Сините ще борят монополите със законови промени

Гражданите често са жертва на високи цени, обясни Костов
17 фев 2012 13:16,
38
Сините ще борят монополите със законови промени
Иван Костов Снимка: архив, БТА

Синята коалиция внася законодателни промени, целящи ограничаване на монополите. Това обявиха на пресконференция в парламента съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров. Предложенията са за изменения в Закона за конкуренцията. Проектопромените са изработени от ДСБ и подкрепени от СДС.

Сините предлагат два критерия за определяне на господстващо положение на даден пазар. Според първия има господстващо положение, когато дадена фирма е достигнала 40 на сто пазарен дял общо на територията на страната.

Другият посочва, че има господстващо положение, когато дружество доставя стоки или услуги чрез собствени инфраструктурни мрежи и има годишни приходи от доставките чрез тези мрежи над пет милиона лева, независимо от пазарния му дял общо в страната.

Предлага се Комисията за защита на конкуренцията да извършва анализи поне веднъж годишно за секторите, в които има предприятия с монополно или господстващо положение.

Сините искат да бъдат правени сравнителни анализи при отклонение на цените на определени чувствителни стоки с над 5 процентни пункта от инфлацията за предходното тримесечие. Сравнението ще се прави с производители на същите стоки или услуги в ЕС и в съседни страни.

В законопроекта конкуренцията е представена като основен двигател на икономическото развитие, а не монополите, които я спират. Този въпрос се превърна в болезнен, благодарение на това, че фирмите и гражданите често са жертва на установяването на високи монополни цени, обясни Иван Костов.

Според него ако бъде подкрепен, законът е в състояние да отвори възможности за малкия и средния бизнес в страната и за създаване на работни места.

„Цените, които са най-уязвими и неспособни да реагират в друга посока при покачването им, са – цените на горива, лекарства, електроенергия, газ, всички цени, които влизат в задължителните фирмени разходи. Това е в състояние да облекчи положението на обикновените хора, домакинствата и българските фирми. Това се вижда ясно в тази зима на фона на огромните сметки, които хората плащат. Те се дължат на господстващото положение на цените на газа и на доставчиците на електроенергия”, допълни лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Правчанин преди 12 години
До Вальо Златев!Вземи отпусни на *** някой лев, както си правил през 99 и през 2000 etc, че да се успокои тоя. Я виж и Първанов и Бойко ти идват на крака! Не правеше ли същото и Симеончо!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според първия има господстващо положение, когато дадена фирма е достигнала 40 на сто пазарен дял общо на територията на страната."Значи, според тези промени енергодружествата не са монополисти, защото са 3, както и мобилните оператори. Да предположим че един има 40%, то само той ще е монополист и ще го следят. ТАКА ЛИ?????
26
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** za LUKOIL & GAZPROM
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно,крайно време е г-н Костов да излезе и да ги каже чии са тези монополи.Да го каже за такива като "Венелин".
24
2
 
1
 
! Отговори
АЗ пенсионера преди 12 години
Подкрепям 22 , Костов кажи?
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bulbank 150 000 000 sdelka i oshte 100 000 000 pod masata.Po vreme na drugaria Lostuf.Bankata koiato darjeshe nad 50% ot parite na horata+garajite na Nadeto+ministara 10%+Balkan.\Evala Lostuf za fondaciata na jenati i za tova kak si izuchi decata v Italia za smetka na naroda i kak ti blagodari italianskoto pravitelstvo za Bulbank nai veroiato Italianite sa plashtali za ubochenieto capsh or no capish.
22
8
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Кажи си, Ваньо! Кой ги създаде тези монополи?
21
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов ще проклинам за самопродажбата на Нефтохим, където работих 35 години.Какво правеше Софиянски на сделката?Чий е Нефтохим?Къде отиде физикът, висок метър и половина, никому неизвестен, който сключи фактически сделката?Другият блюдолизец, назначен специално за сделката, го знаем.Факт е колко роднини на партийни другари и посредствени ченгета останаха да "работят"там.Искат, но не могат. Те само лапат пари.Ченгетата няма да си идат никога, но да не пречат, когато не са кадърни.
20
1
 
