Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив

Премиерът вече вижда реалната възможност за диверсификация
Обновена: 1 апр 2012 17:53 | 1 апр 2012 17:00,
377
Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив
Бойко Борисов с грузинския си колега Ника Гилаури. Снимка: МС

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ", каза премиерът Бойко Борисов, след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера ни в Тбилиси.

След разговорите Борисов отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища.

През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", посочи премиерът.

Министърът-председателят изрази надежда, че това ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори.

Борисов отбеляза, че са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури отбеляза на свой ред, че в отношенията между двете страни има области, в които "можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа".

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи.

Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ. "Ако те на базата на нашите договори свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти", коментира Борисов.

По-рано днес Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Грузия.

Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери, на които стана ясно, че България подкрепя Грузия за членство в НАТО.

"Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Мисля, че имаме пълно единодушие и една посока – ЕС и НАТО", каза премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
10
 
6
 
! Отговори
за 263 преди 12 години
Коко ,парче тъпо в САЩ газта е 80 ДОЛАРА за 1000 кубика...............тук руснаците ви *** и вие им викайте - още ,още....:) отде се въдите толкоз прости пръчки??!?!
210
1
 
2
 
! Отговори
до 266 преди 12 години
А знаеш ли че тези инвестиции ще са колкото един блок в Белене, а? По долу някои написа цени на терминали и танкери - ползват се по света, не е каквото да не се ползват, ама колко струват.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
страната ни ще може да получава от Азербайджан по 2 млрд. кубически метра синьо гориво годишно. При положение че България потребява между 3 и 6 млрд. кубика, новото трасе ще гарантира половината от необходимия газ. Когато то бъде готово, може да бъде намалена и цената на газа.Около 85% от инвестицията ще отиде за закупуване на кораби, които да пренасят компресирания газ, и едва 15% ще бъдат похарчени за изграждането на пристанищните съоръжения.
208
1
 
2
 
! Отговори
До 248 преди 12 години
Браво братчето ми. Скоро не се бях смял така. Лошото май е, че това не е виц!
207
1
 
6
 
! Отговори
до 259 преди 12 години
От въртене покрай два стола - нали знаеш на какво се сяда накрая?
206
4
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
само че пожарникаря не казва че цената на втечнената газ е д двойна...Няма управия с този голтак,ако остане още малко ще ни затрие като нация
205
1
 
15
 
! Отговори
до 257 преди 12 години
Путин може да пие една студена вода едва когато: Намерим друг източник на газ който да замести руския сменим техниката в БА със западна или израелска, че сега е изцяло руска и зависим за части Намерим кой да удължава ресурса на 5ти и 6ти блок в Козлодуй, че 1/3 от тока ни идва от тях, а до2020 ще трябва да ги спираме, а самата процедура по избор на изпълнител и извършването на работите е поне 5 години. Намерим кой да купува 60% от продукцията на ВинПром-ите, 40% от консервите ни. Намерим и друг източник на нефт и горива освен ЛукОил Като изпълним тези мероприятия - може и да кажем че има някаква вероятност Путин да пие една студена вода. До тогава можем само с гол дирник на таралеж да сядаме!
204
2
 
3
 
! Отговори
Колчо преди 12 години
Абе умници, газът е каспийски, азербайджански, само тръбата ще минава през Грузия.
203
0
 
15
 
! Отговори
112 преди 12 години
ХА СЕГА НОВО ДВАЙСЕТ ГАЗ ОТ ГРУЗИЯ. ТЕ НЯМАТ И ВНАСЯТ ОТ АЗЪРБАЙДЖАН. АЗЪРБАЙДЖАН ПРОИЗВЕЖДА ЗА СЕБЕ СИ ИЗНАСЯ В РЕГИОНА И ОТКАЗА ДА ЗАХРАНВА НАБУКО.НЯМА ГАЗОПРОВОД ГРУЗИЯ - АЗЪРБАЙДЖАННЯМА ТЕРМИНАЛИ В ГРУЗИЯ И БЙЛГАРИЯНЯМА ТАНКЕРИДА ДОЙДАТ КИТАЙЦИ ДА ГО ПРЕНАСЯТ В ТУБИ БОРИСОВ И ТОВА ЩЕ УРЕДИЕВАЛА БОРИСОВ ТИ НИ ДЕГАЗИФИЦИРА
202
12
 
