Вероятно природният газ ще поскъпне с очакваните 13%

Цената на газа скача и заради местния добив, аргументираха се от ДКЕВР
Обновена: 23 мар 2012 15:56 | 23 мар 2012 15:55,
48
Вероятно природният газ ще поскъпне с очакваните 13%
Снимка: Ройтерс

За момента няма основание крайното решение за цената на газа да не е според прогнозите, тоест увеличението да е с близо 13%, каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

а днешното заседание на комисията бяха обсъдени предстоящите от началото на април изменения в цените на природния газ и на топлинната енергия.

Минимум 2-3% от повишената цена на газа за второто тримесечие на годината се дължи на скока на цената на синьото гориво от местен добив, обяви Семерджиев.

Припомняме, че искането на "Булгаргаз" е за повишение на газа с 26 на сто.

Председателят на енергийния регулатор каза, че очакванията на комисията са били цените на газа от местен добив да бъдат по-ниски, но фирмата "Мелроуз Рисорсиз“ е поискала увеличеине на цената на газа с почти 30%.

В тази връзка изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира, че "Мелроуз Рисорсиз“ е частно дружество и може само да определя цените си. Той допълни, че Булгаргаз изкупува над 90% от техния добив на синьо гориво.

Ще припомним, че бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неведнъж подчертаваше, че местният добив на газ ще свали цените на синьото гориво, обаче сега става обратното.

На заседанието и Семерджиев, и Гогов изразиха мнение, че в близките две седмици може да бъдат договорени с Газпром по-ниски цени на газа, които да се отразят на цените на потребителите на едро и на дребно.

Гогов уточни, че при евентуално намаление на цените от Газпром, "Булгаргаз" ще подаде заявление за намаление на цените на газа -обаче спрямо предложението на дружеството, а не спрямо предложението на комисията. 

„Математически погледнато и да има намаление на цената от Газпром, ДКЕВР вече го е предвидила“, каза Гогов.

За финансовото състояние на "Булгаргаз" Гогов каза, че поради определените от комисията по-ниски цени на газа спрямо исканите от Булгаргаз, финансовото положение на дружеството се влошава. Сега започва одит на компанията, който ще приключи за шест седмици.

Още новини за българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: цена на природния газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Хасму преди 12 години
брей, че смърди от некъпани русофоби....не само нечистоплътни, но и толкова прости, че не могат да съберат две и две.
38
1
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Като апотеоз на всичко досега се радвам, че КОМУНОИДНИТЕ МАЙМУНИ излязоха от кожата си и показаха истинския си дивако-просташки лик. Каквито дивако-простаци, между другото, ВИНАГИ СА БИЛИ!!! А за да се успокоите - идва края на газовия геноцид и газ ще пикаят РУБЛАДЖИИТЕ В БЪЛГАРИЯ! На ред и БелеНЕ-Е-ЕЕЕ!
37
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 12 години
izwinqwaj 42 towa e za 37 mnogo e otworen
36
3
 
1
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Ние не бива да вярваме на вражеската империалистическа пропаганда, която приписва на другарите Станишев и Овчаров вината за растящите цени на горивата! Това са злостни клевети, другарки и другари. Ние всички помним какво изобилие и просперитет, какво второ Възраждане преживя България под вещото управление на синовете на Работническата класа - другарите Първанов и Станишев. Днес слугите на световния империализъм, враговете на ВОСР, всячески се опитват да омаловажат ръководната роля на Партията и да разклатят устоите на работническата класа. Ние няма да позволим това! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
35
1
 
