Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив

Премиерът вече вижда реалната възможност за диверсификация
Обновена: 1 апр 2012 17:53 | 1 апр 2012 17:00,
377
Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив
Бойко Борисов с грузинския си колега Ника Гилаури. Снимка: МС

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ", каза премиерът Бойко Борисов, след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера ни в Тбилиси.

След разговорите Борисов отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища.

През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", посочи премиерът.

Министърът-председателят изрази надежда, че това ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори.

Борисов отбеляза, че са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури отбеляза на свой ред, че в отношенията между двете страни има области, в които "можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа".

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи.

Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ. "Ако те на базата на нашите договори свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти", коментира Борисов.

По-рано днес Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Грузия.

Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери, на които стана ясно, че България подкрепя Грузия за членство в НАТО.

"Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Мисля, че имаме пълно единодушие и една посока – ЕС и НАТО", каза премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
7
 
3
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
И още нещо - КОГА ПРОКУРАТУРАТА ще се поинтересува КОЙ И ЗАЩО(преди да изтече предходния договор) подписа настоящия УБИЙСТВЕН ЗА БЪЛГАРИЯ договор с Газпром. Ще им дам жокер, че те, ПРОКУРОРИТЕ, като стане дума за КОМУНОИД, май ги хваща амнезия. Лицето се зове Румен Овчаров, популярен сред пишещите като Р. ОВЧ. и още - дългия инкасатор! Надявам се, че тия 3 жокера им стигат(дали?...)!!!
230
7
 
4
 
! Отговори
за 287 преди 12 години
Дядо ти Иван е зает да шиба *** като теб вече 130 години :) и понеже и на него и на ва сви харесва няма да спре скоро.......
229
4
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Приличат си, нали. Време е Дядо Иван да им нарита задниците и на двамата самовлюбени нарциси.
228
2
 
4
 
! Отговори
за 279 преди 12 години
И аз казвам истината, но вас ви харесва да ви клати мужишкия муй....:))
227
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си мислите, че това с Грузия е измислено сега, много се лъжете. От 2010 година е започнат процеса по преговори с Грузия и ЕС (за финансирането).ББ може да изглежда ***, но има добър екип и нещата си се правят както си трябва.
226
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakav nato kakvi ES da se mahame ot tiq ima i drugi alternativi kato neutralitet
225
5
 
6
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
По принцип Борисов бавно стопля. Но стопли ли, може да се завиди на енергията, с която се заема да реши проблема. Виждам, че вече е разбрал как руския "брат" ни дере като башибозук! Щом развита Германия купува два пъти по евтино газта от Газпром, редно е да попитаме кои са братя на руснаците - българите или германците? Е, по отнощение на газовите доставки Русия НЕ Е НИКАКЪВ БРАТ! По-скоро БАШИБОЗУК и ЕНИЧАРИН! Та вече се вижда, че Борисов това го е разбрал! Така че до 2 години ИСТИНСКА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на газовите доставки НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ИМА! Най-вероятно до преди изборите....Бих му дал няколко съвета на Добрев. Когато двама ПАРТНЬОРИ правят съвместен проект, е задължително да си предоставят взаимно НАЙ-ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ. Е, ние не получаваме газ от Русия по НАЙ-ДОБРИ УСЛОВИЯ. Тъкмо напротив - газта за нас е НАЙ-СКЪПАТА в Европа. Като НАЧАЛО на преговорния процес за газопровода - цената на руската газ ЗА БЪЛГАРИЯ=НАЙ-НИСКАТА ЦЕНА, ПОСТИГНАТА ОТ ГАЗПРОМ В ЕВРОПА! След това могат да преговарят и за още по-ниска цена, и за транзитни такси, трасе и др. техн. въпроси!!!Тук имам въпроси и към европейските чиновници! Къде е тоя ***, еврокомисаря по енергетиката? Защо не придружава българския министър в това тежко посещение? Защо Европа няма ЕДИННА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА? Защо Европа НЕ ПРИНУДИ ГАЗПРОМ да разглежда ВСИЧКИ СТРАНИ КАТО ЕДИН ПАЗАР? Най-подир, защо Газпром не дава ЕДНА ОФЕРТА за доставка на най-големия пазар в света? Каква ни е ползата, че сме членове на ЕС и плащаме бомбастичен членски внос от няколко стотин милиона??? СПРЕТЕ ЗАПЛАТАТА НА ЕВРОКОМИСАРЯ - ТОЙ НЕ РАБОТИ ЗА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ. НАЙ-ВЕРОЯТНО Е КУПЕН ОТ ГАЗПРОМ - КАТО ЕДИН ГЕРМАНСКИ КАНЦЛЕР В МИНАЛОТО, МАЙ...
224
3
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
само че пожарникаря не казва че цената на втечнената газ е д двойна...Няма управия с този голтак,ако остане още малко ще ни затрие като нация
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 CNG танкер може да пренася около 1 млн кубика газ без проблем.при разстояния от 500 до 1500 км, CNG/LNG/тръба имат почти еднакви разходи за транспортирането на газа. При две пристанища/терминали/, 2 млрд могат да се доставят съвсем спокойно в рамките на година.
222
2
 
