонски. В гимназията за древни езици и култури учат древногръцки. Нали такъв е говорил Александър Македонски? Е няма общо с българския диалект от скопско, но е автентичен македонски. Виж с египетския сме зле. Ама какво да правим като сте наследници на всички древни цивилизации.
302
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
350добавен от: До rumen221 преди 13 минутиНе ме интересира и не сакам да знам!- КАК МОЖЕ ДА НЕ ИСКАШ ДА ЗНАЕШ, КОЙ И КОГА ТИ Е ИЗМИСЛИЛ ДЪРЖАВАТА...???- ХАЙДЕ, ЧЕ ГОВОРИШ НА МАКЕДОНСКИ ДИАЛЕКТ, ***-ДОДИ..., АМА ДА НЕ ЗНАЕШ НИЩО ЗА ДЪРЖАВАТА СИ...НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН...
301
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора....защо се занимавате с тоя ***? Нека да си мисли че е и абориген. ''КЕ МИ ДАВАШ ПАРИ И КЕ СЕ ПИШЕМ СРБИН,КЕ МИ ДАВАШ ПОВЕКЕ ПАРИ И КЕ СЕ ПИШЕМ ГРЪК''-е това е македонеца
300
0
 
18
 
! Отговори
До 352 преди 12 години
Пак ти казвам. Никой не претендира. Щом искате да сте македонци бъдете. Насила хубост не става. Но да чувам че Самуил е македонски цар!!! Или Климент Охридски македонец!!! При положение че тогава македонци не е имало е малко нахално. А това се пропагандира навсякъде. А и ако нашата държава както казваш не съществува тогава спрете да се избивате за български паспорти заради членството ни в ЕС
299
0
 
9
 
! Отговори
zuus преди 12 години
DA RAZBIRASE . OT UTRE VAVEJDAME MAKEDONSKIA EZIK V U4ILI6TATA. A ODRUGI DEN VI DAVAME IZLAZ NA 4ERNO MORE,PA TO E MAKEDONSKO MISLA.HAHAHAHAH...
298
1
 
25
 
! Отговори
До 349 преди 12 години
***! Преди сто години никой на вашата територия не се е самоопределял като Македонец. Определяли са се като - българи, гърце , сърби и т.н.. Такава нация не е съществувала. Това е просто географска област. Така че се осъзнайте и престанете да се излагате. Няма нито един от вас чиито прадеди да са били македонци, защото такива не е имало. Никой не ви ще държавата, но не бъдете нагли да крадете чужда история . ВИЕ ИСТОРИЯ НЯМАТЕ!!! Разберете го.
297
23
 
3
 
! Отговори
До № 344 преди 12 години
Но се отнася с пълна сила и за мнозинството от коментиращите тук.Нещастници! Хората се избиват за една педя земя, а дедите ви разделиха с гърци и сърби тази земя, която уж била българска. Така само признахте, че заедно с гърци и сърби си присвоихте нещо, което не ви принадлежи; затова е и тая неистова омраза към това късче свободна македонска земя Република Македония и искате да го унищожите, защото то винаги ще ви припомня разбойничеството и престъплението, което извършихте спрямо македонския народ. Колко хубаво и точно го е казал Вапцаров: Но идат дни, когато ний ще можем да хвърлим кал по мутрите им черни.
296
0
 
5
 
! Отговори
Баси преди 12 години
На първо място - Кои са тия "експерти" от ООН, които както винаги пишат за неща, с които съвсем не са наясно. Тях няма кой да ги контролира как работят и затова правят маса простотии и сътворяват с лека ръка дипломатически скандали. Освен това има ли български учебници в Македония. Защото там има много повече хора, които се самоопределят като българи отколкото "македоноиди" в България. Къде е това малцинство, че не се сещам.
295
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе,македонец ли си какъв си!!? Македонския език е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК написан на сръбска пишеща машина!!!
294
2
 
12
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Македонците на учили български, а българите не са учили македонски, пък се разбират без превод. Май това не са различни езици!
293
0
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
МАКЕ - 319...ПИША ТИ СЪВСЕМ ПРИЯТЕЛСКИ..1. В НИКОЯ ДЪРЖАВА ПАРАЛЕЛНО С ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НЕ СЕ ИЗУЧАВАТ И ДИАЛЕКТИ...2. ПО-ДОБРЕ КАЖИ, КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ В ПРАВНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН МИР ПОНЯТИЯТА "СПОРНА" И "БЕЗСПОРНА БЪЛГАРСКИ ЗОНИ"... В ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ И ВРЪЗКАТА ИМ С ДНЕШНАТА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ...3. ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ВАШАТА "ДЪРЖАВА", Я Е ИЗМИСЛИЛ АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ЗА ДА НЕ ВЪРНЕ "БЕЗСПОРНАТА БЪЛГАРСКА ЗОНА" НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?
292
0
 
14
 
! Отговори
brb преди 12 години
Ареееееееее тея пак се уляха Луно Луно ......земьо македонска............ срам нямате бе
291
1
 
16
 
! Отговори
КУКА преди 12 години
ЗА МАКЕДОНСКО- НЕ ИСКАМ ДА ЧУВАМ , НИТО ДА ГИ ВИЖДАМ, НИТО ДА ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ. ДА СИ СТОЯТ В МАКЕДОНИЯ, ХИЧ ДА НЕ ПРИПАРВАТ ТУК!НЕ СА ДОБРОНАМЕРЕНИ ХОРА! МНОГО ЛОШИ СА!!!ДА ГИ НЯМА НА НАША БГ ТЕРИТОРИЯ...