Янев не влезе в "обяснителен режим" за Васил Пашов

Комисията "Първанов-Марин" в НС ще работи и по анонимни сигнали
Обновена: 23 фев 2012 15:55 | 23 фев 2012 15:42,
48
Янев не влезе в "обяснителен режим" за Васил Пашов
Яне Янев Снимка: архив, БТА

Временната анкетна комисия, която разследва помилванията от вицепрезидента Ангел Марин и опрощаванията на дългове от президента Георги Първанов, ще може да работи по анонимни сигнали, тогава когато в тях се съдържа достатъчно фактология, която може да бъде проверена.

Комисията, в която участват депутати на мнозинството, независимият Яне Янев и един народен представител на „Синята коалиция”, ще проверява как е раздавано българско гражданство и са помилвани лица по време на двата мандата на президента Георги Първанов.

Първото заседание на временния орган съвпадна по време с пресконференцията, която Георги Първанов и Ангел Марин дадоха в НДК по същата тема. Затова освен за работата на комисията си Янев трябваше да дава обяснения и по отправените по негов адрес думи от страна на Марин и Първанов.

Пред медиите в парламента лидерът на РЗС отказа да отговори познава ли лицето Васил Пашов. По-рано днес бившият вицепрезидент Ангел Марин обяви, че Яне Янев е ходил при него, за да ходатайства за помилването на осъдения за убийство Васил Пашов от петричкото село Кърналово.

„Ще ви отговоря изключително изчерпателно за цитираното от вас лице на политическа пресконференция в централата на РЗС, тогава когато получите отговор от Първанов и Марин кое е истина - че аз съм ходатайствал и той не е уважил моето ходатайство и затова съм тръгнал срещу тях или че той е уважил моето ходатайство и е помилвал това лице”, отговори Янев.

„Няма да давам сега отговори, защото не искам да влизам в обяснителен режим”, обясни той на повторния въпрос на журналистите познава ли Васил Пашов.

Яне Янев обясни, че твърденията по него адрес от страна на Ангел Марин се оказват поредна лъжа. „Аз обаче няма да влизам в обяснителен режим и да слезна не тяхното ниво и да обяснявам как мойта секретарка се е обаждала през 2005 г. от Народното събрание на неговата секретарка, както той обясни в едно телевизионно студио. През 2005 г. аз не съм бил народен представител, а той твърдеше дори за 2004 г.”, обясни Янев. Той обясни, че ако някой има упреци към него нека да го уреди по цивилизован начин.

Още по темата
Янев коментира думите на Георги Първанов, че целта на управляващите и на Яне Янев е да покажат къде е мястото на президента, да не е говорител, балансьор, а да има чисто протоколни задължения.

„Моля експрезидентът и вицепрезидентът да се съобразяват с Конституцията на България, защото са редови български граждани, които би следвало да знаят, че България е парламентарна република. Ние в момента заседаваме, за да вземем решения по предмета на дейност на комисията. Нищо повече. Ако някой е притеснен и има гузна съвест, това е друг въпрос”, подчерта Янев.

„Ако експрезиденът Първанов иска дебат с мен, да заповяда в което и да е студио на българска медия. Аз ще отида и обещавам дебатът да бъде интересен”, посочи лидерът на РЗС.

Янев обясни, че трябва да се уважават институциите, допълни, че България е парламентарна република и не прави чест на човек, който е престоял 10 години в президентството, да има подобна риторика.

На днешното първо заседание на комисията стана ясно, че депутатите в нея ще проучат какви са практиките в останалите 26 европейски страни при помилванията и раздаване на гражданство. Ще се изискат всички становища и писмени материали и от българските институции и министерства, ангажирани с темата. Редовните заседания на комисията ще бъдат всеки вторник на обяд в сградата на Народното събрание на площад „Батенберг”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Публичен дом преди 12 години
Яне работи при нас "на повикване". Много е работлив.
41
4
 
4
 
! Отговори
комсомолче преди 12 години
Скъсай им задниците Яне!!!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
MEXMET преди 12 години
QNE QNE DA TE ......KOI TE XVANE
39
1
 
18
 
! Отговори
Гатанка преди 12 години
Рядко *** с три букви. Що е то?
38
2
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
Ако този ***. ю чете написаното за него ,би трябвало да се гръмне.*** лай..р.
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яне , та ти си по-*** от всичките ГЕРБ-ери взети заедно!Ти си Юда , продаде се за няколко сребърника!По долен политик в България не е имало!
36
1
 
15
 
! Отговори
Хасму преди 12 години
Яне, късметлия си. *** от ДПС-то вече са те забелязали.
35
1
 
13
 
! Отговори
Хасму преди 12 години
Бойче, това куче не е по телешките пържолки. Взе ми му некой по - дебел шпек, магарешки!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе този Яне и с х.й не бих го посочил.
33
1
 
6
 
! Отговори
smqx преди 12 години
SLED IZBORITE SHTE BADESH BEZRABOTEN
32
1
 
12
 
! Отговори
СОКОЛА преди 12 години
Спокойно бе джанъм..Скоро Янето ще кацне и при мен.(ДПС има нужда от еничари)
31
0
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Я да чуем сега коментарите на гербавите номенклатурчици за Янка! Кажете си мнението за него, де! Да си припомним как го плюехте допреди изборите и как той уволняваше Бойко Борисов. Както и изнасяните 'факти', че РЗС е креатура на БСП. Като са червени ***, що се съюзявате с тях? Какво ще ви попречи утре и с БСП да се съюзите, в интерес на общото ви крадене?
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ще може да работи по анонимни сигнали" А по мокри сънища на Янето ще работи ли.
29
3
 
22
 
! Отговори
Янчо преди 12 години
Яне Янев е ***, обслужва ББ и ЦЦ, защото го хранят. Занимава се с измислени овинения само и само да се злепостави Г. Първанов. Мижитуркаота Яне Янев ще бъде използван за партийни цели на герб, а след това изхвърлен. Той горкия е "мн.умен" и не разбира тези неща.
28
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ Ге.Пър. и МАРИН ДА РАЗКАЖАТ ЗА СХЕМИТЕ
27
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ге.Пър. и МАРИН ДА СИ ПРИЗНАВАТ !!!!!
26
3
 
19
 
! Отговори
Раник56 преди 12 години
Този да се скрие някъде и да умре от Срам .
25
0
 
2
 
! Отговори
izhod ima преди 12 години
na borisov treba da mo se priznae 4e uspia s po- malko glasopodavateli da postigne pove4e i ot sds i ot bsp.verno izsmuka ot ataka edna karuca predateli, posle izrita siderov i turi na stucera janka urblizanka. ako oba4e prilapa deputati ot bsp i dps togava ste stane beliata: ste ima slivane na cini, 4erveni, turci i ataki.izhodyt e edin Boiko da erestuva Ceco i Diankov za prestyplenia po sluzba i da zagrabi pod nosovete na stanishev i prvanov celoto bsp
24
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яне, ти си еталон за политическа ***.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tozi TAKA MI PADNA V O4ITE TOVA E NAI DOLNATA PODLOGA KATO 4OVESHKO SASHTESTVO NEZNAM DALI E *** ILI NE NO ZNAM 4E E NAI MIZERNIQ V MOITE O4I DO KATO PLUESHE PO BB SEGA VSE EDNO IMA *** V GAZA I SI MAL4I KATO NAEBAN PEDERAST