Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има

Борисов иска още един блок на „Козлодуй“ без АЕЦ „Белене“
16 мар 2012 18:30, Красимир Ангелов
136
Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има
Според Росен Плевнелиев не може да има референдум "за" или "против" АЕЦ Белене. Снимка: БТА

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности.

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.

Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ "Белене”q той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против, посочи той.

Поводът за коментара му стана изявлението на премиера от тази сутрин пред БНТ, където Борисов обяви, че ще поиска от държавния глава референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" и  шистовия газ.

Без да даде категоричен отговор министър-председателят изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй.

Още по темата

След срещата с президента премиерът Бойко Борисов отново заяви, че към днешна дата не му е предоставена никаква писмена информация от консултанта за АЕЦ "Белене" - HSBC, защото те не са завършили дейността си.

По думите на лидера на ГЕРБ обаче каквото и да кажат от банката, само българо-руска централа няма да се строи, без да се диверсифицира проектът.

"До този момент те не са ни предложили диверсификация на проекта - нито за купуване на ядреното гориво от трета страна, нито към съответно акционерство", каза още Борисов

"Към днешна дата по проекта за АЕЦ "Белене" от парите на българския данъкоплатец са похарчени 1 млрд. и 380 млн. лева", повтори думите си от сутринта Борисов и добави, че този, който зачеркне проекта "Белене", трябва да обясни на хората къде и защо потъват тези пари.

Премиерът изтъкна, че се водят две съдебни дела с руската страна - в Париж и в Женева. Борисов посочи още, че две трети от първия реактор са вече платени от българския данъкоплатец.

Системите в него са германски - на "Сименс", и френски - на "Арева". „Тези фирми, едни от най-големите в света, си искат парите“, посочи министър-председателят.

"Засега имаме две трети произведен реактор, който стои там и в един момент ще ми го правят с панделка и ще кажат "или си го взимай, или го даваме на турците", които имат подписани за четири такива реактора", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
8
 
! Отговори
Ядро преди 12 години
Плевня,заклевам се никога не съм чел по-*** коментари , било то и от лебедиращи прелетни...слушайте, интересувайте се и четете , за да не се излагате и коментирайте . Както се казва- зад всеки цвят е скрита лавина от емоции... Останалото оставям на вас - Велики умове на безрасъдната нецеленасочена агресия , отнасяща по задължение плитките ви умове, с целенасоченост -> безчуственно неориентирано ходене по мъките към изграждането на нестабилните ви плитки и тотално объркани усещания... Дори и к
84
11
 
4
 
! Отговори
до 99 от "басту преди 12 години
Ми ходих в Индия бе мушмурок :)))Бива ли да сте толкова *** цоцитата :)))На вас ако руснак изнасили майките ви - вие банкет ще направите :)))На БСП не й ли свършиха парите да плаща на такива *** като вас, дето две приказки не могат да вържат :D
83
12
 
6
 
! Отговори
КАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ.... преди 12 години
...КАКВИ 5-лв.,КАКВИ ГЛУПОСТИ---???КАКВО РАЗБИРА БАБА КЪНА ОТ с.ДОЛНО *** ОТ ШИСТОВ ГАЗ И ...ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА....???!!!!ТАКИВА РЕФЕРЕНДУМИ....ЩЕ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА *** ОТ БКП/бсп , ДА СЕ РАЗВИХРЯТ С ЛЪЖИТЕ СИ И МАНИПУЛАЦИИТЕ.....!!!ТУКА ИМАТ ДУМАТА ЕКСПЕРТИТЕ ...НО ,НЕ ТЕЗИ ОТ ....СОРБОНАТА НА МОСКВА И КПССС...!!!НЕ НАМ ,НЕ НАМ.......НЕ НИ МИНАВАТ ТИЯ НОМЕРЦА...!!!!!!!!
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 96Абе *** що не кажеш с какви реактори ще е френската централа ако изобщо знаеш как да намериш нета кой реактори са с мощност от 1500 мегавата ?ЗА ТАКЪВ КАТО ТЕБ САМО РЕАКТОРИ ОТ ФУКУШИМА ПОНЕ СА АМЕРИКАНСКИ ЩЕ ТИ ХАРЕСАТ.
81
3
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
къде да я прочета тази статия информиран ? )
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудна идея диверсификация на АЕЦ Белене от едни електроника от втори гориво от трети реактор и буламач или миш маш не е ясно.СЕГА ДО ОНИЯ ДЕТО САМО СИ МИСЛЯТ ЗА АТОМНА РУСКА МАФИЯ ЗЕЛЕНЧУЦИ ТАКИВА Я ОТГОВОРЕТЕ КОЯ ДРУГА СТРАНА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ИМА диверсификация на това което произвежда и експлоатира ?
79
12
 
4
 
! Отговори
до 94 от 73 :) преди 12 години
Не съм промит, а информиран мозък :)За разлика от теб и другарчетата ти русофилчета :)))Е на - чети тука - нищо, че не е от съветски източник ;)Барем вденеш как искат да ни го сложат БСП, Овчо и руснаците..В Джайтапур, Индия, в щата Махаращра се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания Арева, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената около 9,3 млрд. долара, по курса от 21 април 6,4 млрд. евро.Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности два реактора от по 1000 мегавата, тоест 2 гигавата.
78
4
 
6
 
! Отговори
hes преди 12 години
И как иска ядрената мафия да формулира въпроса за референдума? Може би "Искате да сте бедни /А/ или да имате АЕЦ Белене и да почивате в Три майл айлънд?/Б/"
77
0
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
къде е тази аец с цена 5 пъти по малко ? ти промит мозък ли си ? дай да видя къде го пише това !
76
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Веднъж в живота си Станишев е вечерял със западен министър, но не си спомня нищо... - а после Борисов бил ***...А да е честито на Диария Сергеевна първия милион!!!...
75
0
 
1
 
! Отговори
tov преди 12 години
gledam mqza na zet mi ,odral mu e kojata
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изключи се от електромера бе стига си пищял карай на ***.
73
2
 
3
 
! Отговори
тоя преди 12 години
имитира жестове - еееее учи се !неприятна кукла иначе е . бах маууу
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президента вече влезе вече в час,като *** на Тиквата!Каквото каже "Кръстника"!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А , че откога конституцията на РБ има значение за кръвопийците ?
70
1
 
17
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Еврейския съюз не разрешава руска АЕЦ...80%от решенията на всяка държава се взимат от тях,надявам се в скоро време европейския народ да реагира защото на всички започна да ни писва.
69
8
 
3
 
! Отговори
пфф преди 12 години
***, я ни обясни точно какво друго можем да внасяме от руша, освен газ и нефт...ВОДКА ли! Я се успокой бе , пергиш, *** РУсиа само добива и изпраща, тук там се мъчи да произведе някоя лада , ама и това не и се отдава! беш
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Против президента Плевнелиев плюе само един платен драскач под много различни имена,а против Станишев и Гоце е цяла България.
67
0
 
5
 
! Отговори
Чобан Петко преди 12 години
Много ясно, че не може да има референдум.А, че голяма част от писачите във форумите са платени, спор няма!!
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ ДНЕС БГ. КЪДЕ ГО СКРИХТЕ ОНЯ ЧЕРВЕЙ...КРАДЕЦА СТАНИШЕВ...ПРЕСТЪПНИКА....МАФИОТА.