2
 
! Отговори
зa 268 преди 12 години
Ей ***,защото КОКО казва истината затова ли го обиждаш ***
221
2
 
4
 
! Отговори
за 277 преди 12 години
Ами до 1 година и това ще стане, терминалът за втечнен газ в Полша ще бъде готов и и евтината американска / и от аляска газ ще измести таз на ***.........пазарна икономика........е тук в Бекапестан ще си купувате по 700 долатра щот сте прости пръчки :)) и офчия Румен ви продаде за 30 години напред на джуджетата в Кремлин
220
2
 
6
 
! Отговори
до 268 преди 12 години
Аз ти давам 300$ за 1000 кубика - почвай да купуваш американски газ и да ми го носиш до вкъщи! хайде давай! Впрочем в Русия е 40$ за 1000 кубика - може и от там да ми донесеш!
219
0
 
7
 
! Отговори
до 273 преди 12 години
ЕС си получава руския газ на 330 $ и изобщо не ги *** за нас, защото си имат алтернатива от северно море
218
1
 
4
 
! Отговори
до 272 преди 12 години
Танкера за LNG мъкне огромна хладилна уредба за да се държи газа втечнен, защото за сега не може да се гарантира повече от 5 дена съхранение без загуби от изпарение, ако не се охлажда. Самите резервоари за CNG ако ще пренасяме компресиран газ тежат 3-4 тона за всеки кубичен метър обем на резервоара - така че смятай колко ще е тарата на такъв кораб.
217
1
 
3
 
! Отговори
Гениален преди 12 години
като гледам коментарите - ами, ние сме гениални!Всичките сме от умни,по-умни,компетентни по всички въпроси,направо експерти.По всичко имаме мнение,ние сме най-умните !Няма други като нас ,ние сме велики!Какъв е този Бойко Борисов- дето тръгнал да ни оправя пробремите?!?!? ...къде по- лесно е, да си стоиш в къщи удобничко и да се правиш на велик !
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80% от инвестицията ще дойде от ЕС - за това Томислав Дончев преговаря от 2 години с ЕС.
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
246Един танкер с водоизместимост 130 хил тона, не пренасе 130 хил куб.метра, амного повече кубици - набий си го в кухата червена тиква ! Корабите LNG/CNG пренасят втечнен газ ! ПОВТАРЯМ - ВТЕЧНЕН ГАЗ!
214
3
 
4
 
! Отговори
Бъдещето преди 12 години
Като направим 2 френски реактора в Козлодуй и още една американска централа в Мариците и може д абием шута на скъпата газ..........русогъзолизците ще им е мъчно, но са без значение...те и без това са на изчезване
213
0
 
2
 
! Отговори
Калина преди 12 години
Защо не? Сравнете тръба 250 клм само през Грузия и тръба 1750 клм през Грузия и Турция т.е. Набуко!
212
4
 
8
 
! Отговори
ss преди 12 години
Грузия никога няма да е в ЕС или ш НАТО докато е в конфликт с Абхазия и Южна Осетия... а доколкото за Борисов ОСТАВКА !