Попова обеща прозрачност: Прошка е веднъж годишно!

Новата комисия вече е стартирала с 80 отказа
8 мар 2012 20:50,
24
Попова обеща прозрачност: Прошка е веднъж годишно!
Ива Пушкарова и Маргарита Попова. Снимка: БТА

Вицепрезидентът Маргарита Попова обеща прозрачност при отделните случаи на помилване. Тя заяви, че няма престъпления, за които никога не би помилвала.

„Помилването е акт на милост, акт на великодушие от страна на държавния глава, като се съблюдава балансът и правилата за справедливост, каза тя на пресконференция, на която представи членовете на новата Комисия по помилването, която работи от 23 февруари.

Вицепрезидентът посочи, че към момента има около 380 молби общо. 130 са заварени от предишната комисия. До вчера е имало около 80 решени преписки,  за всички се е произнесла с отказ от помилване.

Най-много молби за помилване има от местата за лишаване от свобода в София, Стара Загора, Ловеч и Пазарджик.

Още по темата

540 досиета са разгледали от предишните два мандата. Анализирана е работата на предишната комисия и е изготвен анализ, който ще бъде оповестен идните дни.

"Помилването е вътрешно опрощение на човека. Опрощаване не се дава често и затова празникът Прошка е един път в календарната година. Опрощаването се прави внимателно с оценка съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото", коментира Маргарита Попова.

Вицепрезидентът заяви, че активно ще искат съгласие от страна на молещите за помилване да бъдат обявявани личните им данни, когато има издаден указ за тяхното помилване.

„Не беше хубаво, че работата на предишните комисии е била забулена в тайнственост. Жалко, че не е имало по-голяма откритост”, коментира тя.  В състава на новата Комисия по помилването са Ива Пушкарова - преподавател по наказателно и международно наказателно право и председател на комисията. Членове са Юлия Бояджиева - дългогодишен криминолог, проф. Снежана Начева - преподавател и учен, д-р Владимир Велинов - съдебен психиатър, Петя Тянкова е член на ротационен принцип. На всеки 6 месеца един от членовете ще се сменя.

„Дали ще се съобразявам с решенията на Комисията, вътрешният ми глас на професионалист ми казва, че много уважавам членовете, които ще участват и знам, че няма как да не се съобразя с техните решения. Президентът не е задължен да се съобразява с решенията на комисията. Становищата и решенията на комисията не са задължителни за президента”, посочи Попова.

Комисията ще се отчита всеки месец за работата си през предходния чрез страницата на президентската институция.

След избухването на скандала с помилванията Ангел Марин обяви, че за двата си мандата от 2002 до 2012 г. е помилвал 533 души и не уважил молбите на други 7900 осъдени.

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души. Той беше обвинен в непрозрачност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
посеидон преди 12 години
Пушкарова ми прилича на опаковка от шоколадче кума лиса преди 90-та година
18
0
 
0
 
! Отговори
xyz-anonimen преди 12 години
Kogato edna jena osven,4e e na4alnik e i grozna -tova ozna4ava,4e tq osven,4e e prokleta,tq e i kompleksarka!I si go izkarva na majete okolo neq!Takiva jeni sa vredni za ob6testvoto i Vselenata!!
17
0
 
0
 
! Отговори
УЖАСНО Е .... преди 12 години
ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ МАЗНЯГИТЕ
16
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
Един достоен Българин каза истината в очите на управляващите.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Госпожата е от Велинград, където има повече помаци (за съжаление) от родния град на президента ни.
14
2
 
1
 
! Отговори
mangustan преди 12 години
машшаллакво и е на външния вид? това, че не си боядисва косата ли?дай да сложим някоя чалгаджийка?
13
0
 
1
 
! Отговори
boje преди 12 години
taq po mladata vse edno nesto e hapala,taka neadekvatno gleda. e zatova sme na tova deredje
12
1
 
4
 
! Отговори
tikvon4o преди 12 години
fani ednata,udari drugata,potres
11
0
 
2
 
! Отговори
egasi преди 12 години
taq mladata na nisto ne prili4a,za nisto ne stava,egati ujasa,kak ne gi e sram,i ot goze po grozni
10
4
 
12
 
! Отговори
машшалла . преди 12 години
попова има крайно неприятен външен вид и не е за този , иначе представителен държавен пост. българите не искаме да ни се смеят заради този смешен вид на вицката .
9
2
 
9
 
! Отговори
всичко против ! преди 12 години
Накратко сме против ДОКАЗАНО НЕГЛИЖИРАНИЯ външен вид на вице-президентката на нашата страна.Тази личност - типичен образ на "бивша" комсомолка , точно толкова сресана и припряна.костеливо лице, костеливи ръце, дрезгав глас. А май няма време и за зъболекар ?!? Откъде накъде ще имаме точно такова лице за представителка на нашата нация . Отправяме рязък протест !В крайна сметка едно такова лице е длъжно да се появява "ин пъблик" "комилфо".Точно това НЕ УСПЯВА!
8
4
 
12
 
! Отговори
виготура преди 12 години
Не знам кой и е казал на Попова, че тоя сив убит цвят на кофа за *** е модерен и стилен, но е крайно време нещо да направи за външния си вид, за да не ставаме за смях с нея.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
боядисай си косата че не моим те гледа вече
6
0
 
14
 
! Отговори
Вуце преди 12 години
За кокошка нема прошка,за милиони-нема закони.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като я гледам тая - бая злобничка изглежда. И въобще не дава вид да бъде подчинена на Плевнелиев, а тя МУ Е подчинена. Въобще според мене това бабе има по големи таша.ци от оня вечно и тъпашки захилен охльо Плевнелиев. Просто Плевнелиев го насадиха на пачи яйца - премиера му заповядва, вицето му не го бръсне за слива, даже жена му не го бръсне за слива. Въобще имали ли сме по-смешен президент от Р.Плвенелиев? Момчето си е мениджърче, ние го турихме да бъде национален лидер. Мдъ..шъ бъде.
4
1
 
17
 
! Отговори
ТИКВЕНИК С ЛУК преди 12 години
С нетърпение очаквам молбите за помилване на ББ, ЦвЦв и компания, написани от килия, съседна на килията на Куйович.
3
0
 
17
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Не трябва да има...помилване за изнасилвачи на деца и жени,за педофили и убийци.Ако има,значи се...подигравате с техните...жертви.
2
0
 
19
 
! Отговори
С преди 12 години
Росенчо е послушно момче прощава повече от един път
1
0
 
18
 
! Отговори
До изедниците преди 12 години
Без такове няма да се разберем.Докато народа протестира вие сте по зимните курорти и се радвате на мафиотските комплекси.Не е важно как си живял-важно е как ще умреш....