Борисов работил на принципа "след мен и потоп"

Марсианец ли чакаха да дойде в "Белене, гневи се Румен Овчаров
Обновена: 29 мар 2012 11:56 | 29 мар 2012 11:56,
84
Борисов работил на принципа "след мен и потоп"
Румен Овчаров е недоволен от спирането на проекта. Снимка: Impact Press Group

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене".

Министърът влезе в спор с червеният депутат Румен Овчаров , който посочи, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров.

„Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден. Разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, добави Овчаров.

Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.


„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а ако и при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.

„От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева, без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

Добрев каза, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

По-рано днес Румен Овчаров коментира пред Нова телевизия, че американците взели решение за "Белене", а не Борисов.

Според него така американската страна е гарантирала икономически "тяхните две  централи в "Марица-изток", която произвежда тройно по-скъпа енергия, която нямаше да е на пазара, ако беше "Белене".

"Марсианец ли инвеститор чакаха да кацне в "Белене", че да започнат да строят“, попита Овчаров.

Червеният депутат разказа и как вероятно е протекъл разговора между Борисов и Путин: "Най-вероятно Бойко се е опитал по чист балкански начин да се пазари, а Путин му е казал: Не се занимавай с "Белене" - мен тя не ме интересува, мен ме интересува "Южен поток". И Бойко с пръст в устата дойде да ни информира".

Заради тази реплика Борисов използва думите на Овчаров и определи проекта като „трик балкански“, като хвърли вината за нереализирането му на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Компютърът на *** работи с ток от комунистическата централа в Козлодуй.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Р.Овч. с комисионните си оправи положението на себе си, децата си и внуците си. Ходи си на почивка в топлите страни и хич не му пука каква каша е забъркал.
8
7
 
3
 
! Отговори
Смях в залата преди 12 години
Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.Що бе много е реално. Ще продаваме на марсианците явно :) :) :) :)
7
3
 
6
 
! Отговори
pege преди 12 години
на тоя ако не става оная работа кой ли ще му е виновен?
6
6
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Този го помним: Когато се появи по медиите и каже, че тока повече няма да поскъпва си знаем, че след месец цената нагоре.Просто е една червена Ръ точка, Овч точка. Точка по въпроса.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как изведнъж на една площадка, която е лицензирана за атомна, сега ще правим газова централа", попита Георгиев. Той припомни, че процедурите по лицензирането на ядрените площадки е най-тежкият процес за инвеститорите, когато решават да строят атомна централа независимо в коя част на света се намира тя.Всички страни, когато имат веднъж лицензирана площадка, не се отказват от нея, защото това е много тежък процес съобразно днешните условия", поясни ядреният енергетик.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки е взимал кредит и знае за едногодишния период без плащания по кредита. Ако ББ работеше на този принцип можеше да вземе креди от руските банки през лятото за Белене, да си довърши мандата без сериозни сътресения тъй като ще отложи плащанията за следващото правителство. Което щеше да наложи мораториум на плащанията както лукановото правителство.
3
16
 
27
 
! Отговори
ЕВА преди 12 години
След вас беше потопа г-н Р. Овч. Трудно се възстановява икономика разрушена от некадърни комунисти. Учудвам се как нямате и капчица срам изобщо да се появявате!Безсрамен комунист!
2
3
 
6
 
! Отговори
lll преди 12 години
"Според него управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC, в който се посочвало, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене."буахаххаахахахахахахахахахахахахахахахахаханееееееееееееееееееееееееее това просто не е реално :)))))))))))))
1
0
 
22
 
! Отговори
хай преди 12 години
Българският премиер най-вероятно не се е ориентирал докрай в проекта за АЕЦ "Белене", цитира РИА Новости руския експерт Владимир Грачов, според когото реакторът за тази централа няма начин "просто ей тъй да бъде изпратен на друга площадка, щом няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито всъщност и проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че реакторът "ще остане заключен" за около 10 години, смята специалистът.Той коментира и думите на премиера Борисов в парламента, че новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво. "За момента това е просто очевидна фантазия" казва Грачов, според когото "изявлението на българския премиер засега напомня по-скоро набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта в течение на няколко години".