Янев с нова комисия "Първанов-Марин", КС му забрани старата

Лидерът на РЗС ще е готов с новото проекторешение след Великден
12 апр 2012 12:30,
66
Янев с нова комисия "Първанов-Марин", КС му забрани старата
Яне Янев Снимка: архив, БТА

След Великден лидерът на РЗС Яне Янев ще внесе проекторешение за нова временна анкетна комисия, която да замени сегашната "Първанов-Марин".

Това съобщи Янев, след като стана ясно, че Конституционният съд обяви за противоконституционна сега действащата комисия, която проучва помилванията и даването на българско гражданство през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

Решението за нейното създаване беше взето на 15 февруари тази година, като беше подкрепено от ГЕРБ, РЗС и независими депутати. Опозицията отказа да участва в нея, а депутати от левицата и ДПС сезираха КС.

Според КС въпросната комисия е противоконституционна, тъй като самата идея Народното събрание като висш държавен орган да се стреми да осигури прозрачност в дейността на друг висш държавен орган, какъвто е президентът, проверявайки актовете му по този начин, граничи с нарушаването на принципа за разделение на трите власти.

Още по темата

Конституционните съдии подчертават, че Конституцията не слага никакви ограничения пред президента, когато той преценява дали да помилва някого, тъй като този акт "представлява своеобразен конституционен компромис с принципите на правовата държава и равенството на гражданите пред закона".

Съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение. 

Янев увери, че новата комисия на 100% ще бъде съобразена с решението на Конституционния съд.

Лидерът на РЗС уточни, че предметът на новата комисия ще обхваща работата на длъжностните лица от изпълнителната власт по повод президентските укази за помилвания, опрощаване на вземания и гражданство.

В началото на следващата пленарна седмица ще внесем проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 г., разясни точната формулировка Янев.

"Не може да се съмняваме в легитимността на решението на КС. Уважаваме аргументите на конституционните съдии и ще ги впишем в мотивите на новата комисия", обясни Янев.

Депутати твърдяха, че комисията ни има намерение да осъществява парламентарен контрол над президента и вицепрезидента, но тя не е правила такова нещо и не е имала подобни цели, опроверга думите им Янев.

"Комисията не е осъществявала парламентарен контрол над президента и вицепрезидента и никога не е имала подобни цели", категоричен беше Янев.

Според него Конституционният съд с цялостна рамка е дал възможност на парламента да продължи работата си, "за да може да стигне до изводи, които очаква обществото".

"С това решение КС потвърждава необходимостта от изясняване на всички правни аспекти, свързани с помилване, опрощаване и даване на гражданство", каза още депутатът.

Той попита защо по този казус не са си направили отвод трима от конституционните съдии - Евгени Танчев, Пламен Киров и Димитър Токушев, които са били правни съветници на президента Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КонституцияЧл. 67.(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.(2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.Въпрос: Какво става, когато депутата наруши този член на Конституцията? Точно това имаме сега. Депутатите на ГЕРБ в пълно противоречие на ал. (1), под строй създадоха комисия, с което нарушиха и ал. (2).
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С това лакомо дупе няма да миряса скоро. Но плаче за съд, защото това с което се е заел е противоконституционно.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В това си Решение Конституционния съд преразказа част от Конституцията. Въпросът сега е - не подлежат ли депутатите създали такава противоконституционна комисия на санкция за нарушение на Конституцията? Най-малката санкция е да бъдат уволнени като депутати и да има частични нови избори.
31
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тоя *** Яне Янев се уби да лъска подметките на ГЕРБ-Комисия та комисия-да може да *** ЗА ПОСЛЕДНО-МАЗЕН,ДЕБЕЛ ОТ ЛЪЖИ И *** НА ПОДМЕТКИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ-но му е простено-другият мандат ще вика по улиците-ха-ха-ха
30
12
 
9
 
! Отговори
браво,браво преди 12 години
И магаре да реве в полза на Боко,ще гласувам за магарето.!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четете Конституцията! Там всичко си го пише за президента и вицепрезидента.Омръзна ми да чета коментарии от хора, които не си познават Конституцията.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяхте ли връзката между Яне и изкуфелите идеи за нарушение на Конституцията. Е как да гласувам за Яне и Бойко, който даде рамо за създаването на противконституционна комисия ?
27
2
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 12 години
Лесно е да се правиш на бабаит барабар с управляващите.Ако си опозиция и ти кажат бау със сигурност ще се скриеш под масата.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не каже Конституционния съд, кой орган може да "осигури прозрачност" на работата на президента? Щото така са направени законите, че отговора е май - никой!
25
1
 
15
 
! Отговори
Смях преди 12 години
Поредната хранилка за лудото Яне !Тези им дай само комисийки да правят и пара да цоцат....С тези комисии си докарват по още две заплати отгоре.....А ние балъците плащаме !!!! Кви са тия 240 хрантутника на 6 милиона България и 90 са много !!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Всяка комисия си е законно покачване доходите на депутатите участващи в нея!Така,че за щяло и нещяло се правят комисии и търтейте богатеят на гърба на народа!
23
1
 