4
 
! Отговори
Бри преди 12 години
и да викате и да грачите Борисов е човека който всячески си стреми да промени нещата - "тигелира" света в стремежа си да помогне и да промени за добро- положението в България.
201
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов е гениален!
200
16
 
5
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Тъпанарчета русофилски, решено е Путин да пие една студена вода и ще я пие, колкото и да се напъва да се въоръжава и да напада слабите си съседи. А това, че Бойко разиграва театри, за да дразни Газпром, се нарича политика.
199
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
KOI BE TIA BOKLYCI SA KATO NASRANI,,,,,,,,,,DO Y6ITE SA V *** I TAM 6TE SI OSTANAT,,,,,,,,VSI4KI VE4E DAJEW I TYRCITE VIDEXA 4E SDA LAGANI I OGRABVANI I NEKA PAK NDA KOLENI4AT?DYPET/ NA DYGAN,,,,,,,INA4E BOIKO 6TE GI OSTAVI V BUNI6TETO DOKA NE YTREZNEAT,,,
198
0
 
8
 
! Отговори
Мето преди 12 години
Яааа, тая работа ше е сериозна! Боцко си е извадил ръцете от джобовете - нема лабаво с тоя втечнен газ, да знаете1
197
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи трябва да е много закъсала една държава или да има много *** ръководители , за да реши , че може да реши енергийните си проблеми чрез страна , като Грузия !
196
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кьорфишеци до изборите, та народа да не го изгони с камъни - май ще останем на американски ток по левче/квч, на американски газ, дето още никой не знае от къде ще дойде, на американски нефт, докаран с космическата совалка от Тексас - другото ще ни е от Турция и Китай. Ние ще си правим само *** тука...
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви ли прави впечатление , че никой от политиците днес не е направил никакъв коментар по повод гениалния ход на Борисов за внос на втечнен газ от Грузия ? То , че е почивен ден така е , но нещо съмнително има ! Изглежда Шефа направо ги е нокаутирал с този мъдър ход ! Утре и в други ден ще е голямо праскане по ти ви та та !
194
3
 
9
 
! Отговори
OBIDNO E!! преди 12 години
BULGARI, NE VI LLI E OBIDNO TAKAVA KREATURA KATO BOIKO METODIEV BORISOV DA NI SRAMI PRED SVETA???MOLQ VI, MISLETE KATO GLASUVATE PREZ 2013. AKO POVTORI ,A TOI 6TE ISKA NA VSQKA CENA, TOGAVA SME ZAGINALI!
193
2
 
6
 
! Отговори
rukavishnikov преди 12 години
Vie bili li ste v Gruzia???Koito e hodil tam shte raqzbere, che ot tam moje da vnesem samo vino!!!!Te sa tolkova nazad, che ako neshto eventualno stane, togava i Vellikia Vojd b.Borisov niama da go ima veche. Ei, tozi chovek ni napravi za smiah pred caiala Evropas. Dvamata, ne, trimata , TOI, Cvetanov i Diankov sa za komichem film na Grucho Marx!!!!Jalko za Bulgaria!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
192
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата може само да сънува евтин газ от Грузия или Азербайджан, защото и този газ го добиват руснаци или американци. Цената на американците обаче не може да слезе под тази на руснаците, защото руският добив е най-евтин. Така ако иска газ от Грузия или Азербайджан, Тиквата ще трябва да прави отстъпки на Шеврон в България примерно. Иначе ще трябва да търси пак руски газ.