Клаус с удоволствие ще пътува за България дори и с паспорт

Чехия обаче напълно ни подкрепя за Шенген
Обновена: 27 мар 2012 14:45 | 27 мар 2012 14:27,
8
Клаус с удоволствие ще пътува за България дори и с паспорт
Вацлав Клаус се срещна с Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Чехия напълно подкрепя присъединяването на България към Шенген. Това каза президентът на Чехия Вацлав Клаус след среща с българския му колега Росен Плевнелиев.

На въпрос дали не смята отношението на някои европейски страни като Холандия за дискриминационно, след като България е изпълнила всички формални изисквания за Шенген, Вацлав Клаус коментира, че не би използвал толкова сериозни и остри думи като дискриминация.

„По-скоро става дума за подценяване и непознаване. Това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация. Вярвам, че в най-скоро време този въпрос ще бъде решен”, смята президентът на Чехия.

„С удоволствие бих пътувал до България, дори да трябва на границата да си показвам паспорта, това не ми пречи”, добави Клаус.

От своя страна Плевнелиев заяви, че страната ни е поставила остро и ясно въпроса по отношение на приемането ни в Шенген, а също доказва с действията си, че е един отговорен член на ЕС.

„България ще даде категорично ясно да се разбере, че в много отношения ние се справяме много по-добре от други страни в Шенгенското пространство. Ние пазим по един достоен начин денонощно шенгенската граница между България и Турция, и резултатите показват, че България се справя блестящо, посочи българският държавен глава.

Същото се отнасяло и за други граници на България, където резултатите показват, че страната ни изпълнява технически всички критерии.

„Благодарни сме на всички, които ни подкрепят, вярваме че тази несправедливост през септември ще бъде преодоляна. Дотогава обаче всички могат да бъдат сигурни, че независимо от политическата ситуация, България ще си върши по един добър начин работата“, сигурен е президентът.

Клаус е първият чужд държавен глава, който посещава страната ни след встъпването на президента Плевнелиев в длъжност през януари.

Чешкият държавен глава ще се срещне още с премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. По време на визитата си Вацлав Клаус ще представи и книгите си „Европейска интеграция без илюзии” и „Къде започва утре?”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 12 години
българина си остава тъпкато този човек клаус поне един да имахмеа то само плужецималко се пише за него в българия за да не лъснат задниците на нашите управляващинационалните предателите нашите президенти на малкия му пръст немагат да се намажате това е най-жалкотоно българина си е *** и такъв ще си остане
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комс. секретарче сеги шъ обиасни полтиката на дедо
3
0
 
0
 
! Отговори
Santa Klaus преди 12 години
Даже и дядо Коледа ни подкрепя за Шенген :D.
2
5
 
5
 
! Отговори
крадливата сврака преди 12 години
Това на снимката вдясно на Бойко Борисов жена му ли е?
1
0
 
15
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Шенген е въпрос на време, за съжаление няма да има кой знае какви ползи за обикновенния гражданин на ЕС с изключение, по-бързото придвижване и липсата на чакане по ГКПП-тата.