Нерде АЕЦ "Белене", нерде санирането

Росен Плевнелиев подкрепя решението на кабинета
28 мар 2012 16:30,
230
Нерде АЕЦ "Белене", нерде санирането
Плевенелиев е доволен от решението на Борисов. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството да се откажем от проекта АЕЦ "Белене", за което беше информиран лично от премиера Бойко Борисов.

Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ "Белене". Проектът не решавал проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа, смята още държавният глава.

Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене" не решавал нито един от тях.

Росен Плевнелиев счита, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост.

Още по темата

Според президента проектът за втора атомна централа не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи.

Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ "Белене".

"Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати", смята Плевнелиев.

Борисов е мотивирал решението си да се откажем от "Белене" с това, че подобен по мащабите си проект не може да бъде подкрепен финансово от България.

Според правителството, предвид събраните до момента факти и документи, икономически оправдано е да се избере вариантът, който предвижда изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като на площадката на ядрената централа е налична по-голяма част от съпътстващата инфраструктура и по този начин ще се гарантира бъдещето на ядрената енергетика на страната.

Според премиера усилията на българската енергийна политика трябва да бъдат фокусирани и към постигането на по-висока енергийна ефективност при производството, при преноса и потреблението на енергия.

Росен Плевнелиев е категоричен, че за първи път подобно решение се взима прозрачно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ВЪН МУИТЕ* ОТ ГЛАВАТА МИ ***...ТАКА ВИКАЛ ЕДИН ПО УЛИЦИТЕ...ПРИЛИЧАЛ НА БОРИСОФ...! /МУХИТЕ*/
186
0
 
5
 
! Отговори
Що е неадекватен? преди 12 години
Ние говорим за атомна електроцентрала, а кукльото ломоти за саниране!Той да не е пиян или надрусал се наркоман, че ВСЕ НЕ МОЖЕ да влезе в час.Вчера обърка Чехия с Полша, днес бърка темите. Що става, какво му има?Та утре ще забрави на коя страна е президент. Защо ГЕРБ назначават НЕАДЕКВАТНИ?
185
1
 
4
 
! Отговори
РОСАТОМ преди 12 години
Кво им пука, те ще си ловят риба в яхтите на американското крайбрежие с Джордж Сорос тия всичките министри и президенти след 2-3 години, а българската енергетика.....
184
1
 
4
 
! Отговори
antiES преди 12 години
санирайте си главите.Вземете пробийте един панел и вижте какво има посредата.И не вярвайте ,че има голяма файда,по-добре използвайте икон. уреди,като инвертори
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ти нормален ли си,бе?Нали до 2019 трябва да затворим 5 и 6 блок,с какво ще ги заменим???"Брадвата на рамо и в гората за твърдо гориво. Че даже и колибки ще си правим, след като ни изхвърлят от апартаментите заради таксите за санирането.
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купувайте свещи.
181
0
 
2
 
! Отговори
патриот преди 12 години
Боѝко предател си ! радваѝ се народа е ***. но си пътник !!! ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП
180
1
 
1
 
! Отговори
патриот преди 12 години
боѝко предател си !но радваѝ се народа е ***. но си пътник !!!
179
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти нормален ли си,бе?Нали до 2019 трябва да затворим 5 и 6 блок,с какво ще ги заменим???
178
0
 
10
 
! Отговори
до Йордан преди 12 години
свиквай,келешче,няма да сме зависими от единоверците и близките езици,а от фесовете-гарантирано от ....знаеш кой,така че-мирноооооо
177
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера Плевналиев караше електромобил. С какво ли се движи един електромобил и откъде се взема? Ами ако се напълни с 1 милион електромобила?
176
0
 
12
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Строителното лоби атакува...
175
2
 
5
 
! Отговори
до КНК преди 12 години
Абе аланкоолу КНК ти представяш ли си мощности строени преди 40 г да работят още 50 г.Вземи си монтирай 2 глупостомера в паралел и като видиш ,че стрелките им са изкривени престани да изнасяш продуктите на болният ти мозък пред хората ....
174
4
 
9
 
! Отговори
йордан преди 12 години
ТУК Е БЪЛГАРИЯ И В НЕЯ ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ-ЕЗИК БЪЛГАРСКИ(Нерде АЕЦ "Белене", нерде санирането)
173
0
 
13
 
! Отговори
БЕЗ АЕЦ? преди 12 години
ИНТЕРЕСНО,с какво ще бъдат заменени 2 000 мегавата мощност на 5 и 6 реактор,чийто срок на експлоатация вече изтича? НЯКАКВИ ИДЕИ?
172
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая шматка Плевнелиев до вчера говореше,че трябва да има референдум за ядрената енергетика и никога досега не изказа ясна позиция "за" или против Белене е.А сега се бие в гърдите и се изказва ли изказва.А иначе за пръв път правителството взе адекватно решение за толкова важен за страната въпрос.
171
1
 
23
 
! Отговори
Електра преди 12 години
Национални предатели са всички от ГЕРБ.Ще я докарат да седим на тъмно и на свещи и да готвим на камък.Няма електроцентрала която да се построи без пари.Гледат къде има келепир и да краднат, ако няма си менят мнението.Моля ако някой знае безплатна елцентрала да предложи.
170
1
 
13
 
! Отговори
дядо преди 12 години
квото каже костов това ставамай излезна верно
169
2
 
19
 
! Отговори
ss преди 12 години
премиера *** като *** а президента мижитурка подла.квот му диктуват това пее.може ли пък всички от герб да са само ***
168
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА АЕЦ БЕЛЕНЕ СЕГА ТЪПИЯ МАТ,РЯЛ ЩЕ ПЛАЩА СКЪПО И ПРЕСКЪПО ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ НА БОЙКОВАТА ПОЛОВИНКА С ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД -ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА (КАРАГЬОЗОВА) ЯЖТЕ И *****тАНА НА ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКАТА ИМ (ДЕМОКРАЦИЯ) ,А ПЛАТЕНИТЕ КОСТОВСКИ СЕДЕРУГИ ОТ ФАКУЛТЕТО И СТОЛИПИНОВО КОИТО СЕГА ПИШАТ ГЛУПОСТИ ,СКОРО ОТ ГЛАД ЩЕ ЯДЪТ Х** НА ВАКЛИЯ СИ ВОЖД ,ОТ ДРАГАЛЕВЦИ ИВАН КОСТоф

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe