България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

"Независимая газета" с коментар за оттеглянето ни от проекта
Обновена: 5 апр 2012 09:01 | 5 апр 2012 07:30,
187
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Политическа подбуда" руският в. "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене”, в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата с 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че Росатом е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г.

Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене” е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта. Росатом не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн Фортум и френската компания Алтран, но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, която да е удобна за българската страна, твърди вестникът.

Още по темата
 Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ Белене могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от „Белене”. Това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул.

А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския в. "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът.

Накрая се споменава и вече посочената от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
10
 
8
 
! Отговори
qq преди 12 години
АЕЦ Белене за който трябваше да поемем 20 млрд. лева дълг означаваше фалит на България като гръцкия, но с пет пъти по-ниски заплати. Освен това тока произвеждан от него трябваше да е с 3 пъти по виоска цена от тази в Козлодуй. Русофилските чуждопоклонници естествено това не ги интересува, тях ги интересува руснаците да си продават стоката.
62
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Boko pravi *** na OBAMA i lize H.Klintan
61
3
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Ако някой наистина се интересува от фактите за централата, на сайта на АЯР (Агенция за ядрено регулиране) има доклада за безопасността на Белене, правен от МААЕ. Там прочетете за какво става дума и бъдете сигурни, че в тоя доклад нито бойко нито станишев имат пръст, това е истината за АЕЦа.
60
23
 
5
 
! Отговори
qq преди 12 години
За русофилските *** всяко отстояване на националните ни интереси е натиск от САЩ. Те не могат да си представят, че е възможно да поставяш България на първо място, а не сащ или русия, тъй като те никога не са го правили. Червеи и национални предатели.
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Върнете производството на Москвич е Ловеч!И то с 4 фара!Костов,СДС и ГЕРБ-машите на американския империализъм и световния ционизъм го ликвидираха.
58
3
 
22
 
! Отговори
Лимон преди 12 години
До 57 - аха предпочиташ да си зависим от Хамстерика,която не само не помага на никого,но се меси където не и е работата,заради собствените си интереси?Да ти кажа зависимост от която и да е страна е неприятно нещо,но в случая бих предпочел Русия,отколкото хамстерика :)
57
6
 
2
 
! Отговори
969 преди 12 години
Spriaha nai goliamata peralnia na pari.A za neshtat kato shistovia gas triabva da vikat y4eni po televizita i te da se izraziavat konktretno za nashte oslovia a ne sulio i pylio deto gledal film4eta da se praviat 4e mnogo razbirat.
56
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето американската клика и световния ционизъм не ме оставиха намира докато се откажа отново да си купя Лада за 25 000 лв вместо фашистката *** Опел за по малко .Разбирам какво се е случило.Било е голям натиск-от Русия,от Позитано 20.Сега обаче е било по лесно-АЕЦ-а не е било ясно колко ще струва.Е,верно че е на техниоческото ниво като колите да кажем от 80-те,турбинката и тя като стар Москвич.Но когато Германия .Англия,Франция,САЩ купят руска централа и аз ще бжъда ЗА,даже безплатно..
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от това което правят мутрата и герб са единствено доволни напиканите и *** чифутчета ,които от сутрин до вечер дремят пред монитора по заръка на брадатите ненормални равини да тровят нета с кашерните си миризливи фекалии под форммата на (коментари) ,а за това те имат време в изобилие ,защото като евреи са си по рождение пълни *** и за тях работа е ( ***) дума.
54
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изпитвам много историческо- емоционални чувства към Русия, но най-много обичам България. Ако се убедя, че руснаците ни цакат , ще съм за интересите на България. Но досега виждам,че злините идват само отвъд океана.
53
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ-Голямата Евврейска Разбойническа Банда са жалък слугинаж на циониските *** и едните и другите са пътници
52
3
 
38
 
! Отговори
ставри преди 12 години
Тиквата е долнопробен престъпник. Има множество убийства, за които знаят службите на САЩ. Дойдоха, разказаха му играта и тиквата клекна. Сега изпълнява техните поръчки . Готов е да продаде Родината ни само и само да оцелее. Няма да оцелееш смрадливецо, народното презрение ще те преследва до края на жалкия ти живот!
51
5
 
48
 
! Отговори
666 преди 12 години
Отказаха "Белене", уволниха Трайков и пуснаха в парламента преразглеждане за шистовия газ. На някой още да не му е ясно за какво става дума?
50
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички герберасти в адски мъки да умрете, ваща мама предателска!!!
49
5
 
36
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
НОВИНА: Най-после и на слепите и глухите казаха кой накара герберите да са новите роби на САЩ. Защо чакахте от вестниците да научите кой дърпа конците. Плана им тотално да ни затрият, но помнете предатели независимо от коя боя сте, че рано или късно господарите се отърват от такива, било морално, било физически. Нали я знаете поговорката...като си изтъчат платното и си ритнат кросното...
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
евала на Боко, сега американците ще са спокойни, че ще продават тока си от Марица изток още по-скъпо, защото няма да имат никаква конкуренция, когато Козлодуй се изведе от експлоатация!
47
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ не са вечни. Идват нови избори и ще ги сменим, а Белене ще се строи - АЕЦ-а е нужен на България. Лошото ще бъде, ако ГЕРБ успеят пак да фалшифицирта изборите, както направиха тази година.
46
7
 
42
 
! Отговори
Ben преди 12 години
Национални предатели-нищо друго. Докараха ни до просяшка тояга и пълна разруха. За съжаление се оказаха много по-зле и от станишевци. След години и ток ще купуваме от турците
45
4
 
35
 
! Отговори
Berta преди 12 години
Народ, който никога не е извоювал само свободата си, а винаги е чакал наготово-никога няма да я оцени и ще си остане вечен роб. Затова последната дупка на кавала в целия ЕС и нормален човешки свят.
44
4
 
17
 
! Отговори
аз преди 12 години
Що за психика!!! Всички тук спорят, пишат как да станем роби на руснаци и американци и защо ли не на турци. Няма ли един българин.