3
 
! Отговори
GULETO преди 12 години
ABE VANKO DA TE 4YQ DA KAJE6 NE6O XYBAVO. AMA NE TI VQRVAM BE MO6ENIKO. TI RAZDADE DARJAVI4KATA NI BE KELE6 SAS KELE6.NE TI VQRVAM AZ NA TEBE.
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърци макар и в тоя хаос литър бензин А95 вчера е бил 1,67 евро за литър, това са около 3, 20 ст. при положение че минималната им пенсия е около 600 до 800 евро. Това означава че стария грък може да си купи 480 литра бензин. У нас минималната пенсия е около 140 лева при цена на бензина 2,50 могат да се купят 56л бензин. Пита се в задачата гръцкия пенсионер повече ли е работил и се е осигурявал от българския или кои краде от пенсии и заплати в тая унищожена страна. Костов да каже?
18
6
 
15
 
! Отговори
Специално до 5 преди 12 години
Младежо,набий си в главата, че цените се определят от Лукойл-България, а не от производителя.Иван Костов подари Нефтохим, може би повече на българските "бизнесмени", или на властта, отколкото на Русия.Запитай се и помисли, ако ти е възможно, защо в руска фирма, най-важен човек е правешкия наследник Валентин Златев.Помисли за тока, за газа.Почеркът е един и същ.Просто ти си се качил на една вехта западна кола, което те кара да си мислиш, че си някой.Не е така.
17
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов е за затвора!!! Атака от кога говори за понополите и разваляне на договрите, ама си траете и нищо неказвате!! нали днес.бг ?
16
13
 
24
 
! Отговори
Fuck the system! преди 12 години
Костов създаде монополите! 15 години по-късно тръгва да ги бори...
15
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Ваньо, браво Костов, как произнесе фразата "обикновените хора"??
14
12
 
22
 
! Отговори
до И.Костов преди 12 години
Нали ВИЕ ги създадохте ...!Също и ДПС вкара в Парламента ,....др. КостоФ!
13
17
 
7
 
! Отговори
КАУФЛАНД преди 12 години
Цъкайте минуси,довечера на касите,аз ще цъкам милиончета ха-ха-ха-ха-ха.Трябва да съберем някой лев за др.Костов.Марш към промоциите ми роби.
12
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИВАН КОСТОВ И СДС ВЪВЕДОХО ПОЗОРНАТА ТАКСА СГРАДНА ИСНСТАЛАЦИЯ, ЧРЕЗ КОЯТО ТОПЛОФИКАЦИЯ ГРАБИ И КРАДЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ОТ ГЪРБА НА НАРОДА. С ТАЯ ТАКСА БЪЛГАРИТЕ СА КАТО ЗАКРЕПОСТЕНИ РОБИ НА МУТРИТЕ ОТ ТЕЦ. ЗАТОВА НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА НИКОЯ ПАРТИЯ, КОЯТО ТЪРПИ ТОЗИ СКАНДАЛ. АКО ДЕПУТАТИ НЕ ОТМЕНЯТ ТАЗИ ПОЗОРНА ТАКСА ДО ЕДИН ЩЕ БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА. НАРОДЪТ ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕ.
11
7
 
18
 
! Отговори
аз преди 12 години
Единственото нещо което би могло да облекчи положението на народа е разбиване на монополите. Г-н Костов е в основата на създаването им и има сериозно прегрешение пред народа. Явно институции като регулатори и дрги са мекерета в услуга на монополите, от тях неможе да се очаква нещо смислено. Има призиви и от г-н Николов за посоката която работи да се получи нещо. Пожелавам успех в начинанието.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК КОСТОВ ЩЕ СИ "ИЗЯДЕ"ДЕЦАТА?МАЙ СА СПРЕЛИ СВОЙТЕ БЛАГОДАРНОСТИ след толкова години и при това влияние което има сЕГА!ВРЕМЕ Е др.КОСТОВ ДА ИМ ПРИПОМНИШ КОЙ ГИ СЪЗДАДЕНЕБЛАГОДАРНА *** !ТАКА СТАВА !
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станно как никой не повдига въпросът че "авторските права" всъщност са монополни и като такива са незаконни. Цената не се определя на пазарен принцип, нещо повече по своята същност авторът по дефиниция е монополист и цената би трябвало да се регулира от правителството. Има и фирми които сключват с авторите договори които и тях изкуствено ги правят монополисти. Това не е само незаконно но и наказуемо ама никой не ги разследва. Как така , например, някои телевизии купуват "изключителни" права за и