80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
13
 
! Отговори
wasd преди 12 години
Да ги интегрират по сапунерките. Докато гласувате за чутурата все ще има интеграции
248
0
 
21
 
! Отговори
Mk преди 12 години
"12,6% от ромите са инвалиди"Пак са налазили някоя вратичка в закона
247
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
333По ония времена, всички бяхме равни роби на другарите.
246
0
 
17
 
! Отговори
до 325 преди 12 години
Не защитавам комунистите,ама аз съм от това поколение,което поживя малко по онова време и искам да ти кажа,че тогава проблем с ромите нямаше.Тези които работеха си бяха добре,а тези които не,бяха наврени в на кучето г..а.Така,че не комунистите са виновни ами ние,че ги оставяме да си правят каквото си искат.Говоря за правителствени и неправителствени организации,които цоцат *** за това.
245
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
331Лапай бахура и се потапяй.
244
2
 
2
 
! Отговори
за 328 преди 12 години
Никой не те пита каква представа имаш бе,обяснява ти се на какво приличаш и какъв си, "... зад гърба ти 'добър ден' и..."сега дали ще се сетиш *** нещастен ?
243
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
329:)) Не си го изкарвай на хора, които нямат твоите проблеми. Не сме ти виновни за нищо, както и *** не са ти виновни за това, че си дефинитивно 'грешка на природата'.
242
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
324Нямам представа. Аз нямам такива познания.
241
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да работят , ДА си произвеждат Храната - това е единствената интеграция, около София земята пустее да не говорим за провинцията- картофи , лук , царевица и т.н. , а не да ми се мотат по улиците с една метла и да дигат прах.
240
0
 
4
 
! Отговори
Расист преди 12 години
***
239
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
319Не, аз съм учтивия лос, който след 2 мин ще ти каже зад гърба ти 'добър ден' и ще те оноди съвсем учтиво.
238
0
 
6
 
! Отговори
до 308 преди 12 години
Прав си на 100% !"Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че човешките раси имат физиологични особености и ярко изразени характеристики, които предопределят тяхната култура и способности."*** се имат за по -висши от нас и смятат ,че трябва да ги храним и да им слугуваме. Още малки им казват ,че ние ги мразим ,затова те трябва да ни мразят два пъти повече. Точно това е основната причина да не се интегрират!
237
0
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
*** правят деца заради детските които им плаща държавата и започват да раждат още на 12-13 години . Единствен Волен Сидеров имаше идея да криминализира брачното съжителство с малолетни и непълнолетни, като им спре детските и други соц. помощи, тъй като е невъзможно всички *** с малки "булки" да се вкарат в затвора. По целия свят сексът с малолетни е престъпление ,единствено в Бг е нещо обичайно, защото всяко правителство толерира *** за да не ги изгуби като гласоподаватели.
236
0
 
4
 
! Отговори
за 309 преди 12 години
Ти да не си този от снимката бе,налъм ?
235
0
 
5
 
! Отговори
Радко Злорадко преди 12 години
"При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди."Това ме кара да се усмихна. Този процент ще се увеличава :)
234
0
 
2
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Тези не могат да се интегрират но ,може да им помогнем да се интерферират.
233
0
 
3
 
! Отговори
АЗЪ преди 12 години
Е тая новина направо къртиии , дали трябва да ме интересува дали аборигените имат *** или не???
232
0
 
0
 
! Отговори
Гъзар Бахуроглу преди 12 години
С всеки изминат ден ситуацията около Иран става все по-напрегната. Подготовката за военна операция е очевидна - в района на Персийския залив пристигат непрекъснато нови сили на САЩ и техните съюзници. Според израелски данни, към март там ще се намират до 100 хиляди военослужещи. Иранската страна провежда мащабни военни маневри, отработвайки защита на ядрените обекти и морската граница.Нееднозначната ситуация около ядрената програма на Иран е една от главните причини за усложнение на отношенията на Ислямската Република със страните на Запада. Техеран отказа на делегацията на Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ) обещаното посещение на ядрени обекти. На този фон неотдавнашното писмо на Техеран за готовност да възобнови преговорите със шесторката изглежда като опит за печелене на време.
231
0
 
2
 
! Отговори
от 298 до Лунатик преди 12 години
Ние сами се унищожаваме, има една много мъдра мисъл, "че каквото сам си направиш никой не може да ти го стори". На българите "чипа" на мислене ни е доста сбъркан. А колкото до причините те са много. Доказано, че за безплодие основната е стреса. А какво го причинява-също много причини. Най-бедната държава с най-ниския стандарт на живот, с най-високите цени. Това обяснява мноооого неща и вече от тук нататък е въпрос на много анализи, просто няма да ми стигне времето да пиша. Бъди жив и здрав !
230
0
 
0
 
! Отговори
Седефчо преди 12 години
Другари, много обичам форумните другари! Единственото нещо, което напоследък ме тревожи, са едни неща, които прочетох наскоро, а там пишеше, че САЩ и ЦРУ харесват Путин, а и той ги харесва ... !Какво да правим, другари?????!! Излиза, че и САЩ са ни другари ?!