14
 
! Отговори
! преди 12 години
Тоя *** няма да е в следващия парламент, така че спокойно, цирка няма да продължи кой знае колко дълго.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tва си е просто комисия на Боико за оплюване на Първанката а Яне просто е изтривалка.Как плюеше Бойко а ся му лиже топките.Явно ББ е изровил нещо и го държи на каишка.
21
11
 
5
 
! Отговори
IQ 146 преди 12 години
От решението на Конституционния съд излиза, че ако ГОЦЭ убие триперлива, малолетна ***, единственият, който може да го разследва, е той самият! Въпросът ми е към "конституционните съдии" - ще се саморазследва и саморазкрие ли ГОЦЭ, ако убие триперлива, малолетна ***? Ако някой конституционен съдия убие малолетна, триперлива ***, кой ще го разследва? Ето такива въпроси имам към конституционните съдии...
20
10
 
5
 
! Отговори
адв.Пламен Макавеев преди 12 години
Здравейте, излезе решението на Конституционния съд по казуса "Първанов-Марин" и Ви изпращам коментара си по това решение. Ако Ви е интересно, можете да ползвате този ми коментар. Приятни Ви празници адвокат Пламен Макавеев.Днес бе публикувано в сайта на Конституционният съд, Решение 6 по к.д. 3 /2012 г. му по казуса"Ангел Марин". Решението е чисто конюктурно и политическо /видно и от изводите на тримата съдии, подписали особено мнение, несъгласни с това решение/. Това е видно дори от фактът, че председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, не си е подал отвод от състава или поне не е написал особено мнение по това решение, най малкото поради фактът, че в написаният от него в съучастие учебник Сравнително конституционно право, автори проф.д-р Евгени Танчев и Мартин Белов, издателство Сиби, в раздела Мандат на държавният глава - страница 450 и следващите е потвърден постулата, че мандатът на президента и вицепрезидента е със 5 годишен срок и след изтичане на този срок, правомощията на тези лица се прекратяват. На какво ли ще учи оттук нататък студентите си уважаемия господин професор : на това което е написал в учебника си ли, или на това което е отсъдил в решението си Съда му ? По силата на това решение, което представлява своего рода "Индулгенция", от една страна се оневиняват тандема Първанов-Марин за всичките гнусотии, които са правили през двата си мандата, от друга страна се затваря устата на Народното събрание и всяка друга институция, който дръзне да проверява дейността на Президента, от трета страна се създава на президентската институция статута на "Свещенна крава", срещу която никой да няма правото дори да си помисли нещо лошо, камо ли да търси отговорност за каквото и да било !. То вече няма пречка по почина на тарифите на съда, адвокатите и нотариусите, да се публикува Тарифа за дължимите се такси и възнаграждения за извършвани услуги от президентската институция. Така де,нуждаещите се хора да знаят кое колко струва и да не стават утечки по трасето.С това решение на Конституционният съд, вече се превъзмогва и възможността за упражняване на процедурата по "импийчмънт" /тоест търсене на отговорност от държавния глава за каквото и да е престъпление, освен за държавна измяна/. Хвала на този Съд, от това му решение Обществото за пореден път разбра, че в България нещата не се решават по Законосъобразност, а по целесъобразност- тоест, не според Правото, а според Човека, на който трябва да му се реши проблема. Много интересен е фактът, че освен от Президентството, никоя от заинтересованите страни : Народно събрание, Министерски съвет, Върховен касационен съд, Върховен административен съд, Министъра на правосъдието, Министъра на финансите, Главният прокурор, Висшият адвокатски съвет и Омбудсмана - никоя от тези институции не е изпратила становище по делото, въпреки поисканото от тях такова от Конституционният съд. На такава незаинтересованост, при избухналия скандал, не му ли се казва ДОГОВОРЕНОСТ между Първите в държавата ? На такова отношение към Правото, човечеството се е нагледало във вековете, най-вече в дейността и проповядващите принципите на Инквизицията, Нацизма, Сталинизма и други човеколюбиви и демократични" доктрини. В нашата българска действително се потвърди правилото : "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони !". Накратко, за финал - имаше един италиански филм "Случаят е приключен, забравете". Бихте ли ме посъветвали, за кого да гласувам от сега нататък, защото в главата ми се въртят две алтернативи : Или за проповядващите чиста анархия или за абсолютна монархия, където или със силата на Закона или със силата на беззаконието /каквато саморазправа вече се случва в България ежедневно/, наглеците ще си получават заслуженото !
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ни занимавате с тази изтривалка... Всички знаем колко му е акъла, а въобще той има ли такъв?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Яне да ходи да прави ***, за друго не става.Ама пък аз не бих му дал да ми духа, та май и за *** не става.
17
2
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
пинчера е вид порода - лае но не хапе :)
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давай Яне, избий гадовете ! Успех !
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Двама семшници останаха в полтиката в БГ: Болен Сидеров и Яне клоуна! Хубаво е, че в следващото НС няма да ги има! Вече не е смешно, а нправо трагично!!!!!!!!!!!!!! тези двамата изобщо не си гълтат хапчетат редовно! Оасни за себе си и за хората наоколо!!!!!!!!!!!!