Борисов е виновен!

Смяната на министри нямало да промени политиката на ГЕРБ
Обновена: 21 мар 2012 14:51 | 21 мар 2012 11:50,
148
Борисов е виновен!
Опозицията иска мотиви за оставките на министрите. Снимка: архив, БТА

Опозицията остро сочи срещу отсъствието на премиера Бойко Борисов по време на дебатите за персоналните промени в кабинета.

БСП и ДПС категорично се обявиха срещу смените на министри, тъй като това нямало да доведе до промяна в политиката на правителството, за което лична отговорност носел министър-председателя.

Опозиционните партии скочиха и срещу липсата на ясни мотиви за освобождаването на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, както и за назначаването на тяхно място на Десислава Атанасова и Делян Добрев.

"Четвърти здравен министър, четвърти шеф на здравната каса, трети председател на здравната комисия и никакви реформи. Не смятам, че някакви реформи може да бъдат направени за една година. Десислава Атанасова има желание, но нищо няма да направи. Дано да не сме прави, но обикновено сме прави", коментира от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той препоръча на новия здравен министър първото нещо, което да направи, е да съдейства да отпадне тавана за лечение на деца.

Сините защитиха подалия оставка Трайчо Трайков и скочиха срещу неясните мотиви за освобождаването му.

Още по темата

"Защото е ходил на плажа, като всички са били на плаж Затова ли го сменяте?.Явно е, че Трайков каза голяма част от истината за „Белене“. Явно е, че не се огъна до край. Ние ще го защитаваме днес както всеки съвестен човек. Това правителство няма съвест да жетва принципните хора по един безскрупулен начин", коментира Димитров.

Той определи новия министър Делян Добрев също като съвестен човек и му пожела да има волята да постъпва честно.

Лидерът на СДС изрази обаче скептицизъм до края на мандата на правителството Добрев да може да извърши нужните реформи. 

По думите му през тази година нещата отиват на зле. Имало спад на износа, на индустриалното производство. Икономиката отивала към тежка ситуация.

"Ако за две година и половина няма напредък по газовите връзки, „Белене“, как това може да стане за една година", попита Димитров. Той подчерта, че 10 държави от ЕС имат по-висок икономически растеж от България. 

"Икономическите проблеми не се решават с инспекции на пазара на яйца и дали кокошките са щастливи", разкритикува Димитров и обяви поведението на правителството като безпомощно.

Според него Делян Добрев не можел да върне пропуснатите реформи. Затова основната му задача била да не влоши нещата и да запази стабилността. 

"Няма как Коалиция за България да подкрепи предлаганите промени не заради личните качества на министрите,  а заради това, че няма да има никаква промяна на политиката", включи се и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него не отделните министри носят отговорност, а премиерът Бойко Борисов.

"Борисов за пореден път отсъства от залата и показва, че в България всичко е обърнато с главата надолу и с краката нагоре", възнегодува Станишев.

Според него най-големият проблем е, че не гражданите контролират правителството, а властта контролира гражданите. 

"Не са ясни мотивите нито за смяната, нито за новите предложения. Проблемът е, че няма да има промяна в политиката, което е трагедия за България. Отиват нещата на зле и в икономиката, и в здравеопазването. Правителството ще остави опоскана държава, без никакви резерви, бедно население, институции, които не функционират нормално.

Това ще бъде наследството на ГЕРБ. Не го казвам със злорадство, защото не ГЕРБ ще управлява след това", категоричен бе лидерът на БСП.

Според него правителството налага държавно монополистичен и олигархичен модел на пазарната икономика. По думите му новият министър Делян Добрев ще е само изпълнител, който няма да определя линията.

"Ако се противопостави на нещо, ще бъде и той сменен", сигурен е Станишев. 

Думите на лидера на БСП принудиха вицепремиерът и финансов министър да вземе думата в защита на новите министри.

"Кой плаща за PR, този, който който няма добро реноме, който не го одобряват в Европа и са му затворени вратите там. Кандидат-министрите имат изградено реноме и няма да плащат за това", захапа го Симеон Дянков.

Срещу разминаването в мотивите за освобождаването на двамата министри скочиха и от ДПС. Лютви Местан възнегодува и срещу липсата на мотиви за назначаването на новите министри.

"CV-то не е мотив. Бъдещият министър на икономиката е бакалавър, това не е мотив за назначаване. Ние искахме да чуем анализ на грешките. Персоните са много важни, но далеч не са най-важните", смята заместникът на Сокола.

Според него отсъствието на премиера за втори път, когато има смени в кабинета, натоварвали Дянков с несъразмерна за статута му отговорност.

"И разбирам защо не представихте мотивите, с които да бъдат освободени министрите. Може да се окажат по-различни от „на другия премиер“ (визира Цветан Цветанов) или по-лошо на самия премиер", отсече Местан и отсече, че цялата отговорност се носи от премиера.

"Никакви персонални промени не могат да променят тази отговорност. За нас няма съмнение, че честата смяна на министри, е механизъм за пренасяне на отговорността на по-ниските нива на властта, за да се съхрани властта и авторитета на министър-председателя", категоричен бе Местан. 

Независимият депутат Емил Василев от РЗС обаче хвърли светлина, че Трайков не бил освободен заради проваления бизнес форум в Катар, а заради позицията му за шистовия газ и за АСТА.

Той подкрепи смяната на двамата министри и образно описа защо се е провалил Стефан Константинов -  вероятно заради гинекологичната му специалност, заради "пъхане на носа в определи области", от което получил деформации.

"Атака" пък призова НС да бойкотира гласуването на промените заради липсата на премиера Борисов в залата.

