Костов: Забрана за прехвърляне на партийни субсидии

Лидерът на ДСБ иска да се премахне обявяването на принадлежност
8 мар 2012 19:42,
33
Костов: Забрана за прехвърляне на партийни субсидии
Снимка: БТА

Да се забрани изваждането на партийна субсидия от една партия или коалиция и прехвърлянето й в друга, иска лидерът на ДСБ Иван Костов. Днес той внесе тази промяна в Закона за политическите промени.

Костов настоява да бъде премахнато понятието „независими народни представители, обявили принадлежност”. Ако промяната бъде приета, субсидията ще може да се преразпределя само между отделните партии в коалиция, но не и да бъде превеждана на партия извън нея.

„Става въпрос за народни представители, избрани от коалицията, с нейната листа, които казват „аз съм представител от еди-коя си партия, преведете там парите”. Но те не са независими, защото са от коалицията. Т.е. отпада сегашния крайно съмнителен смисъл на термина „хем независим народен представител, хем обявил принадлежност към”, обясни идеята си Костов.

„Никой народен представител не може да бъде спрян да си промени предпочитанията. Може да отиде и да подкрепи друга парламентарна група, това става и по света, става дори в страна с няколко века демокрация като Великобритания. В този смисъл не е това целта на този текст, а премахването на вашите и обществените съмнения, че това става за пари, т.е. че това е политическа корупция”, добави той.

Вчера парламентът отхвърли с мнозинство промени в закона за политическите партии, внесени от Синята коалиция, с които се предлагаше да отпадне възможността държавната субсидия за партиите да следва депутата.

Съпредседателят на дясното обединение Иван Костов и лидерът на „Атака” Волен Сидеров обявиха, че сегашният текст всъщност се тълкува повратно, защото се отнася за разпределението на субсидията в рамките на коалициите.

Социалистите подкрепиха идеята и изразиха готовност да върнат парите, преведени им заради декларирана към тях принадлежност. Единствен от ГЕРБ се изказа Лъчезар Иванов, който припомни, че тъкмо по времето на тройната коалиция е приет спорния текст, за да се отцепят хора от „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 12 години
Както винаги Костов е много прав. Той е най-свестния политик в България за последните 20 години.
26
3
 
0
 
! Отговори
да без преди 12 години
субсидия е верния път !!!! но питам аз -ЗАЩО ПРЕДАТЕЛЯ ИВАН КОСТОВ Е НА СВОБОДА ????????
25
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
ЗАБРАНА НА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ! ТОВА ИСКАМ АЗ. ДА ВИ ВИДИМ ТОГАВА КОЛКО СТЕ ЕРБАП.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направете Референдум с 4 въпроса: 1.Колко да е мин.заплата/400,500,700,990,1900/?......................................................2.Да бъде ли безплатен тока и парното /Да,Не/?......................................................3.Да се направи ли безплатен градския транспорт/Да,Не/?......................................................4.Да върнем ли пак изходните визи с 50 евро такса /Да,Не/?
23
3
 
2
 
! Отговори
canaris преди 12 години
Допълнение към 20Да не се разрешава на така наречените "народни" представители да се кандидатират за депутати за повече от два последователни мандата че то бая индивиди пуснаха корени в партийното - пардон народно събрание.
22
7
 
1
 
! Отговори
дядо Боцко преди 12 години
Този пък какво се напъва ,като няма да го има в следващия парламент?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забрана на партиите и професионално правителство със закон.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Субсидиите да се забранят а взетите да се върнат!
19
3
 
3
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 12 години
Направете Референдум с 4 въпроса: 1.Колко да са депутатите/20,60,120,160,240,500/?.........................................................2.Да се дават ли държавни бонуси/Да,Не/?.........................................................3.Да се дават ли детски надбавки след 3 деца/Да,Не/?.........................................................4.Да отпадне ли двойното гражданство/Да,Не/?
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само парите са важни в този случай. Ако депутат избран с листата на една партия изведнъж реши, че тя не му допада, веднага трябва да напуска парламента и на негово място да влиза следващия. Да лъжеш избирателите е предателство и никакви пари не трябва да следват предателя. В България все още се гласува за партия, а не за дадено тлъсто лице. Ако не се гласуваше за партия много политици нямаше да са помирисали парламент, нито пък щяха да видят внимание от страна на медиите.
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
върни парите на народа , крадецо!
16
2
 
2
 
! Отговори
ry преди 12 години
gd
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политика Костов още дълги години ще мъчи съвестите на продажните души, защото има достатъчно честни българи, които го подкрепят
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грешка на Борисов бе, че НЕ направи коалиция с Костов през 2009г. ! Това беше ВТОРИЯТ ШАНС на страната за навлизане в нормалният коловоз на развитие! Сега ще берем плодовете от високомерието и нарцисизма на ГЕРБ, ще гледаме как още и още се опразват джобовете ни и как заминават децата ни, защото всичко, което Костов говори е простата истина, втора криза ще има!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ и БСП са най-отвратителните шайки управлявали някога по тези географски ширини!
12
3
 
9
 
! Отговори
бау преди 12 години
Затова който влезе в политиката става богат.Те си сложили и тука бонуси.Парите са причина да поникнат над 100 партии в б.г.на колко милиона народ-6мил.от тях като махнеш децата до18годстават около5мил.МНОГО СА АЛЧНИ БЪЛГАРИТЕ НО В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКИ СА СМЪРТНИ.
11
8
 
11
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Хей,младите,РАЗКАРАЙТЕ ГИ!ВРЕДНИ СА ЗА ВАС И ДЕЦАТА ВИ!Никакви партии,никакви субсидии!Пълна забрана!Единствената им работа е да крадът с газът си!Пасмина измекярска!
10
4
 
15
 
! Отговори
капитан овчевиден преди 12 години
В БСП - отрочета на дс и комунизма. В ДПС - отрочета на дс и комунизма . В ГЕРБ отрочета на ДС и комунизма , в АТАКА - отрочета на ДС и комунизма.Вие *** ли сте ,че от както ви чета ( година и нещо ) все едни и същи коментари правите , псувате на комунисти ?ВИЕ пичове сте ИНТЕЛИГЕНТНО атрофирали.
9
5
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Всяка партия да се издържа от членски внос ,а не от бедния пенсионер,болното дете, работещия българин .Колко милиони източват с тия субсидии за партии?Много сте на клона ще се прекърши както при гърците....
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, *** той Лъчо Муфтата бил жив!