Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Македонец,става дума за държавата Македония във форумите, не за жителите й. Наричайте си се македонци, ама не крадете от нашата история
289
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Приема се извинението, но недей да си съчиняваш, ако обичаш! Яко ни плюете навсякъде, където сварите! Лъжеш като македонец!
288
1
 
27
 
! Отговори
Българина преди 12 години
Македонецо,не е проблем,че пишеш на майчиният си език.Проблемът е,че въобще можеш да пишеш в български форум.Не съм злобар или краен човек,но ще ти призная,че ако имах власт щях да зазидам границите с вашата държава.Бил съм в Македония десетки пъти и съм получавал стотици обиди упреци и подигравки само защото съм българин.Наричан съм нищожество и престъпник ей така без нищо,само защото съм Българин.Българите сме едни от хората,които най много ви уважаваме.
287
1
 
5
 
! Отговори
Пътят е дълъг преди 12 години
Много път трябва да извървят потомците на така наречените българи (по думите на византийският хронист Патриарх Никифор), за да станат съвременни хора. Тяхната интерпретация на историята, голяма част от която е изградена върху митове, е замъглила съзнанието им.
286
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе да. Първо Великобритания да признае американския, шотландския и австралийския език, Германия -австрийския, Франция-белгийския,Испания- съответно мексикански, аржентински и тнт.Тогава фиромците могат да претендират за македонски.
285
0
 
2
 
! Отговори
естественот си е от преди 12 години
ПиХа ПиЙде ПиТо ПиГава ПиДа ПиВа ПиВедем и ПиПи ПиЛешкиот Език?!
284
0
 
10
 
! Отговори
близък преди 12 години
Най-големия шизофреник в БЮРМ е Никола Груевски( бивш Груев) . За да бъде излекуван трябва спешно да му се направи ЛОБОТОМИЯ !!! Моля помогнете с дарения с SMS или по банкова сметка , спешно е , човека съвсем е изперкал !!!
283
1
 
8
 
! Отговори
до 317 преди 12 години
Ами бил се е човекът. За каквото е вярвал за това се е бил. Но в Солун хората още разбират български а вие ги погърчихте, не е ли така? То и нашите партизани са се били срещу фашагите но не са били гръцки патриоти а български.
282
0
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 12 години
Ех тия Юнаци все са л..на
281
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
po dobre makedonski,che si chist bulgarski ezik,ot kolkoto shopski dialekt koito ni zaliva po televiaiqta
280
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото неслучайно Столичани в повече е преведено като Комшийски майтап. В анонса за филма не пише че е комедия в сферата на пародията а пише че да гледат добре зрителите за да опознаят по-добре манталитета на съседите си *** - злоба, алчност, лакомия, подлост, простотия. Имало и малко любов. Това според мен плаче за дипломатическа нота. Що не излъчат филма без македонски звук където бъдете убедени че всеко трето изречение е преведено пропагандно. Да пуснат македонски субтитри. ***
279
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонецо, никой не ти пречи в този форум да пишеш сЛободно, нали? А вашите Титови форуми нищо не можеш да качиш което е розлично от идеите на Титовите агенти. Това не ти ли показва че нещо у твоята държава не е наред?
278
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма какво да се чудим. От 67 години на българите в Македония им промиват мозъците и резултата е налице - дедите им в гробовете си ще се обърнат, ако значеха, че внуците им не се чувстват българи като тях. От 22 години и на нас ни промиват мозъците и ние сме с не по-малко промити мозъци, отколкото българите в Македония. Тъжното е, че в случая двама се карат, а третия печели. Караме се българите, а сърбите и албанците печелят.
277
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
МАКЕ - 319...- В НИКОЯ ДЪРЖАВА ПАРАЛЕЛНО С ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НЕ СЕ ИЗУЧАВАТ И ДИАЛЕКТИ...ПО-ДОБРЕ ПОКАЖИ, КАК СА СЕ ПОЯВИЛИ В ПРАВНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН МИР ПОНЯТИЯТА "СПОРНА" И "БЕЗСПОРНА БЪЛГАРСКИ ЗОНИ"... В ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ И ВРЪЗКАТА ИМ С ДНЕШНАТА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ...
276
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другата велика статия във весника на сръбските УДБаши е Колкав македонец е българският президент Плевнелиев??????????????????????????????????????????????????????????????????? И да искаш да напишеш нещо напротив на УДБА във форума не се надявайте че ще ви се публикува. Тия са почти като СЕВЕРНА Корея, че и по зле защото там не ги карат да си сменят името на народа.
275
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 12 години
Хей ***, ти в най-скоро време ще умреш на шиптърски кол и няма да има кой отново да ти помогне и да ти даде танкове!!
274
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са виновни сърбите а агентите на Титовата УДБА. Нещо като нашето ДС. Само че са били и национални предатели. Вижте македонските форуми, без значение на телевизия, на вестник или просто форум. Нито един пост не може да се пусне без одобрение на някой ЦЕНЗУРАТОР. И така само се пишат титовите глупости и се повтарят до безкрай. Например днес в Нова Македония критиките на Меркел са прехвърлени към Гърция по следния начин - ????Причам ти Македонийо, сещай се Гърцийо??? Много са зле!
273
0
 
9
 
! Отговори
До 319 преди 12 години
Има-ти.
272
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия макетата са адски нагли същества! Искат внимание ли да им се обърне с тия абсурдни предложения или какво? Все едно хората си нямат други езици да учат, че диалекти на Българския ще ми въвеждат в образователната система!
271
1
 
23
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Много интересно как изглежда "помашкия" език ? А ние ще въведем "македонския" език когато те въведат българския , защото у нас я има 200-300 омовци я няма , но в БЮРМ е пълно с български граждани !!! Иначе шизофренията на македоно-сръбското управление в Скопие е тотална и нелечима освен с бой , студени душове и електрошок !!!