"Не може да се предлагат промени, а премиерът да го няма, затова ако искате да запазите достойнството на НС, прекратете заседанието и бойкотирайте промените в кабинета и тогава авторитета на НС ще се вдигне", призова той председателстващият заседанието на НС.

Зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов обаче отхвърли предложението му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
дядо преди 12 години
незнамако беше жива цоласигурно днешните управляващи щяха дя ся с жълто на гащитено за съжаление в българия няма нито цола нито цолокойто можа избягаостанаха овцете и пенсионерите
125
0
 
2
 
! Отговори
slivko преди 12 години
Тоѝ Боѝко си има за кастрене, но от тоя няма по голем *** като лъже бабите и мисли че, е успял да излъже останалите. Аз се чудя на тия неговите що не му биха пръта. Щом си се провалил навън казали хората, но не и комунистите. То бива бива нахалство но чак пък толкова къкво мусе вика.
124
2
 
3
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 12 години
Ако Бойко Борисов спечели втори мандат,пак ще му е виновно предишното правителство!
123
1
 
6
 
! Отговори
тройна комбинация преди 12 години
Тоя що не отива да се целува с Доганя бе?
122
3
 
17
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Борисов никога не е виновен! Може да са комунистите, ционистите, предишните, европейците, министрите, танкиститите, но никога Борисов! Да сравнява Борисов с Левски, може само *** чел единствено Винету, или някоя футболна дружка на премиера назначена в митницата, през която минава контрабандата, която пречи на правителството да върже бюджета.
121
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Бойко, следващите министри ги вземи от някоя детска градина!
120
3
 
7
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,Вие сами може да видите тук, на живо как коварната империалистическа пропаганда подлудява синовете и дъщерите на пролетарската революция. Прочетете несвързаните брътвежи на другаря monke wilhelm. Нима по времето на развитото социалистическо общество се срещаха подобни неориентирани, дори бих казала - тотално изключени от обективната реалност другари? Разбира се, че не. Под вещото крило на БКП в България растяха хармонични и всестранно развити личности, които се превръщаха в творци и строители на развития социализъм, в опорен стълб на ВОСР и в крайъгълни камъни на прогреса и цивилизацията. Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
119
5
 
23
 
! Отговори
monke wilhelm преди 12 години
Б.Б е кукла на конци. Държавата се управлява...пардон - обира, от шепа евреи, които пратиха тук истинския управник - симеон дянков. Освен това защо делите ГЕРБ от БКП. Само да се лае е тъпо и типично за представителите на чалга културата. 53 депутати от герб са комунисти. А и тези неща нямат вече значение. Толкова зле не сме били дори при Луканов. При Жан беше заговор пак на ***. Боко и главочите около него ги командва 1 щатска PR агенция. А всички ние сме овце на входа на кланицата!!!
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Moje li greshnik greshnika da sadi ?
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
132 наред ли си с мозъка??!!
116
5
 
6
 
! Отговори
НБФ(НаБабатиФ-лото) преди 12 години
132, не се прави, че не си НФБ, та да имитираш масовка, другарЬО :)))Не на нас тези евтинки партизански номерца!
115
5
 
5
 
! Отговори
НБФ(НаБабатиФ-лото) преди 12 години
НФБ, доста трябва да са я закъсали на Позитано, за да се доверят на такъв един никакъв драскаш като тебе :) Живи да ги ожалим.
114
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов е толкова зле, че вече виждам Станишев като спасител. А винаги съм мразила комунистите.
113
4
 
8
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари, Всички ние помним как при другаря Станишев всички цени летяха надолу, а заплатите и пенсиите - нагоре! Бяхме на път да надминем дори Германия по БВП на глава от населението, а цените ни гонеха тези в страните от третия свят. Не другарят Станишев и другарят Овчаров сключиха неизгодните за България договори, другари - това са злостните клевети на продажната империалистическа върхушка, която си е поставила за цел да пороби прогресивния български пролетариат. Ние не вярваме на подмолните опити на световния империализъм да подкопае устоите на Партията, публикувайки в западния печат клевети за изнесени от другаря Станишев милиони. Та нима ако това беше вярно, другарят Станишев не би излязъл да обясни? Нима има по-ярко доказателство за невинноста на другаря Станишев от неговото презрително мълчание пред класовия враг на българската работническа класа? Венсеремос, другари! Ние ще победим! Ура, другари и другарки!(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации. Викове "Да живее другарката Драгойчева", "Долу буржоазията", "Смърт на богатите, свобода и хляб за народа")
112
5
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
задава се борисово лято с купонна система!Ще бъдат гарантирани само стоките от първа необходимост и то с предимство за малцинствата!обещано от Герб!
111
2
 
33
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
страна с най ниски доходи на глава от населението в Европа!Бензин 3лв за литър до лятото!30процента скок на тока!скок на парното!скок на цените за хранителни продуктинередовни заплати!Обещано от Герб!
110
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тройната коалиция окрадоха държавата и сега викат че друг бил виновен.
109
10
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Борисов попари надеждите на цяла България!Остави ни да ни управляват некадърници, който съвсем съсипаха и без това опоскана страна.Тежко и горко ни на всички нас.Най лошото е, че всички мълчим и търпим като стадо овци.Това е .
108
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко не е виновен , че майката природа го е дарила с по малко сиво вещество. Той просто толкова си може, управлението на държава да не е футбол или тенис /то и там трябва акъл , но доста по-малко/.
107
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов виновен, че сергей дал пари на моника, които по стар комунистически обичай минали за по-напряко през Виена.