Кунева измести Доган, ГЕРБ обаче са си № 1

ГЕРБ или влиза в коалиция или всички се обръщат срещу нея
Обновена: 6 апр 2012 15:53 | 5 апр 2012 19:15,
280
Кунева измести Доган, ГЕРБ обаче са си № 1
На Борисов му трябва коалиция, ако иска да управлява втори мандат. Снимка: архив, Булфото

Ако парламентарните избори са днес, за ГЕРБ биха гласували 30,7% от избирателите, след тях по гласове се нареждат от Коалиция за България със 17,9%, „България на гражданите” на Меглена Кунева  със 7,1% и ДПС с 6%.

Това показват резултатите от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено през март сред над 1200 пълнолетни български граждани в цялата страна.

Данните отчитат лек спад с около 2% в подкрепата за ГЕРБ в сравнение с миналата година, но според социолозите това може да е в рамките на статистическата грешка.

„Синята коалиция“ е на ръба да прескочи 4-процентната бариера, а "Атака" е вън от парламента.

Според социолозите при тези резултати чисто математически има само две възможности за управление на страната - ГЕРБ в коалиция с някоя друга политическа партия или всички политически партии срещу ГЕРБ.

Политиците с най-висок положителен рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. При тях доверието е по-високо отколкото недоверието.

При Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев се забелязва, че в сравнение с януарското изследване има леко повишение на положителния им рейтинг.

Подобна тенденция се наблюдава и при министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Докато повечето политици запазват или леко повишават доверието си, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.)трупа недоверие. Според проучването рейтингът на Георги Първанов се е понижил с 5% от януари 2012 година. 

Забелязва се известно повишение на доверието в председателя на БСП Сергей Станишев, но той продължава да
бъде с по-малко доверие от Първанов. Според анализаторите лидерската битка в БСП се отразява в рейтингите на двамата политици.

Повишава се доверието и в Меглена Кунева, като за три месеца нейният рейтинг е нараснал с 1,1%.

Със сериозна преднина (50.7 процента) президентството е институцията с най-високо доверие в обществото.
След встъпването на Росен Плевнелиев в длъжност като президент се наблюдава сериозен ръст в доверието към институцията. На второ място и трето място се нареждат армията и полицията, а последни са съдът и прокуратурата.

Лидерите на опозиционните партии - Мартин Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Христина Христова, Яне Янев, Волен Сидеров са с традиционно много ниски стойности на доверие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
23
 
8
 
! Отговори
дани преди 12 години
само така бойко,ще мачкаме червени и сини крадцинапред България
31
23
 
6
 
! Отговори
от Горна Оряховица преди 12 години
Не може да не се признае, че Борисов прави два пъти повече грешки от тройната коалиция, но България върви два пъти по- добре.
30
6
 
25
 
! Отговори
Санчо Панса... преди 12 години
...БРАВО НАРОДЕ,като четох КОМЕНТАРИИТЕ не видях нито ЕДИН да ГИ подкрепя тези дето са УЖ номер ЕДНО,откъде тези рейтинги!!!!!!!?????????..........
29
4
 
18
 
! Отговори
Йуй преди 12 години
Ей ДОБРОВОЛНИте ЕНИЧАРИ от пресата, не манипулирайте хората. Няма партия на Кукунделова. Когато се регистрира, тогава имате това морално право , но от къде у вас морал. Бъдете поне един път нормални българи. Положете малко усилия. Не е толкова трудно да си честен човек.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повярвах ви,колкото ви повярвах,че в България имало 300 000х. ***!!!
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв мандат бе господи боже?!Преди тоя да доиде кретахме едвам едвам ама поне кретахме.Сега се състезаваме по бедност с некви изостанали африкански страни..Аре стига глупости.Сякаш не виждам.Всички малки магазинчета в квартала фалираха.Майка ми няма пари за лекарства-добре че съм аз тоест шефа ми за да ми дава заплата.Хората са яко бедни.И тиквуня разправя че е добре да бутнем панелките и че тока бил евтин.Тая *** гад дето лобира за затварянето на АЕЦ-а?Боли ги фара-те са милионери.Вие?
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повече от 150 партии има в България! Позаинтересувайте се, разгледайте програмите им, ако ги въртим едни и същи, ще продължаваме да тъпчем на едно място... Аз лично втори път за Герб няма да гласувам!
25
4
 
19
 
! Отговори
виж ти преди 12 години
Някой да вижда разлика между кривоустата и герб?
24
3
 
23
 
! Отговори
далчо преди 12 години
добре бе хора кажете ми едно универсално нещо което направиха Герб, че да се гласува за тях. Аз промяна за тези 3 години от управлението на ББ не виждам, дори обедняването на народа е факт.
23
2
 
23
 
! Отговори
стъкмистика преди 12 години
Колеги, вие познавате ли някой, когото питат социолозите - комшия, колега, роднина, приател?Щото аз не познавам................;)
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато са призводни на БКП няма да се оправим. Нормалните народи вече дърпат много напред, понеже главите на хората им не служат само да си турят шапките, ами и за мислене. Ние сме най-овчето стадо, евър.
21
2
 
9
 
! Отговори
за снимката преди 12 години
Завиждам на хората отгоре. Ако плюнат могат да уцелят Тиквата по кубето.
20
22
 
6
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Най-добре за България е в следващото събрание да има една голяма коалиция Герб-Синята коалиция-България на гражданите.Лично мнение.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BG STATISTIKA =IZMAMA OT SHAVRANTIISKI TIP
18
0
 
22
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Много ми е нитересно тези 7% знаят ли за какво гласуват?? Ами че тая кунева няма програма!!! Това още веднъж доказва, че българина далеч след 18-тата си година не знае какво прави!
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе да, повярвах ви!!! От сега започват да вдигат рейтинга на Кунева,значи са се разбрали да правят коалиция!!!Предател,милиционер,предател милиционер,мутра и т.н!!!
16
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е единственият премиер, който има шанс да повтори мандата си... това само показва, че си е свършил добре работата. Не че е много мой тип, но всички останали досегащни,а и бъдещи уж алтернативи, са червиви отгоре до долу.
15
3
 
12
 
! Отговори
ss преди 12 години
TO НЯМА НИКАКВА АЛТЕРНАТИВА САМО *** ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМ, АМА НЯМАМ ИДЕЯ ЗА КОГО.. НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ МЛАД, ИНТЕЛИГЕНТЕН С ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ Е БИЛ ДС И.Т.Н НЯКОЙ С ИДЕИ..
14
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласовете за Борисов и Фандъкова идват главно от кучетата в София.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За националистическа партия ще гласувам.