Новият здравен министър ще търси баланса между лекари и пациенти

Имам амбицията да успея, каза Десислава Атанасова
Обновена: 17 мар 2012 17:36 | 17 мар 2012 17:28,
182
Новият здравен министър ще търси баланса между лекари и пациенти
Десислава Атанасова Снимка: Impact Press Group

Новият здравен министър Десислава Атанасова отказа да оцени работата на своя предшественик д-р Стефан Константинов. Тя изтъкна обаче пред bTV, че това е направил премиерът, който преди дни коментира бившия си кадър като човек, който се движи след събитията и позволява друг „да му вади горещите картофи”.

Атанасова все пак си позволи да открои вината на сменения министър. „Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.
 
Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписват от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.
 
В пика на скандала бившият вече министър отбеляза, че не подава оставка, за да не признае победата на „всички хора, които през годините са изградили в здравеопазването една чудесна мрежичка за източване на пари”. После поиска подкрепата на ГЕРБ.
 
Политическите му партньори обаче не протегнаха ръка за помощ – заради конкретните законодателни мерки, които предложил пред здравната комисия в парламента, чийто председател бе Десислава Атанасова."Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите”, обеща новото назначение в кабинета „Борисов”.
Още по темата
 „Тежката артилерия на ГЕРБ”, както самата Атанасова се определи, заяви, че не се чувствала „хвърлена на кучетата” заради проблемите в сектора, тъй като все някой трябвало да поеме политическата отговорност.
 
Още непрекрачила прага на здравното министерство, тя даде заявка за високи амбиции: „Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър”.
 
По думите й в предложението на премиера за поста нямало нищо драматично. Тя обаче не приела от раз, малко по-късно отговорила, че е съгласна.
 
Атанасова изтъкна, че юридическото й образование ще е в неин плюс, тъй като ще работи за законодателни промени. Една от основните й цели е да даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички продукти.
 
В работата си тя заяви, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор и който беше определен като „близък” на бившите вече заместник-министър Гергана Павлова и директор на касата Нели Нешева. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Десислава Атанасова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
Пейчо преди 11 години
досега какво е направила, злоупотребите продължават , да слагат честни хора, не ми изглежда честен човек
146
0
 
1
 
! Отговори
Константин Докторов преди 12 години
Тежката *** артилерия на ГЕРБ!
145
0
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Тая взе да кове имидж, хрупайки от трупа на Константинов. Да ни е честит новият министър на Здравепогазването.
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
адвокатите винаги търсят компромис, а истината е някъде там...не съм чул, не съм видял, отричам всичко...
143
0
 
6
 
! Отговори
попа преди 12 години
За съжаление това маце ще си остане само с амбицията. Отпърво, има правна диплома от Куртово Конаре, второ - никога не е стигала в проф.квалификация по-далеч от изпита за правоспособност, (нормално...) който го дават на ВСЕКИ-в противен случай щеше да знае,че не е редно в ефир да обвинява безпочвено други хора-за тая работа си има прокуратура. Трето, не осъзнава, че такива като нея от прованса ги ползват за бушони за по 6 месеца-тя няма да приеме и ЕДНА наредба и ще изчезне в небитието.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да намалим драстично болните ,те тва ви прави ,,УСПЕЛИ,,
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най после си признаха. Извадиха тежката артилерия и ще ни довършат скоро ,скоро.Тъй де ,какви са тези темпове , по 50...60 бабички да се възнасят на ден.Трябва темпо.Така не след не много време ще останат само управляващи приближени ,любовници и т.н.Като си сметнат заплатите и бонусите и България ще надмине и Люксембург по доходи....
140
0
 
10
 
! Отговори
Болен покрай Здравно преди 12 години
"Имам амбицията да успея, каза Десислава Атанасова"Маце, това само с амбиция не става! Поне не на такъв пост!А това че си от ГЕРБ, и то от основателите-активисти, ти личи отдалече - излъчваш амбиция, амбиция, амбиция, а освен това безотговорност и лекомислие плюс недостатъчност в интелекта!
139
1
 
4
 
! Отговори
,,,,, преди 12 години
Тази кака е тежката кавалерия,не разбра ли ?Сега ще чакаме ,голям напън-малка п.........!
138
0
 
4
 
! Отговори
надявайте се преди 12 години
но за жалост надежди отправени към политици са мъртвородени и безсмислени !!! А тази кака щом е там не е цвете за мирисане ...........................така ,че .
137
0
 
2
 
! Отговори
СМАЯН преди 12 години
Като и гледах изказването по канал 3 - ми е ясна,що за тежка артилерия е/за каквато тя самата се вижда/.Тежко и горко на българите.Ами Константинов бе светлинни години над нейния интелект.Не коментирам,не чух,не видях-по какво ли ми прилича на една нейна предшественичка.
136
1
 
4
 
! Отговори
няма истинско здраве преди 12 години
В България няма истинско здравеопазване. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
135
1
 
13
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
"Девойката от снимката притежава дискретния чар на погребална агентка!" Не случайно ... все още се чудя как още сме живи, но явно вървим към края на пътя си и е време здравната политика да се поеме от "погребален агент". А иначе е любовница на един висш полицай - депутат ;) Айде със здраве.....
134
0
 
7
 
! Отговори
дискретния чар преди 12 години
Девойката от снимката притежава дискретния чар на погребална агентка!
133
0
 
4
 
! Отговори
няма кавалерия преди 12 години
Фатката е, че при гербавите неможеш да отличиш тежката от леката кавалерия. И ако се вгледаш по-внимателно, ще видиш, че изобщо няма кавалерия, а всички са кашици, пардон, пешки, на пожарникаря!
132
0
 
6
 
! Отговори
НЕКАДЪРНИТЕ ГЕРБ преди 12 години
"ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ" НА "ЛЕКАТА КАВАЛЕРИЯ".ТУЙ СА ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ, СЛЕД КАТО И ТОВА НАГЛО ДРЪНКАЛО МОЖЕ ДА Е МИНИСТЪР. ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА, НА КОЯТО ТАЗ И ОСТАНАЛИТЕ Й КОЛЕГИ ОТ КАБИНЕТА, НАЧЕЛО С МУТРАТА И МИЛИЦИОНЕРА СА И МИНИСТРИ.
131
0
 
2
 
! Отговори
баба наста преди 12 години
И продължаваме да ядем дървото.
130
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Тази Дуловска курвентия имам чувство че и шест месеца няма да оглавява министерството.
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно е много добро момичето, или е силна с устата си или с това между краката си?
128
0
 
14
 
! Отговори
Ddddd преди 12 години
ПОРЕДНАТА СМЕХОРИЯ НА ДЕБЕЛОВРАТИЯТ МАФИОТ С ПОРЕДНАТА *** КАЛИНКА.ТАЯ СМОТАНА *** СЪВСЕМ ЩЕ ДОВЪРШИ ДОКТОРИ И БОЛНИ.*** ГЕРБЕРСКА ***.ТИ ДОРИ НЕ СИ И ЗА МАГИСТРАЛА КАКТО СИ СЕ НАЦАПОТИЛА.