Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”

"Лукойл" готов да работи при нулева печалба, обясни Златев
Обновена: 5 апр 2012 21:21 | 5 апр 2012 20:10,
89
Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”
Валентин Златев. Снимка: БТА

С 24 процента е намаляло потреблението на горива от началото на годината, заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев след среща с министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски.

На срещата тримата обсъждаха мерки за намаляване на цените на горивата, които достигат рекордни нива. По думите на Златев ”Лукойл” е заинтересован от нормални цени на горивата и може да работи дори при нулева печалба.

Златев поясни, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.

Според шефа на предприятието обаче нито ”Лукойл”, нито държавата имат големи възможности да влияят върху цените на бензина и дизела.

Той определи пазара на нефт като ”непредсказуем” и допълни, че при евентуални военни действия в страна основен износител, може цените на суровия петрол да тръгнат рязко нагоре.

Според Златев при сценарий, при който цената е от $123 до към $145 за барел, би могло да се намерят мерки, които да допринесат за намаляване на цените у нас.

По думите на шефа на "Лукойл" тези мерки са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

Златев обяви, че е била уговорена следваща среща най-вероятно в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се изчисли с колко би могла да се намали стойността на литър гориво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
21
 
! Отговори
Мазутник преди 12 години
Руското гориво НЯМА нищо общо с горивото от останалия свят. Съдържанието на сяра, примеси, всевъзможни гадости е в пъти над допустимото. Затова колите в БГ пушат като комини, каталясват и харчат като ЗИЛ. Сибирския петрол струва на руската рафинерия Луклой жълти стотинки а ни будалкат с "конюнктурата на пазара". Ама като спрем да им го купуваме ще ги питам откъде ще зобят.
24
1
 
26
 
! Отговори
Йосифов преди 12 години
Цената на горивата са предвидими. Във България обаче има един монополист - Лук ойл/Нефтохим за разлика от световните пазари,когата цената на петрола поевтинее и цените падат При нас е така. Когато потреблението на горива нарастне,цените веднага растат нагоре - това гарантира печалба за производителя
23
2
 
13
 
! Отговори
Да бе да преди 12 години
Сега трябва да им повярваме че петрола го купуват на международните борси а не го донасят от собствените им находища в тайгата. Петрола всъщност си е техен и струва толкова колкото да го изкопаят а не 125$
22
6
 
13
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
1-ПРОСТАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБИРАТ *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА,ЩОТ ГИ РАЗБИРАЛ2-ПРОСТАКА ПРЕКРАТЯВА ПРОЕКТА А Е Ц БЕЛЕНЕ3-СТРОИМ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА4-ЗАХРАНВАМЕ Я СЪС ШИСТОВ ГАЗ ОТ ДОБРУДЖА5-ЖИТО НИ ДОСТАВЯТ БРАТСКИТЕ КАНЗАС-ки И МАСАЧУЗЕТ-ски НАРОДИ6-ПРОСТАКА ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА НА ПРОСТАЦИТЕ,ЩОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА МУ ГО ПРОДАВАЛА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СИ ПАРКОВЕ НА 6лв/киловатчаса7-ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ВДИГА БЕНЗИНА ЗА N-ти ПЪТ ЩОТ ПРОСТАКА МУ Е ПРИЯТЕЛ И ЗАЩИТАВА НЕГО,А НЕ ПРОСТАЦИТЕ8-КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
21
1
 
21
 
! Отговори
Волк преди 12 години
Ну, Златев, ну погоди!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предлагам да внасяме бензин от венецуела ...там струва 0,11цента...с пътя и вносни такси и др. пак ще излиза по ефтин...да видим тогава този мазен комунистически *** какво ще предложи...и може да събираме с sms-и пари за главата му...извинявам се на прасетата ,че го сравнявам с тях ...те са по симпатични
19
1
 
16
 
! Отговори
vad преди 12 години
Абе кой работи без печалба!??!!Тия за канарчета ни взеха!Я една пълна ревизи да му се направи.
18
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
Честни , сини ...... очички
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А падне цената на петрола, а САЩ са бомбардирали Иран. Скъпия петрол не пречи на САЩ ,те си печатат зелени хартийки.
16
0
 
10
 
! Отговори
? Дали ? преди 12 години
Поправете ме ако греша, но В. Златев ( големият приятел на Бойко Борисов ) е собственика на "Лукойл България", която фирма е чист търговец (дистрибутор)на горива, а "Лукойл Нефтохим Бургас " (Руска компания) е производителят на същите горива от който Златев купува и продава със съответната надценка, печалба и т.н. Доколкото знам, В. Златев и рафинерята не са едно и също предпиятие, защото иначе Вагит Алекперов, нямаше да е шефа на "Лукойл", а някой друг. Объркан съм ... :-)))
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ха по-голяма опашата лъжа не бях чувал скоро. Май ни смятат за ***.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми да го намалят този акциз!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
"Лукойл готов да работи при нулева печалба"Сакън ще заслабнеш! Ако под "нулева печалба" разбираш да се откажеш от няколко мизерни процента от завишената си надценка, то тогава човек жив да те оплаче.
12
0
 
13
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 12 години
Спекулата с бензина пълни касата на Дянков и ГЕРБ.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само слаб долар от 1,20-1,30 лв. ще свали цената на бензина, но силното евро ще доведе до фалит Гърция, Испания, Белгия, Португалия, България и други по-малки държави от ЕС. Другият вариант е да падне цената на петрола под 50 долара, което засега е невъзможно, защото САЩ блокираха износа на петрол от Иран.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя що още не са го гръмнали!??!
9
1
 
18
 
! Отговори
Кофражист преди 12 години
Не съм фен на Златев, но след като държавата прибира 1.50-2.00 лв. от всеки литър гориво, то решението да се намалят ДДЦ и акциза. Единственият печеливш е Дянков.
8
0
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Ох какъв ми е турмак, мамин сладък! Тая *** блатска за толкова прости ли ни има, че щял едва ли не на загуба да работи?! А защо не поразкаже за качеството на горивата му, сравнено с Австрия примерно?! А защо не каже за заплатите по бензиностанциите му?! Тая *** да не казва как мисли да намаля цената на горивата, защото не може и да иска да я намали! Да сядат с авера му, Боко, и да мислят как да вдигат доходите, че станахме за смях и подигравки на целия свят!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От януари 2012 г. петролът се покачи с 35 % в САЩ, докато бензинът скочи с 15 % в България. Очаквайте още 20 % скок на цената на бензина до около 3 лв.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лиолиоВсички болници у нас са принудени да работят без печалба,въпреки че са търговски дружества.И затова мине не мине седмица,почва кампания за събиране с есемеси на цифри от по 100 000 евро и нагоре за лечение на българи в чуждестранни болници.И разбира се,тогава никой не задава въпроса "Еййй,тия алчни чуждестранни доктори,що не щът да оперират безплатно?".