Цветанов скочи на Станишев за лобистки скандал в Австрия

"Комисия да разследва скандала с Петер Хохегер"
Обновена: 12 мар 2012 19:43 | 12 мар 2012 19:43,
419
Цветанов скочи на Станишев за лобистки скандал в Австрия
Цветан Цветанов иска анкетна комисия по случая. Снимка: архив, БТА

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова депутатите да създадат парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

На пресконференция във Велико Търново вицепремиерът заяви, че в Брюксел бил информиран за доклад на анкетна комисия в австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев било цитирано в крайно неприятна светлина.

Цветан Цветанов поясни, че според доклада през периода 2007-2008 г. на фирма на австрийския лобист от тогавашното българското правителство били изплатени 1.5 млн.евро, част от които се върнали в PR агенция на близката на Станишев Моника Янова ( по известна като Йосифова, от която бившият премиер има дете - бел.ред.).

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС.

Целта е да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България, съобщи миналата седмица вестник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар.

В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му.

Австрийският "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер, еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Цветанов бил потресен от това, което е чул в Брюксел само преди два дни. Бил е запознат с данни за корупционни схеми и начините за купуване на политически имидж от предишните управляващи.

"Цитира се за машинации, преводи, които са направени от страната към този лобист и от там преводи, които са правени към Моника", възмути се днес Цветан Цветанов.

Той обясни, че лобистът, на който са превеждани пари, се разследва в австрийския парламент.

"Тук специално се обръщам към Иван Костов, който е голям радетел на истината - нека да видим дали ще инициират правеното на една анкетна комисия, но не алтернативни, да направим една анкетна комисия, за да видим как и по какъв начин са превеждани тези суми, как и по какъв начин те са усвоявали и какъв е приносът за държавата при превеждането на тези средства", призова МВР шефът.

По думите на Цветанов това са нещата, които са създавали реалните проблеми за държавата ни.

"Това не е ли конфликт на интереси и някой правил ли си е някога равносметка колко са парите, които са минали през Моника Йосифова - не, а и няма да може да я направите сигурно", заключи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
1
 
! Отговори
H2O преди 12 години
Какво става в тая държава?Потресена съм. Тая лакомия ще избие нанякъде, но господ да ги накаже както трябва
337
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na vsichki vi ,vi triabva edna kirka lopata i v belene na atomnata kreteniii.
336
5
 
3
 
! Отговори
Пак Пръдни преди 12 години
ГЕРБ се ***, гепиха резерва от 4 000 000 000, а Цветанов пърди в посока Станишев и вика "Вижте от там смърди". То че от там смърди е верно, но доста по-слабо отколкото от ГЕРБ - най-големите *** и ***, които България е виждала досега.
335
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОКАТО НАРОДА БЛЕЕ ТЕЗИ МАСКАРИ СИ ПРАВЯТ МИЛИОНИТЕ А НА ЗАСПИТЕ - НОВИ 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВСИЧКО!
334
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
100 000 евро срещу 120 000 000 дмс-та.......
333
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-нагъл човек не познавам! А как купи апартаментите бе Цвъко!
332
6
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Маневра за отклоняване на вниманието на обществото.
331
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
той като един министър на вътрешните работи, най-малкото би трябвало добре да знае, че хвърлянето на каквито и да е приказки без покритие из публичното пространство не е нищо повече от махленска клюка - ако има някакви доказателства, не да приказва, ами да действа, ако няма, значи си е най-обикновен *** махленски клюкар, нищо че се води министър...
330
6
 
8
 
! Отговори
До 395 преди 12 години
***, грабунгер, това е интерпретация на думите на Цървулко Цветанов, всички други са виновни и те са крали, затова и ние-крадем, но нас не гледайте, а разследвайте предишните. За всеки наш показан гаф или кражба, ще отмъщаваме с информацийка за предишните. Ние крадем, но вижте, те също са крали.
329
6
 
4
 
! Отговори
Мдааа 406 преди 12 години
Кутев е нямал много време, дал им е един коментар с главна дума "апартаменти" и това дъвчат цял де ,***. От партизани толкова
328
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това за пореден път си звучи откровено като "те крадяха, а ние да не сме по-лоши ? и ние ще покрадем, вие хокайте онея предните, нас ни оставете да си крадем на спокойствие" за справка - масовото оапартаментяване на герберската върхушка, явлението "бонус след бонус", щото сме велики и всякакви подобни
327
8
 
4
 
! Отговори
до 405 преди 12 години
мноо изтъркана плоча ве, не ви ли дадоха написани коментарите от позитано, всички като папагали едно и също ,тъпо и сиво
326
6
 
14
 
! Отговори
Гено преди 12 години
Цветанов в ролята на морален съдник, най-малко е смешен. Не сме забравили цирка, който организира , за да изкара 6-те си апартамента законни. Не повярвахме на обясненията му, бяха съшити с бели конци, но най-грозно в представлението беше цинизма да натопи тъста и тъщата в далаверата.
325
1
 
9
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Било,каквото било,всички крадохме.Така казваха комунистите в началото на прехода.После на кражбите казваха "източване"а на източвачите ,че били" хитри".И Станишев ще мине метър защото не е крал, а е "източвал" и е "хитър"...
324
4
 
4
 
! Отговори
Къде е преди 12 години
Сергей бе, и Сергей и телевизиите мъльчат като червени д---та,нито една ТВ не загатна даже за това хе хе, после не били слугинаж
323
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Един истински случай,разказан от мой приятел:Във влака за пътуване на запад пътуват един евреин и българин.В приятелски разговор българинът му казал, че си е скрил 300$ за пренасяне. Когато идва митничаря, евреина издава българина за 300-те скрити долара и те са взети от митничаря.Българинът е бесен на евреина,но след като преминават границата той му подарява 500 долара, като му казва, че благодарение на него е пренесъл 100000.
322
1
 
7
 
! Отговори
demos преди 12 години
Ай,ай,много засмърдя на WC.Моля не бъркайте по на дълбоко че ще има нужда за противогаз.
321
5
 
8
 
! Отговори
голяма част преди 12 години
от редовите БСПарци ще гласуваат за ГЕРБ, като протестен вот срещу мизерната си партия, предимно млади и образовани хора. Както казва Т.Дончева, членската маса на БКП ще остане между 60-90 години.
320
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сергей бъркал в меда
319
5
 
4
 
! Отговори
другаря Кутев преди 12 години
е провел оперативката и директивата е дадена,дращете позитанци, тренирайте, че ви чака дращене още един мандат.Колкото воят ви е силен толкова сте жални и едно нищо на този етап, президент ,нямате, правителство, нямате, парламент ,малцинство т.е. комунагите са едно нищо и вият на умряло.