80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
*** цицанин 383 - и за *** не ставаш - вуниш та се не трае !!! И З Л И Ш Н И сте!!!
288
0
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 12 години
NAI MNOGO KOMENTARI IMA ZA ROMITE PO FORUMITE . DO 379 FACHIST/ TI PIRVO NAU4I KOI SI TI POSLE RASPRAVAI ISTORIATA NA ROMA ZACHTOTO I DUMI4KATA FACHIST E OT RE4NIKA NA EZIKA ROMANES TIP4O AKO ZNAECH KOLKO SI TZOSTANAL ;
287
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Мартине,- Кой им пречи да учат...- При Бай-Тодор учеха в техникуми и висши училища с предимство и тройки, а кадърни младежи с отлични оценки оставаха "среднисти"...- Богатите ***, процентно, не са по-малко от богатите българи...- 25% от младежите са безработни, но не кадът...- 12% от населението е безработно, но не краде...А, ИНАЧЕ СИ ПРАВ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ ДА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА, КАТО НОРМАЛНИ ХОРА...
286
1
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
377 не ти си увреден. Като някой е закъсал и има проблем би трябвало да му се помогне. Но не както до този момент да се наливат някакви пари, които половината изчеват по веригата, а да се научи този човек сам да си лови риба (акоо не той и е късно за него поне децата му) Както и да е.
285
1
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до373 - в индия (пакистан е отделена част от индия ) има " мангалия и цингалия" това са щати в индия ! Когато " александър РАЗБОЙНИКА " завладява индия , *** и *** тръгват след "войските" и се препитават с отпадъци и пронституция, идват в ЕВРОПА ( днешните земи на БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ ) ! *** и МНГАЛИ СА ИЗЛИШНИ !!!
284
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Единствения начин за интеграция на ромите е забрана на раждаемостта на повече от 2 деца, наливане на пари за децата да ходят на училище, държавно финансиране за придобиване на прилични (не казвам богати) битови условия и здрава пръчка за непращане на децата на училище или "насиране" на даденото им. Иначе *** ще си останат бедни и мизерни хора, ще продължат да произвеждат мизерия а и ние покрай тях ще си имаме ядове.
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марто,Тежко си увреден от комунизма... В жинота на хората нищо не се "дава"..., а се изработва..."... - На първо място не получават кой знае колко пари..."- КАТО ИМ СЕ ДАВА, ПИТАШ ЛИ ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ....???
282
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Не че са много кадърни и много стойностни де, но ако се бяха родили да кажем в Германия положението им със сигурност нямаше да е такова. Колко права имат - колкото нас. Нито повече, нито по-малко. Това с тока е също мит за оправдаване на кражбите на ток от мафията. Дали ги лови закон - еми отидете до произволен затвор за да видите 90% *** накатерени върху главите си от липса на място.
281
0
 
2
 
! Отговори
Марто преди 12 години
Много е правилно, че *** не са виновни за проблемите ни. На първо място не получават кой знае колко пари. В общия случай минимална в първите две години за майчинство на месец и после по 35 лева на месец на дете. Също така е голяма илюзия, че имат по 7 деца. Средно имат по 4 деца в ромско семейство. А дали живеят добре может еда прецените най-общо по средната продължителност на живот от 50 години и огромната смъртност. За мен ромите са едни нещастни хора, които са се родили в бедна държаава
280
0
 
2
 
! Отговори
Марто преди 12 години
371 бе 5 не са, но са сигурно 10%. Голяма част от ромите се писаха турци и поради тази причина преброяването отчете 10% турци и 5% ***. Трябва да е точно обратното.
279
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** (от гръцки αθίγγανοι, асингани 'недосегаеми', като съвременната форма е αθίγγανος) е събирателно название на няколко близки етнически групи. Те нямат държава и преобладаващо население в определени региони и са разпръснати неравномерно основно по Европа (особено на Балканите). Смята се, че са с произход от териториите на днешните държави Индия и Пакистан. Някога номади, сега са в по-голямата си част уседнали
278
0
 
2
 
! Отговори
до 371 преди 12 години
а ти си много наивен да вярваш на тази статистика след като на преброяването повече от 50% от *** са се писали като българи а не като *** ти къде живееш бе я се огледай какво става на вън от *** и по прости сметки ти *** както и ние данъкоплатците си ги носим тия на гърбовете а те си щракат с пръсти провери какво е значението на думата *** и тогава ми говори
277
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ромите са 5% от населението. Всичките расисти сте направо безумни да твърдите, че 5% от населението е причина за проблемите ви.
276
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
РИМЛЯНСКИ ЛЪЖИ..."... - .80% нямат тоалетни..."КАКВО НИ КАЗВАТЕ... - ЧЕ СИ ВЪРШАТ МЪРСОТИИТЕ ПО УЛИЦИТЕ... ЛИ...???- ИЛИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СТУДЕНТСКИ БРИГАДИ ЗА ДА ИМ КОПАЕМ ТОАЛЕТНИ...
275
0
 
0
 
! Отговори
да преди 12 години
Омразата и ГЕТАТА в които бяха натъпкани тези хора тук и по цяла Европа ги превърна ,в това което са!Друг е въпроса ,че в определени държави,не е съвсем по този начин,но у нас никой никога не е имал държавническо мислене ,.и то си се вижда!когато игнорираш проблема не го решаваш,каквото сееш това жънеш!Положението не е добро за всички!
274
1
 
0
 
! Отговори
do 351 преди 12 години
Абсолютно неграмотен коментар,.80% нямат тоалетни,какво остава за ток,който ревеш,че плащаш винаги е удобно да има кого да сочиш с пръст!Интересно ми е само ,ако ти се беше родил в тази среда какъв ли щеше да бъдеш?Щом сега(предполагайки ,че си ползвал всички нормални условия и блага )си станал това ,което си,..хайде давайте с минусите!:)
273
1
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯЧл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
272
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ ГЕРБ ПЪРВИ ДА ПОЧНАТ ИНТЕГРАЦИЯТА...- ВСИЧКИ ГЕРБЕРСКИ ДЕПУТАТИ ДА ОСИНОВЯТ ПО ДВЕ ЧАВЕТА..., И ОТ ЗАПЛАТИТЕ И БЕЗОТЧЕТНИТЕ ИМ ПАРИ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ДА ОСНОВАТ И ФИНАНСИРАТ "ФОНД ЗА ИНТЕГРАЦИЯ"...
271
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво сега и за с**нето им ли да мисля?
270
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 12 години
Депутатите да си спомнят прословутия *** блок в Ямбол и да се замислят, дали интеграцията е възможна.