Борисов работил на принципа "след мен и потоп"

Марсианец ли чакаха да дойде в "Белене, гневи се Румен Овчаров
Обновена: 29 мар 2012 11:56 | 29 мар 2012 11:56,
84
Борисов работил на принципа "след мен и потоп"
Румен Овчаров е недоволен от спирането на проекта. Снимка: Impact Press Group

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът влезе в спор с червеният депутат Румен Овчаров , който посочи, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров.

„Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, добави Овчаров.

Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.

„От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева, без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

Добрев каза, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред Нова телевизия, че американците взели решение за "Белене", а не Борисов.

Според него така американската страна е гарантирала икономически "тяхните две  централи в "Марица-изток", която произвежда тройно по-скъпа енергия, която нямаше да е на пазара, ако беше "Белене".

"Марсианец ли инвеститор чакаха да кацне в "Белене", че да започнат да строят“, попита Овчаров.

Червеният депутат разказа и как вероятно е протекъл разговора между Борисов и Путин: "Най-вероятно Бойко се е опитал по чист балкански начин да се пазари, а Путин му е казал: Не се занимавай с "Белене" - мен тя не ме интересува, мен ме интересува "Южен поток". И Бойко с пръст в устата дойде да ни информира".

Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като „трик балкански“, като хвърли вината за нереализирането му на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Нов лозунг на Руменчо.През 2030 год.-всеки българин с ядрен реактор!!!!!!
49
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом като единия от баш шефовете на енергийната ни мафия - Румен *** толкова се гневи, значи Бат Бойко отново здраво им бръкна в крадливите *** комунистически ***! Браво Бойко, браво Борисов!!! Сега на мястото на Белене какъвто и проект да се направи ще бъде изцяло прозрачен и в услуга на държавата, а не на енергийната ни мафия това е истината, другото са комунистически лъжи и комунистическа гьобелсова демагогия!
48
5
 
17
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Как армията ще свали Бойко, като върховния главнокомандващ е онзи *** Плевнелиев, на който Бойко бие чимбери всеки ден. Освен това в България има 4 американски бази с най-малко 2500 морски пехотинци. Така са ни окупирали, че не може да се помисли за сваляне на правителството.
47
14
 
10
 
! Отговори
Руската подлога преди 12 години
Много я заболя тази *** -- няма да има много милиони лапане каквото го чакаше ако Белене се реализираше.Еми сега Путин ако го дръпне за парите дето му е дал да прокара Белене -- не ме търси, яко им дупе на двамата Руменовци, на Архара и на Станишката
46
7
 
12
 
! Отговори
(:123 преди 12 години
Р.Овч. Благодарение на него имаме АЕЦ Белене такава каквато е днес ...
45
18
 
15
 
! Отговори
Прави ми впечатление преди 12 години
Когато става дума за разбити канали на дрога и хванати цигари, излиза Запалката да плюе по ГЕРБ (явно го боли, че губи пари като му хващат пратките, а и че вече му знаят каналите), когато стане дума за енергетика и действията на ГЕРБ СРЕЩУ Русия (но ЗА българския национален интерес), мистър 15% комисионна - Р.Овч. излиза да плюе за пропуснатите си ползи :))) Квио ли си вика: "Ей, мам му стара, изтървах 100 милиона комисионна"
44
4
 
22
 
! Отговори
Църо преди 12 години
И за да са щастливи двуизмерните русофоби тук, нека се знае, че разговорът м/у Борисов и путин е протекъл така:Борисов: "Забрави за всякакви проекти, ***! Нема нефтопровод, нема АЕЦ, нема газопровод през България! Ние немаме нужда от енергия! Ше си копаме *** в Марица-изток и Бобовдол, ше си дупчиме за шистов газ, па може и да намериме като у Полша, ако не - ше си цепиме дърва! Сега пускам закона за горите и Цеко Минев като мине с резачката, ше си имаме кютуци за енергия поне за 3 години!"
43
14
 
21
 
! Отговори
Чичо Чарли преди 12 години
Овчаров нали *** от енергетиката ни, как няма да плюе срещу Бойко. Не се наяде тая гад...
42
4
 
12
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
И Путин му отвърнал на Бойко - "Боли *** фара, ще прекарам трасето през Румъния и Сърбия тогава" и нашия сигурно му отвърнал - "а, недей, сакън, ади от нас да мине - ние ще направим една газова централа в Белене:))
41
8
 
28
 
! Отговори
Путин преди 12 години
Абе Румене, некадърник такъв. И ти и Пешо Димитров. Един пожарникар не успяхте да спрете. Аре връщайте комисионните. ВеднагаПутин
40
4
 
15
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Дотук равнослетката е следната: На политическият елит не му пука за БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС,а единствено за собствените им далавери.А бълг.нац.интерес е един,единствен-ВЪЗМОЖНО НАЙ- ЕВТИН и ЧИСТ ТОК за гражданите.Руските мижитурки драпат мъд..е на *** да бендисат на кефа на Газпром и Росатом,сиреч,на КГБ.Хамериканските другаре пък *** вълната на Килари Клинтън,щот са евроатлантици,да бендисат на ШеФрон и Обама,сиреч на Пентагона,а накрая го отнасят робите с 20% повишение на тока.
39
6
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ха-ха-ха - 43 - ти наистина ли си способен да си представиш, че безгръбначният борисов е способен да говори така на Путин ?!? Лекето борисов, дето всеки кирлив чиновник от Брюксел може да го командва както си иска ?!?41 - като гледам как ти гласуват, българския народец не иска референдум... иска борисов да го тъпче и ***, а той да пъшка от доволство !!!! НИКОЙ не може да унищожи народ... но народът е напълно способен да се самоунищожи !!!
38
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
|Е как ще е доволен Рум Овч резнаха му кранчето ????????
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох та не го срешна на улицата тоя червен *** ...
36
7
 
20
 
! Отговори
от 34 преди 12 години
Тука не става даже и въпрос за БСП и ГЕРБ и т.н.Трябва да се оргазнизира рефорендум преди да се вземе такова решение, касаещо просперитета на страната за 50г. напред.Призовавам да се заемем с подписка за насрочването на референдум по казуса Белене !!!Хората имат право на глас !!!
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цирк Банкянски !
34
5
 
26
 
! Отговори
ГХ преди 12 години
За да направи напук на Първанов великият вожд е на път да реализира "голям антишлем". Остава последната стъпка- да бъде приет варианта за "Южен поток" през Румъния. Зер нейните ръководители не се хвалят как "режат Путин". Пък и кой ще се ангажира да работи с държава, управлявана от "калинки", за които основната грижа е да заслужат одобрението на вожда!
33
6
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
35 - няма да можем да осъдим борисов !!!!Адвокатите му ще пледират невменяемост и ще призоват 5 милиона Българи за свидетели !!!
32
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-страшното е, че и армията е съсипана, иначе можеше да разчитаме тя да свали Борисов, тоя унищожител на България с някой военен преврат......
31
5
 
14
 
! Отговори
До ББ преди 12 години
Бойко постоянно играе на "тика има тука нема",като в същото време импровизира, но не многоуспешно.Не зная дали, когато е учил за пожарникар, е учил поне малко икономика, но и на негои на съветниците му, не им е ясно, че колкото повече шикалкавиш и отлагаш решаването на нещата във времето, толкова по-скъпо излизат. А най-вероятно защитава чужди интереси! Струва ми се, че след време ще има съд.