2
 
! Отговори
въмутен преди 12 години
Прочети и разбери колко другарски ни бръснат другарите от Булгаргаз с другарският газ
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей распу..Т..кин,какъв газов геноцид сънуваш,драскач платен?я кажи какво плащаме ние и на каква цена го вземат фирмичките,дето го доставят?я кажи ,колко от цената на горивото се формира от акцизи?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами махнете прекупвачите бе!колко е цената на газа ,когато влиза в БГ, и колко го купуваме ние!!!ама кой ще гушииии!!!
32
0
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Извинете а фирма "Мелроуз Рисорсиз" щом добива газ на българска територия не би ли било редно да ни го продава на по-ниски ценички? Не е ли леко нагличко да дойдеш от пичк@ си майна американска и да ми продаваш собствената ни газ с 30 % увеличение? Добре че изритахме Шеврон, че освен безводие ни чакаше и скъп шистов газ. Със сигурност щяха да ни продават собствената ни газ по международни цени.
31
1
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Нема човече геноцид.Има - чакай да ти е...родата, щом се въртиш като *** и искаш евтин газ, намери си го.Ако не можеш -твой проблем.Иначе цената е около ...$ при курс 1.32лв за$ и сега се доближава до 600-650 лв.По точно не мога...
30
9
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
За какво са ни КАКВИТО И ДА Е съвместни енергийни проекти с Русия, след като България е подложена на руски ГАЗОВ ГЕНОЦИД???Долу мораториумът върху проучванията за наличие на достатъчни залежи от шистов газ! Да! за енергийната независимост на България! Да! за намаление на сметките за парно и ток с поне 30%!!!Дали е приложимо определението - "Русия, УБИЕЦЪТ на българската химическа промишленост"?Дали е приложимо определението - "Русия, газовият убиец на България"?
29
3
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
780:1,47=531$ БЕЗ ДДС. Като добавиш загубата на Булгаргаз и собственото производствао, се получава малко под 600$/1000куб. Покажи не цените на Булгаргаз, а ДОГОВОРА МЕЖДУ БУЛГАРГАЗ И ГАЗПРОМ! Не вземай публиката за ***!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
НОВИНИ08.03.2012ПрессъобщениеВ съответствие с изискванията на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на Български Енергиен Холдинг ЕАД, на всеки три месеца изготвя и внася в ДКЕВР предложение за утвърждаване на продажна цена на природния газ.Отчитайки факторите формиращи равнището на цената на газа, както и изискванията на Наредбата за регулиране на цените, Булгаргаз ЕАД внесе заявление в ДКЕВР за продажна цена на природния газ през второ тримесечие на 2012 г. Същата е образувана в съответствие с изискванията на чл. 17, ал. 1 ал. 6 на Наредбата за регулиране на цените на природния газ и не включва недовзети от БулгаргазЕАД от предходни периоди приходи.Предложената от Булгаргаз ЕАД за утвърждаване цена на природния газ за -ро трим. на 2012 г. е 780.06 лв./хм3 без ДДС или увеличение със 159.90 лв./хм3 25.78% спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за -во трим. на 2012 г .Увеличението в сравнение с действащата цена се дължи на по-високите цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, по-високия курс на лева спрямо щатския долар и задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходния период.
27
3
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
ЕДИН ДОЛАР НЕ Е РАВЕН НА 2 ЛЕВА. ДОЛАРЪТ НЕ Е ЕВРО!!!
26
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
И виждам че не вярваш, за това ти копирам:30.12.2011ПрессъобщениеБулгаргаз ЕАД, дъщерно дружество на Български Енергиен Холдинг ЕАД, уведомява своите потребители, че съгласно Решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ц-43/28.12.2011 г. пределните цени, които дружеството ще прилага при продажба на природен газ, считано от 01 януари 2012 г. са следните: - цена на природния газ при продажба от Обществения доставчик на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа - 620.16 лв./1000 м3 без ДДС; - цена на природния газ при продажба от Обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на Булгартрансгаз ЕАД 627.88 лв./1000 м3 без ДДС.
25
3
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Руският агент "дзвер" ДА ПОКАЖЕ ДОГОВОРА между България и Газпром и МНОГО ЛЕСНО ЩЕ МЕ ОБОРИ!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Та ето ти поправка и за количеството газ-внасяме около 2 700 000 000 куб.м газ, а вътршния добив е около 60 000 000 куб.м.
23
2
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
1$=1.47лв...
22
2
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Руския дзвер да се обърне за разяснения към Министър Добрев! не 2, а 20%
21
3
 
2
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
От друга страна Боко поставя на ДКЕВР СОЦИАЛНИ цели и не им позволява да дигат цената. И Булгаргаз АКУМУЛИРА ЗАГУБИ! И всичко това ЗАРАДИ АЛЧНАТА ОЛИГАРХИЧНА РУСКА ***, която се е впила КАТО КЪРЛЕЖ в България. А най-отгоре трябва и да хрантутим 4 посредника, петата колона на руснаците в България, които милионерстват на гърба на българския народ. Като Сашо Дончев например. Затова в."Сега", собственост на Дончев, е най-големият Борисов ВРАГ!!! Сега изясни ли се картинката???
20
0
 
4
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Разпутин по данни на Булгаргаз над 97% от потреблението е внос от Русия.Ти твърдиш, че малко над 2% собствено производство ще свалят цената от 600$ на 300$?Е-е-е, а стга Бокови изцепки де...Лесно е да се говорят лъжи.